Dosar tematic

De la Platon încoace, Atlantida ne face să visăm

Atlantis Bahamas - aerial

Sorin ZDRAHAL

De la Platon încoace, Atlantida ne face să visăm

Mi-a făcut plăcere să fac o scurtă prezentare a câtorva proiecte mai deosebite la care am lucrat în ultimii 40 de ani, de când am plecat din țară.
Ca absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” - promoția 1976, pentru că numărul acesta al revistei ARHITECTURA abordează realizările unor absolvenți ai școlii noastre care au profesat, în principal, în străinătate.
Este vorba despre proiecte pe care le consider relevante și care îmi definesc cariera. Cele 3 proiecte majore sunt Atlantis Bahamas, Atlantis Dubai și câteva hoteluri Ritz-Carlton din Hawai. Am inclus și fotografii ale altor proiecte importante, în principal, pentru stilul și locația lor exotică. Ciudat este că, revăzând aceste proiecte, constat că ele oglindesc prea puțin din energia, creativitatea, munca asiduă și interacțiunea multidisciplinară necesare pentru realizarea lor! Când te uiți la cele câteva fotografii ale fiecărui proiect, realizezi că ele ilustrează prea puțin din natura întregului proces.
Cât de mici și insignifianți ne simțim când trebuie să sintetizăm o carieră de 40 de ani în câteva pagini și câteva fotografii! Cu toate acestea, sunt mândru de ceea ce am putut să realizez, cu toate că arhitectura pe care am promovat-o este apreciată de unii critici și nu se ridică la nivelul la care alții nu catadicsesc nici măcar să-l critice!
Iată o poveste nostimă, legată de aroganța cu care suntem judecați, adesea. Doream să angajăm un arhitect cu renume pentru un proiect la a cărui licitație urma să participăm în Singapore și am decis să-l abordăm pe Calatrava. Soția lui, care este și partenerul său de afaceri și cu care m-am întâlnit la New York, a vrut să știe mai multe despre firma noastră - Kerzner Intl. - și despre proiectele noastre. Eram pregătit cu un pachet de marketing bine pus la punct, care includea stațiunile Atlantis, Mohegan Sun Resort and Casino, toate stațiunile noastre exclusiviste One & Only etc. În timp ce parcurgea documentul, expresia feței ei se schimonosea a dezgust! Credeam că urma să vomite, atunci și acolo! Inutil să spun că a refuzat să colaboreze cu noi. Eram, evident, foarte departe de nivelul de arhitectură de înaltă calitate pentru care soțul ei era renumit! Atunci... l-am angajat pe Frank Gehry! Totul a fost perfect, conceptul a fost foarte bun și am pierdut licitația, împreună. Ăsta este contextul în care luptăm în meseria noastră!

Dar să revin la proiectele pe care le-am câștigat. Prima stațiune Atlantis, pe care am realizat-o în Bahamas s-a construit pe o poveste creată de noi și care prezenta o civilizație fantastică, adaptată vieții subacvatice și în care descriam multe dintre „invențiile” acesteia, care i-au facilitat existența din adâncul oceanului. Era bizar, dar toți am fost cuprinși de această viziune și am realizat un decor care arăta precum se vede astăzi, în care locuitorii Atlantidei puteau trăi sub apă, cu ajutorul mijloacelor de supraviețuire atât de neobișnuite pe care le-au creat și pe care oamenii de știință încearcă, și în zilele noastre, să le înțeleagă. Miile de turiști care s-au plimbat cu copiii prin „Tunelul” hotelului Atlantis din Bahamas - acvariul subteran care simulează străzile și tunelele continentului dispărut al Atlantidei - plecau uluiți, întrebându-se dacă tot ceea ce au văzut era, într-adevăr, real!
Pentru un arhitect, sentimentul că a creat un ambient structurat integral pe baza unei povești și că a văzut turiștii uimiți de realizarea „autentică” a tuturor artefactelor și elementelor decorative și cu adevărat încântați că au vizitat un astfel de loc este de neprețuit.
Hotelul Atlantis de pe Insula Palmier, din Dubai, a reprezentat continuarea brandului Atlantida - care a devenit o atracție în industria turismului și o recunoaștere extraordinară a acestui nume drept un must de vizitat cu familia.
Am creat arcul dintre cele două turnuri ca o imagine „simbolică” asociată cu brandul Atlantida, pentru a reprezenta amplasarea într-una dintre cele mai atrăgătoare destinații turistice din Emiratele Arabe Unite. Am colaborat cu dezvoltatorul Insulei Palmier încă din primele faze, când nisipul era dragat din mare pentru a construi această reprezentare incredibilă care a fost promovată de guvernul din Dubai ca fiind „vizibilă din spațiu”! Proiectului nostru i s-a alocat o poziție centrală, în „Semiluna” care înconjoară coroana înfrunzită a palmierului și pe care s-au construit locuințe unifamiliale, alături de clădiri multifamiliale.
Am reușit să convingem dezvoltatorul să construiască un tunel subacvatic pentru a aduce, până la proiectul nostru, o șosea cu patru benzi, care, în timp, urma să deservească viitoarele construcții de pe întreaga „Semilună”. În plus, am obținut construirea unui monorai pentru a fi folosit în parcul nostru acvatic, numit „Aquaventure”, care are circa 10.000 de vizitatori pe zi! Monoraiul unește Hotelul Atlantida cu clădirea parcării publice, situată în punctul în care Insula Palmier se unește cu țărmul. Toate aceste adaptări majore ale infrastructurii s-au construit pentru proiectul nostru deoarece, pe vremea aceea, nu existau alte construcții pe „Semilună”! Forța brandului și recunoașterea sa mondială l-au influențat pe Prințul Moștenitor să aprobe un demers extrem de costisitor.

Celelalte proiecte, precum Hotelul Ritz-Carlton, din Kapalua, Hawaii, și Hotelul Orhideea, din Mauna Lani, sunt proiecte mai simple de stațiuni. Este interesant de menționat că pentru Hotelul Ritz, din Kapalua, nu am fost arhitecții selectați inițial de către echipa de dezvoltatori. O altă firmă a întocmit un proiect pe baza unei ample documentații și, când a început să construiască, a descoperit un cimitir hawaiian sacru. Lucrările de construcții au fost imediat oprite. După multe procese complicate de obținere a aprobărilor și după câțiva ani, amplasamentul hotelului a fost mutat de pe plajă pe deal, pentru a salva cimitirul. În acel moment, echipa de dezvoltatori de la Ritz a decis că era nevoie de un proiect nou și au apelat la firma WATG. Eu am fost numit șef de proiect.

A fost o ocazie favorabilă pentru noi să proiectăm și să construim o stațiune minunată în capătul de nord al Insulei Maui din Hawaii. Ne-a făcut mare plăcere să realizăm acest proiect!
Sunt suficiente informații pentru a prezenta o activitate care se bazează pe educația minunată pe care am primit-o studiind la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”!

SUMARUL REVISTEI ARHITECTURA, NR.1-2/ 2020
EXOD