Actualitate internațională

Radical Modern Planificare urbană și arhitectură în 1960 la Berlin

Berlinische Galerie s-a redeschis, după extinse reparații, cu Radical Modern: Planificare urbană și arhitectură în 1960 la Berlin, al cărei curator este Ursula Müller. Expoziția spectaculoasă prezintă o selecție de clădiri, proiecte și planuri din anii 1960, ca reacție la dezbaterile actuale care gravitează în jurul reconsiderării valorii acestei perioade arhitecturale, încurajând o confruntare. Și încearcă să răspundă unor întrebări: Cum este această moștenire arhitecturală percepută astăzi și de ce?; A greșit o întreagă generație de arhitecți?; Care sunt clădirile celebre ale epocii și chiar se bucură acestea de recunoaștere internațională?; Care este contextul în care au fost construite? etc.

Ursula Müller a considerat că anii 1960 sunt reprezentativi datorită construirii zidului în 1961, care a împărțit și transformat Berlinul într-un oraș-graniță al Războiului Rece, și al boomului din domeniul construcțiilor. Expoziția Radical Modern este o constantă prezentare a rivalității dintre cele două sisteme politice, ce a avut loc și în domeniul arhitecturii. Atât în Vest, cât și în Est s-a pus accentul pe centrul orașului, care trebuia să fie revitalizat. O eră orientată spre viitor excludea reconstrucția orașului vechi, care a fost vehement respinsă din motive politice, economice și sociale. Arhitecții și urbaniștii au văzut orașul-ruină ca o șansă, iar datorită Războiului Rece, ambele părți au încercat să se distingă una de alta, în punerea în aplicare a ideologiilor lor. Acest lucru a devenit evident mai ales în spațiul public: în timp ce Occidentul a exprimat o abordare mai abstractă a modernismului internațional, în Est fațadele erau decorate cu statui și picturi murale în stilul realismului social. S-au construit în anii 1960 structuri mari: Europa-Center în Breitscheidplatz, în Berlinul de Vest, și Rathauspassagen în Alexanderplatz, în Berlinul de Est, care semnalau o abordare nouă, o compoziție spațială deschisă, cu zone de tranzit ample, separate pentru pietoni, mașini și tramvaie.

Expoziția Radical Modern: Planificare urbană și arhitectură în 1960 la Berlin poate fi considerată un pretext de a solicita o păstrare selectivă a clădirilor acestei epoci. Prin confruntarea și analizarea condițiilor culturale, putem încerca să înțelegem motivațiile arhitecților pentru a crea aceste clădiri. Multe construcții importante din anii 1960 din Berlin au dispărut deja, iar altele sunt amenințate cu demolarea sau modificarea ireversibilă. Respingerea pe scară largă a arhitecturii și dezvoltării urbane din acea perioadă înseamnă că multe dintre abordările radicale realizate în Berlin s-au pierdut.

www.berlinischegalerie.de/en/exhibitions/current-exhibitions/radically-modern