RDW

Sculptura românească în metal, între decorativ, monumental şi arhitectural

Sculptura este una din cele mai conservatoare şi, în acelaşi timp, novatoare arte. În 5.000 de ani, interogaţiile şi problematica sculpturii au rămas aceleaşi. Pe de altă parte, noile materiale şi tehnologii, cum ar fi imprimanta 3D, permit punerea în volum a unor idei imposibil de materializat în trecut.

Sculptura în metal este o formă aparte de artă, cu legi proprii de compoziţie şi procedee specifice, în care nimic nu este ceea ce pare la prima lectură. Lucrul cu oţelul, fonta, cuprul sau diverse aliaje este, dacă nu dificil, cel puţin dur, la propriu vorbind.

Între arhitectură şi sculptură, în special cea în metal, există astăzi o sumă de puncte comune, care nu se rezumă la garduri, grilaje ori mobilier de exterior, ci vizează o zonă mult mai largă de interferenţe. În rândurile de mai jos, ne vom referi la cinci dintre sculptorii români în metal care au ceva de spus despre acest subiect şi care activează în Baia Mare, Cluj, Timișoara, Iași și București. Alegerea acestora nu echivalează cu un top, cu atât mai mult cu cât mişcarea este destul de prolifică, existând în România, din 2012, chiar un Salon Anual de Metal.

Csaba Győri,  Wind – Earth – Tears Table, stainles seel, painted steel, Wind:  202 x 33 x 60 cm, Tears table: 85 x  50 x 32 cm, Earth: 202 x 47 x 30 cm, 2012 © Győri Csaba

Csaba Győri, Wind – Earth – Tears Table, stainles seel, painted steel, Wind: 202 x 33 x 60 cm, Tears table: 85 x 50 x 32 cm, Earth: 202 x 47 x 30 cm, 2012 © Győri Csaba

Győri Csaba este un sculptor al planurilor intersectate, al străpungerilor şi interferenţelor pozitive, agresive. Exprimându-se prin formă, material şi pigment, artistul va scoate întotdeauna privitorul din eventuala sa inerţie.

Unul din proiectele sale, Inocenţă, este un ansamblu minimalist alcătuit din trei piese: Cercul, Pătratul şi Triunghiul. Coordonatele fizice ale acestora sunt chiar numerele de aur. Piesele sunt găurite de gloanţe şi din ele curge sânge. Artistul a gândit ansamblul ca un protest faţă de o serie de evenimente teroriste din Siria.

O altă lucrare reprezentativă a sa, Amintiri din copilărie, înglobează o acumulare de metal din atelierul său, rezultată în urma unor procedee tehnologice specifice, desfăşurate pe parcursul unui deceniu. Monolitul metalic compozit a fost încastrat într-o structură metalică paralelipipedică, flancată cu dinţii de lup, care apar în mod recurent în lucrările sale.

Ca asociaţie liberă, lucrarea are la bază, conform spuselor artistului însuşi, o sumă de experienţe trăite în copilărie, după modelul lui Huckleberry Finn, pe malurile râului Mureş, nu ale fluviului Mississippi. Pe un alt palier de receptare, este vorba despre o alegorie a sculpturii.

Győri Csaba nu ezită în a folosi transferul de imagini pe suprafeţele create de el, prin tehnici de tip stencil graffiti,

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog