Casa Storck. Spațiu și lumină
Pe strada Vasile Alecsandri, la numărul 16, se află clădirea în care funcționează din 1951 Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, proiectată în stil neogotic anglo-normand de Alexandru Clavel și ridicată între anii 1912-1913. În acest spațiu, lumina conturează discret siluete și volume, creând o deplină armonie a culorilor și materialelor.
Fațadele de culoare roșie, ritmate de bârne aparente, sunt completate cu elemente ornamentale din piatră, ancadramente și basoreliefuri sculptate chiar de către primul proprietar al casei. La parterul clădirii, încă de la intrare, se remarcă picturile murale monumentale realizate de Cecilia Cuțescu-Storck, care se desfășoară pe întreaga suprafață a pereților și plafonului holului central. În continuarea acestuia, într-un spațiu cu lumină blândă, se află atelierul de pictură al artistei, decorat cu fresca închipuind Dragostea pământească și Dragostea spirituală, despărțită de replica portalului Bisericii Colțea, la care se adaugă o serie de tablouri în ulei și acuarelă, sculpturi și obiecte de mobilier aparținând celor doi artiști.
Tot la parter, la capătul holului lung unde sunt expuse statui cu temă religioasă, luminate prin vitraliile cu ochiuri circulare, se află atelierul de sculptură al lui Frederic Storck. În interiorul atelierului spațios și puternic luminat se găsește astăzi macheta Bisericii Episcopale din Curtea de Argeș, realizată de Karl Storck pentru Expoziția Universală de la Paris din 1867, alături de sculpturi monumentale, portrete, busturi și statui de dimensiuni reduse.
Colecția de opere de artă a familiei Storck cuprinde peste 2.300 de lucrări semnate de către sculptorii Karl, Carol și Frederic Storck, picturi ale Ceciliei Cuțescu-Storck, ale ceramistei Cecilia Storck-Botez, fiica sa, dar și ale altor artiști români si străini. Deși parterul clădirii, terasele si grădinile sunt deschise vizitatorilor, Casa Storck continuă să fie locuită, iar actualii membri ai familiei propun publicului activități ce sunt menite să reanime acest spațiu și să-l readucă pe harta culturală a Bucureștiului.