Hotel Tulcea
Autori
Arhitectură: arh. Lutfi Sefchi Sait (șef proiect), arh. Lucia Vlădescu; Rezistență: ing. Anton Coțofan; Instalații termice: ing. Ion Mladen; Instalații sanitare: ing. Nicolae Bigan; Instalații electrice: ing. Nicolae Alexandrescu; DSAPC - Constanța
Hotelul turistic «Delta» din Tulcea este amplasat pe malul drept al Dunării, pe faleza orașului, și are o capacitate de cazare de 220 de paturi în 120 de camere (6 paturi în 3 apartamente, 14 paturi în camere de un pat, 200 de paturi în camere de 2 paturi).
În cadrul hotelului funcționează și unități de alimentație publică: un restaurant cu 160 de locuri, o braserie cu 80 de locuri, un bar de zi cu 30 de locuri și o terasă acoperită cu o capacitate de 260 de locuri.
De asemenea mai funcționează o frizerie și un salon de coafură, o florărie, precum și tonete de artizanat, ziare și ilustrate.
Spațiul de cazare este orientat est-vest, perpendicular pe faleză, avînd parter, mezanin și 6 niveluri de cazare.
Parterul și mezaninul, unde sînt amplasate spațiile de alimentație publică, se prelungesc spre est paralel cu malul Dunării.
Recepția hotelului este dispusă la parter și leagă birourile administrației, birourile agenției O.N.T. și biroul B.N.R.S.R.
Holul hotelului se înalță parțial pe două niveluri, cuprinzînd și mezaninul, unde se găsesc saloanele de televizor, de mic dejun și de banchete.
Din acest spațiu se accede la nivelurile de cazare printr-o scară principală și două baterii de lifturi.
În partea de nord a holului, cu vedere spre Dunăre, sînt amplasate salonul de corespondență și barul de zi, cu legături directe la braserie și restaurant.
Spațiile de cazare (6 niveluri cuprinzînd fiecare cîte 20 de camere) sînt dispuse pe ambele laturi ale unui culoar de circulație.
Traveea care s-a ales pentru hotel este de 3,60 m, realizîndu-se camere în suprafață de 16,50 m2, fie cu un pat, fie cu două paturi. Suprafața totală de cazare este de 1.980 m2.
Fiecare cameră are un grup sanitar compus din cadă cu duș, lavoar și wc, cu acces din vestibul, unde se găsesc dulapurile de haine, cuplate pentru două camere adiacente.
Fiecare nivel este deservit de un oficiu legat de bucătărie printr-un mic ascensor de mărfuri.
Toate camerele de pe fațada principală și de pe cele laterale au logii compartimentate, din panouri de beton finisate cu praf de piatră.
Prin compoziția planului și a volumelor, clădirea delimitează piața ce se creează în fața hotelului și constituie un punct major în panorama falezei orașului.
Autorii au urmărit să ofere turiștilor cazați în acest hotel întreaga bogată perspectivă a orașului și a Dunării.
Finisajele interioare au o notă personală, atît prin materialele de finisaj superioare (placaj de travertin, placaj de marmură, marmoroc, lambriuri din furnir de paltin și tapet lavabil de calitate superioară), cît și prin operele de artă plastică amplasate în holul hotelului.
INDICI
Suprafețele utile realizate
- suprafață utilă cazare 1.980 m2
- suprafață utilă alimentație publică 458 m2
- suprafață utilă spații comerciale 80 m2
- suprafață utilă birouri 67 m2
Valoarea totală a investiției: 20.500.000 lei.
Arh. LUTFI SEFCHI SAIT
Revista Arhitectura, nr. 6/1968