Actualitate

Premiul Europa Nostra 2020 și Premiul Publicului 2020 - Ambulanța pentru Monumente, excelență în salvgardarea patrimoniului românesc

Recent distinsă cu Premiul Europa Nostra la categoria Educație, Formare și Sensibilizare, Ambulanța pentru Monumente reunește, printr-un efort colectiv, o întreagă rețea de voluntari, studenți și specialiști, cu unicul scop de a reda valoarea culturală și afectivă a patrimoniului construit românesc.

Realizată ca proiect-pilot în anul 2016, Ambulanța pentru Monumente a început să se dezvolte grație Asociației Monumentum, condusă de arhitecții Eugen și Veronica Vaida. Mânați de pasiune și de dorința de punere în valoare a patrimoniului național, cea mai bună alegere era crearea unui proiect prin care să poată readuce la lumină valorile culturale românești.

Inițial, proiectul a fost gândit la nivelul județului Sibiu, beneficiind de o autoutilitară, denumită metaforic „Ambulanță”, dotată cu unelte și echipamente de construcție. În anii următori, cererea din ce în ce mai mare de salvare a monumentelor istorice a dus la extinderea proiectului în mai multe județe din țară, printre care Alba, Brașov, Hunedoara, Sălaj și Mureș. Extinderea în teritoriu a însemnat achiziționarea mai multor „ambulanțe”, mai multor unelte de construcție și crearea unei rețele de voluntari, meșteri și specialiști.