Actualitate internațională

Minimal Complexity

Minimal Complexity, 2012, detaliu ©Rebecca Stelea

„Minimal Complexity” este rezultatul unui proiect de cercetare în design arhitectural privind metode digitale de modelare în 3D și de fabricație a suprafețelor minimale. Deși acestea sunt concepte matematice ale căror geometrii sunt obținute cu ajutorul unor ecuații diferențiale, proiectul abordează o metodă alternativă computațională de simulare a acestor suprafețe. Partea practică a proiectului dezvoltă diverse sisteme de construc-ție și fabricație digitală ale suprafețelor minimale cu aplicații în arhitectură și design industrial sau chiar vestimentar.

Având ca studiu de caz suprafețele minimale triplu periodice, cercetarea din punct de vedere al fabricației este axată pe eficiența prin modularitate și repetiție a componentelor constituente, toți acești parametri făcând parte din algoritmul inițial. Prin urmare, produsul final este constituit doar din seturi repetate ale unui număr minim de piese diferite care pot genera suprafețe cu geometrii extrem de complexe și deosebit de rigide din punct de vedere structural.

Lucrarea teoretică „Minimal Surfaces as Self-Organising Systems”, ce a stat la baza acestui proiect, a fost prezentată la Conferința ACADIA în New York, în octombrie 2010, iar primul prototip realizat din plexiglas a fost expus, în vara anului 2010, în cadrul Galeriei ARUP Phase2 din Londra, ca parte din expoziția cu titlul „Constructing Realities”.

„Minimal Complexity” este proiectul câștigător al concursului de design și fabricație digitală REPEAT, organizat de TEX-FAB în Houston, Texas. Ales dintr-o serie de 95 de participanți, proiectul a fost construit inițial, în ianuarie 2011, de către echipa TEX-FAB. Structura finală a fost realizată din 148 de seturi de câte 16 componente diferite, cumulând 2.368 de piese din aluminiu, ce au constituit un ansamblu foarte apreciat datorită proprietăților deosebite structurale și estetice. Ulterior, proiectul a câștigat premiul Institutului Arhitecților Americani - AIA Houston pentru „Divine Detail”, în martie 2012.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, proiectul a fost inclus în International Architecture and Design Showcase, făcând parte din London Festival of Architecture 2012. Momentan, proiectul poate fi vizitat în atriumul Granary Building - Central Saint Martins, în Londra, până pe data de 3 august. „MC/2”, ultimul prototip din cadrul seriei Minimal Complexities, este de asemenea inclus în LFA 2012 și a fost inaugurat cu ocazia unui eveniment de tip „Open House”, organizat de Surface si Momentum în cadrul Digital Shoreditch Festival 2012. Structura este compusă doar din seturi repetate a doar 2 tipuri de componente și deschide un nou capitol în seria de experimente intitulată „Minimal Complexities”.

www.vladtenu.com