RDW

Silva Artis

SILVA-ARTIS

Povestea Silva Artis a început destul de modest, cu un scop limitat. Am dorit să realizez două tipuri de piese de mobilier pentru amenajarea apartamentului propriu: o măsuţă dintr-un trunchi gros montată pe o multitudine de rotițe, ca un miriapod, şi o serie de tabureţi înalţi, pentru locul de luat masa.

Mi-am dat seama că voi avea dificultăţi în a le realiza efectiv. Nu pentru că ar fi fost complicat de executat, doar că nu prea aveam cu cine. Aşa că, înarmat cu entuziasm/inconştienţă am hotărât că le voi face eu, chiar în apartament. Mi-am comandat lemnul la un gater, verde, evident, am început să cumpăr ce unelte mi s-au părut necesare şi m-am pus pe treabă.

Câteva tone de utilaje mai târziu şi ceva mai multă experienţă, împreună cu fratele meu, am trecut de pragul bricolajului şi deja începem să avem un portofoliu destul de divers de piese realizate şi de clienţi ce revin.

Redescoperim tehnici şi unelte tradiţionale de lucru cu lemnul, dar suntem călăuziţi de o formulă modernă. Fie cioplim cu dalta, fie lăsăm o urmă cu rindeaua sau îndreptăm la abric lemnul, încercăm a scoate cât mai mult în evidenţă textura, desenul şi particularităţile materialului.

Pe de o parte, producem obiecte cu o idee/identitate de sine stătătoare, ce formează baza catalogului Silva Artis, iar pe de altă parte, am realizat piese adaptate locului, dar care să păstreze aceeaşi atitudine către formă şi material.

Câteva piese le considerăm a se apropia cel mai mult de esenţa a ceea ce vrem să spunem şi care au fost apreciate şi de alţii: bancheta 3xfagacea, formată din 3 trunchiuri de stejar dispuse vertical şi prinse cu îmbinări ascunse, taburetul 1fagacea, ce asociază truchiul de stejar decupat cu patru roţi mari industriale şi măsuţa 12xfagus, cu care am început proiectul Silva Artis.

Am participat la o serie de târguri de profil şi avem obiecte în expunere permanentă în locuri precum galeriile Annart, Alchemia, Aiurart, Librăria Cărtureşti şi magazinul Dizainăr.

Recent, am început a explora noi tehnici şi configuraţii: am ars superficial lemnul pentru a scoate în evidenţă fibra, experimentăm piese cu mecanisme, cu diverse configuraţii de piese mobile, încorporăm componente ready-made.

Misiunea Silva Artis, dacă se poate spune aşa, este de a ţinti către autentic, către material, către substanţă. Urmărim să obţinem piese care surprind, nu numai prin formă, idee, dar şi prin textura şi confortul generat. Până şi lucruri considerate în mod normal defecte, crăpături şi noduri, le încorporăm în rezultatul final.

 

1. 1fagacea

Antagonismul este cuvântul care caracterizează cel mai bine această piesă de mobilier. Geometria riguroasă a formei contrastează cu caracterul natural al lemnului. Elementele industriale se integrează perfect în designul acestui taburet din lemn de stejar.

material: stejar

finisaj: ulei de lemn

dimensiuni: 30x30x40 cm

 

2. 3+fagacea

O masă cu blat din stejar, aflată la intersecția între un obiect utilitar și o  sculptură, potrivită pentru o amenajare unică, combinând raționalul cu organicul.
Suprafața simplă, geometrică, a blatului este contrabalansată de picioarele organice din trunchiuri de copac, tratate cu baiț negru.

material: stejar

finisaj: ulei de lemn + baiț negru

dimensiuni: 50x50x90 cm

 

3. morus betulacea

O masă de dining de 8 persoane, de dimensiuni  generoase, ce combină muchia vie a blatului gros de dud, finisat satinat, cu îmbinarea geometrică a blatului de placaj băițuit de mesteacăn, ce sugerează dualitatea dintre construit și natural, formând o prezență de excepție în orice amenajare contemporană.

Designul obiectului combină într-un mod surprinzător două texturi diferite. La atingere, placajul de mesteacăn băițuit își dezvăluie rugozitatea, în timp ce lemnul de dud lăcuit oferă o finețe neașteptată, cele două senzații tactile reușind să creeze o piesă originală ce poate conferi oricărui interior o notă de spectaculos.

material: blat dud 50 mm+ placaj mesteacăn 36 mm

finisaj: lac poliuretanic satinat

dimensiuni: 300x80x72 cm

 

4. 3xfagacea

Masă și taburet din stejar masiv tratat cu ulei pentru lemn; păstrează continuitatea desenului lemnului, dar și muchia vie, într-o linie modernă, în care se  regăsesc și îmbinări tradiționale.

Fețele plane exterioare sunt completate la interior de suprafața neregulată a copacului, tratată uniform cu baiț negru.

material: stejar

finisaj: ulei de lemn + baiț negru

dimensiuni: 75x50x75 cm + 42x33x42 cm

 

5. cubik

O depozitare sculpturală, potrivită a fi amplasată central, ca punct de inflexiune a unui spațiu. Fețele sertarelor din stejar masiv prezintă un desen spectaculos, fiind preluat și prin configurația capacului superior. Cu sertarele închise, devine o formă geometrică simplă, susținută de trei picioare organice din trunchiuri de copac.

material: stejar

finisaj: ulei de lemn

dimensiuni: 45x45x128 cm

 

6. 3xfagacea

O banchetă a cărei formă este rezultatul îmbinării a 3 secțiuni din același trunchi de stejar. Munchiile clare conferă un caracter puternic piesei, caracter ce este dublat de esența tare a lemnului, crăpăturile adânci aducând aminte de naturalul  materialului.

material: stejar

finisaj: ulei de lemn

dimensiuni: 90x30x42 cm

 

7. 12xfagus

Formele clare, puriste definesc seria masiv, trunchiul de fag secționat dominând ca prezență piesele. Potrivite într-un context mai sobru, obiectele din seria masiv dau clasă unui spațiu, aducând prețiozitatea lemnului.

material: fag

finisaj: lac poliuretanic satinat

dimensiuni: 38x38x45 cm

 

8. 1xfagacea

Două elemente se îmbină în proporții bine studiate pentru a realiza acest taburet cu o geometrie foarte clară. De o parte avem șezutul din lemn gros de stejar, iar de cealaltă avem placajul tego din care sunt realizate picioarele, rezultatul fiind un obiect cu un design unic.

material: stejar + placaj mesteacăn

finisaj: ulei de lemn + baiț negru

dimensiuni: 30x30x60 cm

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog