Un fluviu de prostie

România, te iubesc

Românii i-au spus Danubius, un zeu al fluviilor, o întindere de ape care străbate 10 state, o comoară în jurul căreia trăiesc acum mai bine de o sută de milioane de oameni. Pornește din Munții Pădurea Neagră și după 2.850 km se varsă în mare - o adevărată autostradă pe apă, care unește centrul Europei cu Marea Neagră. Pe noi, românii, Dunărea ne-a apărat și ne-a hrănit dintotdeauna. La noi sunt gurile de vărsare în mare ale acestui fluviu care străbate 1.075 km din teritoriul nostru; am putea să profităm din plin: să irigam, să facem comerț, să transportăm mărfuri, să atragem turiști. Din păcate, de mai bine de douăzeci de ani, noi n-am făcut mare lucru pentru marele fluviu. Tocmai de aceea am numit campania despre Dunăre „Un fluviu de prostie”. Am arătat această poveste timp de trei săptămâni la Știrile PRO TV și în două ediții România, te iubesc!. Trei luni am muncit la acest material, străbătând cu barca sute de kilometri pe Dunăre.

Istoria acestui drum, așa cum a fost ea scrisă în vara lui 2017, o puteți citi într-un articol de 20 pagini numit „Un fluviu de prostie” din carte „România, te iubesc”, Editura Humanitas, 2018.

Seria de filme „Un fluviu de prostie I”, „Un fluviu de prostie II”, 2017 și continuarea „România, naufragiu pe Dunăre”, 2022, este disponibilă pe canalul YouTube - România, te iubesc!