3 Smoked Olives®

Born & converted Islanders

Credite foto: Andrei Smeu, Alex Negulescu, Benedek Bela, Karim Rosati, Ștefan Nicolescu, Silviu Pavel, Sergiu Serj, Mihai Capsaz, Ana Carmen

Alături de festivalurile bine-cunoscute din marile orașe riverane Dunării (de exemplu, Viena: Festivalul Insulei Dunării; Budapesta: Sziget, Novi Sad: Exit etc.), multe orașe mici și mijlocii au la rândul lor evenimente a căror amploare și renume depășesc adesea granițele culturale naționale, unele devenind evenimente recunoscute pe plan internațional. Prin aceste festivaluri, pe lângă dimensiunea publicitară de o importanță deosebită pentru economia orașului gazdă, tematica lor le poate încadra deseori în categoria evenimentelor educative și de sensibilizare.

Festivalurile aparțin unor locuri care le favorizează, pe care le încarcă și prin care trăiesc și devin (re)cunoscute chiar dacă implică o arie mică de organizare, nu se întind în timp desfășurându-se de obicei câteva zile pe an; însă faptul că există și definesc un areal de-a lungul Dunării înseamnă, în mod sinergic, a fi inițiative social-culturale pe termen lung care relevă mesajul de coexistență multinațională pe care fluviul Dunărea îl poartă în sine.

O astfel de inițiativă în apropierea unui oraș de dimensiune medie este Festivalul de muzică electronică 3 Smoked Olives® (3SO), care se desfășoară într-un loc special: o insulă de nisip pe Dunăre, la granița dintre România și Bulgaria, mai exact lângă punctul de trecere dintre Călărași (RO) și Silistra (BG), la Ostrov.

Insula este la 120 km distanță de București, fiind într-o zonă de influență ce o face accesibilă unui public numeros, dar care, în termenii percepției sociale, este suficient de departe de agitația orașelor; este o lume modelată și conturată de apă, unde natura este încă stăpână: Dunărea o înconjoară, cerul este de un albastru nesfârșit, locul este locuit de pescăruși, iar plaja de nisip este în continuă schimbare arătându-se scenic într-o varietate de ipostaze. Insula este magie pură. Când Dunărea este la cea mai înaltă cotă, insula dispare și rămâne sub apă mai mult de 3 luni. În această perioadă nimeni nu poate pune piciorul pe ea. Fluviul adună materiale naturale în parcursul său european și aduce, plutind, mult lemn pe care îl lasă pe insulă. Acest peisaj cu o notă deopotrivă dramatică și poetică este mereu altul. Insula se arată și se definește diferit în fiecare an.

În această lume neatinsă, Festivalul 3SO are loc în august, pentru câteva zile. Povestea festivalului a pornit de la ideea unui grup de prieteni ce frecventau insula la sfârșit de săptămână, vara. Astfel, o insulă folosită de localnici pentru plajă, pescuit, practici agricole la scară mică și creșterea animalelor, a devenit de-a lungul timpului loc de relaxare pentru ei, cu mici evenimente acompaniate de muzică. În timp, odată cu o creștere firească a grupului, evenimentul de sfârșit de săptămână avea să se transforme într-un festival de câteva zile. Creșterea naturală a evenimentului avea să ducă la nevoia pentru o minimă infrastructură și câteva probleme de logistică, locul necesitând anual pregătiri prealabile: planificarea unei strategii pentru desfășurarea festivalului, curățarea terenului, întocmirea unui plan de gestiune și control al festivalului care să nu altereze, ci să protejeze biodiversitatea insulei.

În acest fel s-a conturat de-a lungul timpului comunitatea de „insulari” a festivalului, în care fiecare membru a venit și a oferit celorlalți cunoștințele și experiența lui, fie că au fost artiști, instructori de yoga, echipe de producție, voluntari sau chiar participanți. Toți au contribuit la dezvoltarea comunității de insulari și a evenimentului în sine.

În afara atracției pentru muzica electronică și a atmosferei împărtășite, festivalul își propune să se desfășoare cu cel mai mic impact negativ posibil asupra mediului natural, prin construirea propriu-zisă a acestuia, anual, într-o scenografie efemeră la care poți accede doar în urma unui proces de selecție. Locul și muzica sunt baza unei experiențe unice care urmărește mai mult decât participarea la eveniment, anume, puterea muzicii de a reuni oamenii într-o comunitate durabilă social și cultural.

În prezent, #3SO este o comunitate organică ce se conturează continuu de peste 10 ani, în jurul unor valori comune, fiind orientată atât spre muzică, cât și spre (re)conectare cu natura. În jur de 3.000 de participanți din România, dar și din alte țări (la #3SOF 2022 au fost participanți din alte 32 de țări) pot veni pe insulă ca într-o vacanță, și timp de 6 zile se bucură de muzică, de o plajă imensă cu nisip, ape prietenoase și de o pădure unde pot campa gratuit în zone special amenajate. Amenajarea taberei de festival presupune circulații delimitate cu materiale vegetale strânse de pe insulă. Iluminarea presupune un minim necesar pentru orientare și este asigurată de organizatori; la aceasta se adaugă iluminarea de la corturile campate. Participanții pot veni cu echipamentul propriu de campare sau pot închiria de la organizatori hamace și corturi complet echipate. Accesul la eveniment se face pe bază de recomandare și prin achiziționarea unui bilet nominal1. Toate intervențiile sunt concepute și construite ca structuri temporare, demontabile și reutilizabile, festivalul fiind orientat către o dezvoltare sustenabilă și responsabilă când vine vorba de mediul înconjurător.

Artiștii care au alcătuit line-up-ul de-a lungul anilor sunt recunoscuți în România și pe plan internațional și au susținut încă de la început conceptul proiectului. Sunt parte a comunității.

Pe toată durata festivalului și nu numai, „insularii” pot participa la diverse workshopuri, activități recreaționale de wellbeing - yoga, meditație ghidată, sesiuni de sound healing, dar și ateliere pe tematici legate de sustenabilitate, toate susținute de speakeri și profesioniști ai domeniilor, membri ai comunității. Se ascultă muzică, dar se și modelează în lut, se dansează și se pictează... este un turism alternativ ce poate fi valorificat pe parcursul întregului sezon: sporturi de apă, activități pe plajă, star-gazing, birdwatching, plimbări cu barca.

Flora și fauna de pe insulă și din împrejurimi sunt similare cu cele din Delta Dunării și este un motiv în plus pentru care comunitatea revine an de an pentru festival.

Organizarea festivalului implică o planificare pe parcursul unui întreg an, de la transportarea materialelor logistice și a participanților cu barca pe insulă, curățarea și ecologizarea amplasamentului, la amplasarea și construcția tuturor zonelor de interes și este o provocare la care vrei să participi; este, în egală măsură, muncă, distracție și relaxare având la bază valori autentice și dragostea pentru natură. Ca răspuns al unei astfel de provocări a luat naștere, ca partener, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Dunărea de Jos, un ONG cu preocupări pentru zona Dunării în care se desfășoară festivalul. Echipe de voluntari participă la acțiuni de ecologizare și sortare a deșeurilor înainte de festival și după, redând insulei sălbăticia care a făcut-o atât de îndrăgită. Asociația este, de asemenea, responsabilă și pentru informarea și pregătirea oamenilor pe subiecte de sustenabilitate, cum ar fi reducerea amprentei de carbon a festivalului, colectarea selectivă, energii alternative, reciclare, compost sau chiar pentru cursuri de supraviețuire în natură.

Începând cu vara anului 2022, a fost organizată prima tabără de construcție (Building Camp) inițiată și coordonată în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Tabăra fost o primă etapă a unui proces participativ pe termen lung care a implicat reprezentanți ai Facultății de Urbanism din cadrul universității, Asociația pentru Tranziție Urbană (ATU) și actori locali - Atelierul de pe Insulă, Muzeul Municipal Călărași și studenți din mai multe universități. Scopul acestei tabere a fost de a materializa un proiect la scară mică, care se conectează cu patrimoniul dezvăluit (insula efemeră a Dunării) ca implementare tangibilă a unui potențial intangibil. Acest proces participativ a necesitat cercetare și planificare, astfel încât această activitate se bazează și pe rezultatele proiectului DANURB+2. Astfel, festivalul dezvoltă o importantă semnificație educațională și creativă: este o platformă de învățare „în direct” a abilităților de design, dar și a responsabilității sociale și de mediu. În cadrul taberei, prin interesul implicării comunității, a meșterilor și cu materiale locale - Atelierul de pe Insulă fiind principalul element de declanșare a întregului entuziasm și atmosferă a proiectului -, studenții au răspuns nevoilor festivalului cu instalații și obiecte de tip:

• Mobilier mic pentru zona de așteptare de pe malul Dunării - banca umbrar;

• Mobilier pentru zona de relaxare - leagăn, șezlong;

• Obiect/instalație-semnal cu rolul de a marca identitatea evenimentului/locului;

• Panou informativ/indicatoare de direcție;

• Alte instalații creative pentru: zona de alimentație, zona de camping, zona de yoga.

Acestea au fost executate chiar pe insulă, in-situ, adaptate locului prin măsurători directe, prin discuții cu organizatorii și cu materiale puse la dispoziție de 3SOF și UAUIM sau parțial găsite la sol, aduse de Dunăre. În acest mod, studenții au practicat atitudinea responsabilă față de natură și față de comunitate. Instalațiile au fost executate ca elemente pilot care pot fi ulterior replicate, demontate sau descompuse rapid, astfel încât, după festival, locul să poată fi redat naturii.

De altfel, tabăra vorbește despre relația subtilă și foarte actuală dintre natură, cultură și tehnologie, despre respectarea conceptelor de „sustainability” și „recycle-upcycle”, despre explorarea și valorificarea durabilă a resurselor neutilizate. Utilizarea materialelor adecvate, costurile scăzute de execuție și montaj, utilitatea obiectelor în timpul festivalului și posibilitatea de utilizare și în afara festivalului, siguranța în exploatare și interactivitate cu publicul, precum și efectul vizual (zi și noapte) au fost criterii importante care au stat la baza organizării.

Studenții participanți: Ilona Albulescu, Vlad Istrate, Calea Silvia, Ruxandra Săndulescu, Patricia Stan, Șerban Luca, Cristian Mormenschi, Adela Stan. Profesori participanți: Angelica Stan, Mihaela Hărmănescu, Sorin Vasile Manea, Justin Baroncea. Cu entuziasm, s-au alăturat profesorii Constantin Enache și Maria Enache.

3SOF reunește, așadar, principalele valori ale participanților, împletind cele mai noi trenduri în materie de muzică electronică cu grija față de natură și sustenabilitate. Insula devine, astfel, un loc unic unde vei regăsi energia unei comunități vibrante, profunzimea unui refugiu și dinamismul unui festival.

NOTE

1 Pe site-ul festivalului, 3sof.com

2 DANUrB (2017-2019) și DANUrB+ (2020-2022) derulate prin programul internațional INTERREG - Danube (EU).