Reuniunea forurilor de conducere ale UAR la Alba Iulia
12.08.2015
În perioada 21-24 mai 2015 a fost organizată, la Alba Iulia, o întâlnire a Senatului Uniunii Arhitecților din România cu președinții sau reprezentanții filialelor sale regionale/ județene. Astfel de reuniuni fac parte dintr-un program anual inițiat în 2013 de președintele UAR, dr. arh. Viorica Curea, menit să ducă la o strânsă și directă colaborare la nivelul structurii organizației. Invitat de onoare a fost prof. dr. arh. Emil Barbu Popescu, președinte al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, în calitate de partener al celor mai importante evenimente ale UAR.
Agenda a inclus o prezentare a programelor realizate și a celor de viitor ale UAR și, respectiv, ale filialelor regionale/ județene. În prima zi a reuniunii au fost invitați reprezentanții la vârf ai administrației publice locale și județene: primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, și administratorul public Nicolaie Moldovan. Edilii municipiului Alba Iulia au confirmat interesul de a susține ca prioritate investițională proiectul de conservare, restaurare și valorificare a unui obiectiv arhitectural al Cetății Alba Carolina, Palatul Principilor, prin accesarea unei finanțări nerambursabile din Programul Operațional Regional 2014-2020, precum și a altor surse financiare pentru cofinanțare. Valoarea investiției a fost estimată la 20 de milioane de euro și ar completa programul administrației locale din ultimul deceniu pentru reabilitarea Cetății fortificate, unul din cel mai bine păstrate și valoroase situri de acest fel din Europa. Reamintim că un tronson al aripii de nord, dinspre Piața Cetății, a Palatului Principilor, desfășurat pe trei niveluri, cu o suprafață utilă de cca. 800 mp, a fost cedat în folosință gratuită pe 49 de ani Uniunii Arhitecților din România.
Un alt invitat special al evenimentului UAR a fost arh. Daniel Sabău, președintele UNRMI, care a făcut o prezentare deosebit de interesantă a întregului ansamblu al Cetății Alba Carolina grupului de arhitecți participanți din toată țara la reuniune.
Intenția UAR ca în acest spațiu să funcționeze, în viitor, Centrul de Cultură Arhitecturală Transilvania este apreciată de administrația locală, deoarece destinația și activitățile Centrului pot contribui la valorificarea potențialului cultural și turistic al ansamblului arhitectural monument istoric. Uniunea Arhitecților dorește să lege inițierea Centrului de Cultură Arhitecturală Transilvania de apropiatul centenar al Marii Uniri, eveniment care va aduna energiile intelectuale și culturale ale țării și va da o strălucire aparte capitalei simbolice a Unirii – Alba Iulia.