Repertoriu patrimoniu rural Bucium - caiet I
11.09.2012
În 2007, motto-ul celei de-a XV-a ediții a Entretiens du Patrimoine a fost „Uniunea europeană nu se va putea realiza cu adevărat decât prin cultură, fiecare națiune punând în valoare diversitatea și specificul național al patrimoniului său”. Unul dintre principalele subiecte de discuție a fost discrepanța privind percepția și tratarea patrimoniului cultural dintre țările vestice și cele estice.
Ținând cont de consecințele importante ale decalajului istoric românesc de 68 de ani, 45 de ani de totalitarism și 23 de ani de tranziție haotică, fondarea asociației Rencontres du Patrimoine Europe Roumanie a urmat ca un rezultat natural. După ce a devenit membru ICOMOS, RPER a început promovarea pe plan național a Declarației de la Quebec, din 2008: Salvarea spiritului locului.
Inspirată de organizația Fondation du Patrimoine, conceptul Universității de Vară se dezvoltă în jurul a două idei principale: sensibilizarea comunităților rurale în privința importanței prezervării valorilor patrimoniale și dezvoltarea de programe de repertoriere ce includ reabilitări in situ, bazate pe tehnici tradiționale de restaurare, ca instrument economic.
Prin inițierea unui parteneriat cu Primăria Bucium (Alba), asociația a început un proces de salvare, restaurare și reconceptualizare a Școlii Vechi, prin crearea unui Centru internațional de studii de arheologie și arhitectură montană și ateliere-școală de meserii tradiționale, un proces ce a condus la organizarea primei ediții a Universității de Vară Bucium, ce a avut loc în iulie 2011, un program ce urmărește crearea unui model european de studiu și dezvoltare rurală durabilă aplicabil în orice sat din România.
În urma activităților practice, au fost identificate 84 de obiecte de patrimoniu - case, mori de apă, ateliere de fierărie, cuptoare tradiționale de pâine, biserici și troițe. Studiul a implicat analize morfologice constructive, documentare fotografice, localizări GPS, pentru 10 dintre ele fiind realizate și relevee.
Toate informațiile au fost sintetizate în primul caiet REPERTORIU PATRIMONIU RURAL BUCIUM, care a fost lansat în acest an, la începutul celei de-a doua ediții a Universității de Vară Bucium. Lucrarea implică un text introductiv, o listă a obiectelor repertoriate și un set de 46 de desene reprezentând studiul aprofundat pentru 10 dintre ele. Cartea a fost tipărită în 200 de exemplare, distribuite gratuit principalelor librării din România, Universităților de Arhitectură, specialiștilor în do-meniu, partenerilor și colaboratorilor.
De asemenea, au fost rezervate exemplare pentru principalele centre europene de arhitectură.
Se estimează publicarea unei a doua ediții în 2013, împreună cu cel de-al doilea caiet, dezvoltat în baza Universității de Vară din 2012.