RDW

Parcelarea Filipescu

Aleea Alexandru

Nr. 1-3. A fost construită de fiul generalului Gheorghe Manu având ca model Hotelul Biron din Paris. Concepţia de ansamblu, arhitectura propusă, finisajele de înaltă calitate au făcut ca, de-a lungul timpului, aici să locuiască diverse personalităţi.

Nr. 2. Reşedinţa familiei Popovici a fost proiectată de arhitectul Mircea Cherembach.

Nr. 7. Casa a aparţinut lui Haralamb Fundăţianu care a apelat la serviciile arhitectului Paul Smărăndescu pentru proiect.

Nr. 12. Casa realizată după planurile arhitectului Horia Creangă, în 1932, a aparţinut inginerului A. Bunescu.

Nr. 15. Foarte aproape de casa inginerului Bunescu, Horia Creangă va mai proiecta şi casa Elisabetei Cantacuzino. Autorizaţia de construire eliberată de Primăria Sectorului I Galben este emisă în aprilie 1934.

Nr. 27-31. Construcţia a fost realizată în 1945 pentru sediul C.C. al P.C.R., iar acum adăposteşte Ministerul Afacerilor Externe. Planurile au fost realizate de arhitecţii Dorian Hardt, Harry Stern, Ignace Şerban. Importanţa obiectivului a impus comasarea mai multor parcele, dar şi intervenţii asupra prospectului străzii Venezuela. Mai mult, în momentul de faţă, strada (segmentul cuprins între Aleea Modrogan şi Aleea Alexandru) este închisă. Întreruperea circulaţiei publice generează probleme importante în coerenţa ansamblului.

Nr. 36. A fost proiectată de arhitectul Gheorghe Simotta şi executată de antrepriza fraţilor Belli. Gheorghe Simotta este cel care va proiecta în parcelarea Filipescu mai multe case, fiind arhitectul cu cele mai multe intervenții (7 case).

Nr. 40. Casa proiectată de I&T Niga este acum sediul Ambasadei Republicii Moldova.

Nr. 41. Sediul Institutului Italian de Cultură a fost iniţial casa lui Evy Lempart, care a apelat la serviciile lui Alexandru Zachary. Bibliografia de specialitate atribuie casa lui Tiberiu Niga.

Strada Ankara

Nr. 1. Casa a fost proiectată de arhitectul Gheorghe Simotta, iar antrepriza de construcţii a fost cea a inginerului Corneanu.

Strada Atena

Nr. 5. Casa realizată în 1933 a aparţinut doctorului Ion Edeleanu şi a fost gândită de arhitectul E. Wenzel şi inginerul Emil Prager.

Nr. 7A. În 1933, E. şi F. Moldovanu cer permisiunea realizării unei case. Planurile depuse sunt semnate de arhitectul Ion Boceanu.

Nr. 18. Casa a fost realizată de Gheorghe Simotta, iar antrepriza a fost cea a inginerului Leon Löweton. Cei doi au avut de-a lungul timpului o colaborare constantă.

Nr. 22. Clădirea completează seria celor trei case de pe strada Atena proiectate de arhitectul Gheorghe Simotta. Regia de execuţie a aparţinut proprietarului. Bombardamentele din 1944 au provocat distrugeri ale casei, ulterior aceasta fiind modificată.

Aleea Modrogan

Nr. 24 (Bdul Aviatorilor, nr. 24). Locuința generalului Florescu a fost proiectată de arhitectul Dimitrie Hârjeu. Acum îşi are sediul aici Ambasada Republicii Ucraina.

Nr. 1 (Bdul Aviatorilor, nr. 22). Casa a fost construită la iniţiativa lui Alexandru I. Filipescu după planurile arhitectului Roger Bolomey. În incinta proprietăţii mai pot fi văzute, în stare de ruină, serele grădinii, realizate în 1912. Acestea se găsesc în partea de nord a proprietăţii.

Nr. 4. A fost concepută de Gheorghe Simotta. Antrepriza a aparţinut inginerului Ioanovici. În momentul de faţă, aici îşi are sediul Ambasada Emiratelor Arabe Unite.

Strada Rabat

Nr. 1. Prin arhitectura propusă, materialele de construcţie şi detaliile realizate, reședința inginerului Constantin Buşilă reprezintă o realizare inedită în peisajul arhitectural al parcelării Filipescu.

Nr. 9. Casa a fost proiectată de Gheorghe Simotta şi executată de antrepriza fraţilor Belli.

Nr. 18. Arhitectul casei este Jean Monda şi inginerul Emil Prager.

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog