Ghid de „stuf” și „paie”
Readusă în actualitatea ecologică, dar normată, a zilelor noastre, refolosirea acoperișurilor din fibre vegetale pune în discuție, pe lângă definirea peisajelor culturale, și probleme tehnice de proiectare, autorizare și avizare, execuție, întreținere și comportare în timp a acestor construcții, care ar putea deservi funcțiuni diverse în zona rurală și nu numai.
Ne dorim să locuim aceste poduri înalte, iar vechile acoperișuri reci să se transforme în mansarde calde; așa că putem începe cu probleme de audit energetic. Tradițional, știm că astfel de case sunt răcoroase vara și călduroase iarna, un ideal termic, așadar. Cum putem folosi cu succes paiele, fibrele acestea cu aer, mai subțiri de 4 mm, fără adaos prea mare sau deloc al altor materiale de izolare termică? Exemplele existente, ghiduri de construire, ghiduri pe material, testări diverse pot duce la o minimă normare a acestor acoperișuri. Așezate adecvat (spun meșterii, în strat de până la 70-100 cm), paiele acestea pot atinge ușor cerințele de performanță termică pentru clădirile de locuit, și nu numai. Izolarea suplimentară sub sau deasupra căpriorilor se poate face după caz; de obicei, proiectarea duce la soluții combinate în care trebuie luate în calcul pierderea de căldură și infiltrațiile de aer la nivelul penetrărilor prin acoperiș (cabluri, hornuri, aerisiri, luminatoare etc.), pe lângă elementele structurale. Saturarea cu vapori din interior sau cu apă de ploaie din exterior a materialului de acoperire scade capacitățile de izolare termică. Un test de etanșeitate a casei, fotografii termice pot fi relevante pentru necesitatea adaosului de material termoizolant sau rezolvarea detaliilor constructive neconforme. Nu ezitați să folosiți tot materiale naturale pentru un surplus de izolare: cânepă sau fibre animale (saltele sau puf din lână de oaie).
Pe de altă parte (atenție!), stratigrafia groasă a acestor acoperișuri poate duce la probleme de umiditate remanentă, din construcție sau ca urmare a locuirii. Ventilarea spațiilor mari generatoare de vapori e foarte importantă: bucătăriile și băile produc vapori. Evitați să le amplasați, pe cât posibil, în mansardă. Vaporii sunt eliminați din obiectele și elementele de construcție timp de ore bune după folosirea acestor funcțiuni; ventilarea trebuie să se producă și local, în tot acest timp de după folosire. Membrane care încetinesc propagarea vaporilor pot fi, de asemenea, folosite; ventilarea mecanică prin acoperiș nu trebuie să fie neglijată. Pe cât posibil, ventilarea în interiorul acoperișului (făcută altădată prin introducerea de cetini sau tulpini tinere de mesteacăn) trebuie să fie întreținută, ca și obținerea densității adecvate în așezarea și comportarea în timp a paielor. Nu neglijați umiditatea acumulată după șantiere în care s-au folosit finisaje umede sau turnări pentru elemente structurale. Casa trebuie uscată. Suportul pentru așezarea paielor trebuie să fie uscat. Acumularea de umiditate din șantier în casă poate fi defavorabilă acoperișului și poate crea un mediu propice microorganismelor. Casa va respira dacă ventilarea se face în mod tradițional. Se poate ajunge, astfel, la un control și un echilibru al umidității în paie. (...)
Citiți textul integral în numărul 1 / 2016 al Revistei Arhitectura