EASA 1:1

Unul către celălalt și ceilalți către toți

EASA (European Architecture Students Assembly) este cea mai extinsă platformă de schimb cultural și educațional ce conectează studenți și profesioniști din toată Europa și din lume. Este descentralizată și detașată de școlile tradiționale de arhitectură. Vara anului 2022 a oferit prilejul echipei române de a găzdui și organiza ediția cu numărul 42 a acestui eveniment pentru prima oară - EASA 1:1.

EASA 1:1 este produsul creativității și entuziasmului nostru acumulat de la prima experiență în cadrul acestei comunități și până la ultimul rucsac aruncat în portbagaj la plecarea spre casă. Echipa noastră, în numărul degetelor de la o mână, a cuprins studenți și absolvenți ai UAUIM (Theodora Cișmașu, Ioana Rădulescu, Teodor David și Ioana Stoide), cât și o absolventă de Arhitectură și Design din afara țării (Andreea Samoilă). Trei dintre noi ne-am întâlnit în prima noastră experiență EASA în 2018 (RE:EASA) în orașul Rijeka, Croația, descoperind pe parcurs mai mulți studenți români înrolați la facultăți din străinătate, printre care și Andreea (din echipa Angliei). Am participat mai departe în formula de 4 din 2019 (EASA Tourist, Elveția) și până în 2021 (EASA Reality, Serbia), când ne-am decis să prezentăm propunerea noastră pentru ediția din 2022. În 2020, din cauza pandemiei și incertitudinii inerente, nu au existat propuneri. (Acestea se fac mereu cu 2 ani înainte pentru ca echipa desemnată câștigătoare să aibă destul timp pentru organizare.)

1:1 este scara pe care am ales-o pentru evenimentul nostru și, implicit, pentru construire și prototipare, astfel punându-ne față-n față cu realitățile contextului în care am intrat. Când compari lucruri la scări diferite se naște un joc: un elefant poate fi la fel de mare ca o furnică, dacă sunt poziționați corect unul față de celălalt. De asemenea, suntem foarte fascinați de hărți: hărți la scări diferite, hărți ca machete, hărți ca metafore și chei pentru descifrarea realității, hărți care generează formei noi bazate pe subiectivitatea adevărului pe care îl reprezintă.

Acum, că aveam tema 1:1 pentru EASA 2022, am explorat o colecție de idei născute din înțelegerea și utilizarea hărților, ținând cont de dimensiunea socială a interacțiunilor de la om la om și de la grup la grup.

Cu acest set de concepte și mult entuziasm, ne-am înscris în competiția de idei pentru organizarea ediției 2022 din cadrul INCM Essentials, ținută în Belgia (Intermediate National Contact Meeting). „Juriul”, format tot din studenți de pe întreg continentul, a dezbătut timp de patru zile (și nopți, din când în când) propunerea noastră și pe cea a colectivului maghiar, iar pe 4 octombrie 2021, seara, am fost informați despre consensul comunității în favoarea noastră. Totodată, ne-am aflat într-o situație unică; cea în care ceasul organizării ticăia încă de la începutul competiției, lăsându-ne doar opt luni la dispoziție să ne ocupăm de tot.

Locația evenimentului a fost aleasă în concordanță cu tema de 1:1. Ne-am adunat toți în jurul hărții României și am început să analizăm posibile orașe-gazdă.

În primul rând, ne-am dorit să fie un oraș în care să fie vizibil impactul nostru asupra comunității și, în același timp, unul care să dea de gândit și să le stimuleze curiozitatea participanților. În al doilea rând, am căutat un oraș relativ aproape de un aeroport, care să nu implice un număr prea mare de schimburi în timpul transportului, iar bariera lingvistică să nu fie prea puternică. Și nu în ultimul rând, am găsit un oraș, unul în care contactul cu natura este direct și accesibil pentru toți părtașii acestui proiect - Municipiul Călărași.

Cu tema și locația stabilite, ne-am apucat de treabă. Am început colaborarea cu autoritățile locale și am căutat sponsori pentru proiectul nostru. Am apucat să ne plimbăm de câteva ori în Călărași și să scanăm împrejurimile ca să ne creăm propria hartă a peisajelor, a campusului și spațiilor considerate de noi, în nevoia unei intervenții.

Aceste nevoi de intervenții au fost subiectul atelierelor pe care le-am găzduit. Am lansat un apel pentru ateliere către studenți și arhitecți din România, cât și din străinătate. După valul de propuneri de ateliere, a venit și procesul de selecție în care am încurajat foarte tare tutorii să rămână sau să își adapteze propunerile cât mai aproape de conceptul de 1:1. Am avut plăcerea de a strânge un număr de 20 de ateliere, de construcție de instalații (OffGrid, A Room of One’s Memory, Danube Bathroom, Secret Geography of Metapolis), de antropologie și arte performative (Do People Like your Feet?, I’m Mutable, Whispers, Timescales, Exquisite Dj’s) și ateliere mai puțin obișnuite, cum ar fi cele de explorare urbană prin gastronomie și medii digitale mixte (Promenoodology, Goodbye Yellow Brick Road). Pe lângă toate acestea au mai existat și atelierele proprii comunității: EASA FM (difuzarea muzicii în campus, interviuri cu participanți), EASA TV (documentare foto-video a experienței celor 2 săptămâni și concentrată într-un lungmetraj vizionat la ceremonia de închidere), EASA UMBRELLA (ziarul evenimentului, cu interviuri și articole despre participanți, arhitectură și știri importante) și, nu în ultimul rând, EASA ARCHIVE (arhiva călătoare a comunității, ce strânge toate materialele în care comunitatea este direct implicată sau, măcar, menționată).

De-a lungul celor 2 săptămâni, cei 270 de participanți au fost pe scena principală a orașului; au interacționat direct cu localnicii și au învățat unul de la celălalt cum să ajungă în diferite locuri, cum să comunice (în special, cum să spună „O zi bună!”) și cum să se bucure împreună de același loc. Pe de altă parte, blocurile de locuințe din oraș au devenit subiect de cercetare al atelierului „Dumb Emancipatory Housing. Dumbness and Scale”, sub forma unor sesiuni de modelaj în lut și a unor discuții libere despre felul în care ne raportăm la scara locuirii și cum, de multe ori, interpretarea ei prezintă stângăcii (ex.: blocuri mari cu apartamente foarte mici, vile foarte mari pentru 2 oameni, blocuri de 10 etaje lângă case doar cu parter ș.a.m.d.).

Au explorat natura din jurul orașului pe picioarele lor (chiar în picioarele goale, în cazul membrilor unui institut fictiv - „Institute of Piedilogical Research”), iar plaja Tineretului din Călărași a devenit un fundal comun pentru activitățile atelierelor, dar și pentru momentele de relaxare, unde au dormit sub stele, s-au adunat în jurul unui foc de tabără, culminând în ultima zi cu o cină comună la lumina apusului pe malul Brațului Borcea.

Pentru noi, toată experiența de care am avut parte la aceste adunări, în decursul anilor, este una greu de descris în cuvinte și trece dincolo de mediul academic. Cu fiecare ocazie, am arătat colegilor noștri de la facultățile din țară o cale care le poate stimula și schimba modul în care se raportează la arhitectură, cu atât mai mult și o cale prin care să-și construiască conexiuni și adevărate prietenii cu alți studenți arhitecți din toată Europa.

Ne-am dori ca, pe viitor, să întâlnim mai des acest entuziasm, mai ales, în rândul studenților din primii ani de studiu, care să umple mai departe săculețul de experiențe al Asociației EASA România.

Așa a pornit totul, cu gândul că oferim și noi cadrul pentru desfășurarea EASA, deoarece la rândul nostru și noi ne-am bucurat când am descoperit această comunitate fascinantă prin participarea la alte ediții.

Dorim să exprimăm sincere mulțumiri celor care ne-au ajutat și ne-au fost alături în organizarea EASA 1:1 2022 la Călărași și să oferim tot ce este mai bun celor 270 de participanți străini. Dorim să mulțumim, în primul rând, Primăriei Municipiului Călărași, Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” și Muzeului Municipal Călărași pentru deschiderea față de acest eveniment și a bunei colaborări în toate etapele desfășurării lui, cât și pentru curajul de a experimenta împreună cu noi în acest cadru inedit.

Mulțumim pentru promptitudine, sprijin și finanțare sponsorului nostru principal, fără de care acest proiect nu ar fi prins contur în această formă, Globalworth Foundation.

Pe această cale dorim să le mulțumim pentru sprijin, susținere și materiale esențiale atelierelor găzduite sponsorilor One United Properties, SIAD Călărași, Camerei de Comerț Heleno-Române, Scaffold, DUPONT Tyvek, DOKA, VELUX, Elfi România, Drone Profesionale, Scientifica și BeeSwings. Și nu în ultimul rând, mulțumim pentru promovarea evenimentului și expunerea oferită, partenerilor noștri OAR, UAR, Revistei Atelierul, The Institute, Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” Iași, Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul UBB Cluj, Institute of Piedilogical Research. Le mulțumim personal, în calitate de studenți, conducerii Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București și profesorilor de la atelier, Georgică Mitrache și Dragoș Dordea, pentru sprijinul moral și pentru ajutorul acordat în vederea organizării „EASA Day” pentru studenții din cadrul Facultății de Arhitectură.