RDW

Street Delivery Iași

DSCN0850

Street Delivery este unul dintre primele evenimente urbane care şi-a propus să atragă atenţia riveranilor, a locuitorilor oraşului în trecere prin zona centrală, dar şi a autorităţilor locale asupra noţiunii de „traseu cultural”. Misiunea este aceea de a reinventa şi de a întări rolul structural pe care spaţiul public îl joacă în viaţa locuitorilor, prin convertirea peisajului urban în spaţiul public. Promenada a fost destinată în principal pietonilor şi bicicliştilor şi a urmărit să ofere o soluţie alternativă blocajelor din trafic şi străzilor zgomotoase din această zonă.

Cu ocazia primului eveniment de acest fel organizat în Iaşi, strada Vasile Pogor a fost închisă pentru maşini și deschisă pentru pietoni. Intrarea principală a fost marcată de un pavilion din lemn, ce a servit ca reper, ca spațiu expozițional și a fost un bun pretext de socializare pentru trecători.

Structura spațială de tip gridshell este prima realizată în Iași, a doua în România. Remarcabil este contrastul puternic rezultat din îmbinarea designului parametric, ce poate aborda provocările sistemelor geometrice şi structurale dificile, cu aspecte non-liniare, şi calitatea mesteşugărească dobândită în urma folosirii/prelucrării lemnului.  Astfel, la nivel de design și execuție, cele două metode (parametric vs. meşteșugăresc) aparent disjuncte au cunoscut o dezvoltare comună, naturală, ce a dus la concretizarea unui mod de a genera suprafețe complexe, cu dublă curbură, construite doar din elemente liniare din lemn.

Pe lângă efectuarea analizelor formale şi structurale, un alt set de provocări a fost impus şi de durata de trei zile, relativ scurtă, a evenimentului, de locul în care pavilionul urma să fie amplasat şi de intenția de a acoperi cât mai mult din spațiul pus la dispoziție. Dimensiunile structurii desfăşurate în plan, de 11,5 m x 11,5 m, nu au permis asamblarea și montarea în stradă (9,5 m lățime), fapt ce a forțat aducerea lui la forma propusă într-o zonă învecinată şi apoi mutarea către destinația finală.

Designul pavilionului a urmărit un compromis optim între capacitatea maximă de acoperire și greutatea minimă.

Astfel, structura ce acoperă 80 de metri pătrați a fost realizată din cel mai mic număr posibil de piese (216), cu numărul minim de variațiuni ale lungimilor elementelor (4), detalii ce au contribuit la micşorarea semnificativă a greutății (480 kg) şi la accelerarea procesului de asamblare (14 h) şi dezasamblare (5 h).

Aprecierile trecătorilor au fost pozitive, constantă fiind curiozitatea față de metodele de îmbinare, prelucrare și execuție. Conturul pavilionului, aşezat foarte aproape de obstacolele impuse de sit, „livrarea in stradă” realizată în timp record, forma organică și arcuirea accentuată a elementelor de la intrări au generat păreri diverse legate de execuția elementelor liniare, cel mai des întâlnite susținând tăierea tridimensională pe curb sau îndoirea progresivă a lemnului la abur ori apă.

Surprinderea a fost cu atât mai mare în momentul în care a fost dezvăluit  faptul că elementele primare cu care s-a lucrat au fost perfect drepte, arcuirea şi rezistența acestora fiind garantate de folosirea unei esențe exotice de lemn, larice siberian, cu elasticitate și rezistență sporită.

Pavilionul a prins viață odată cu lăsarea serii, moment în care au fost puse în evidență lămpile realizate în cadrul workshopului „Emergent Families”, organizat de ASAI şi Digital Matters, unde am coordonat și susținut un curs introductiv de design (parametric) de proces, alături de Tudor Nedelcu, Radu Bujoreanu, Mihai Taraşi, Mihai Sălăvăstru. Workshopul a pus accent pe tranziţia de la designul de obiect la designul de proces ca metodă inovativă în crearea de forme. Ideea promovată este cea a creării de volume şi modele, cu un puternic potenţial de individualizare în cadrul unor parametri ficşi. Scopul este de a participa la designul unui proces fără a avea o imagine finală impusă, ci doar o viziune asupra unui set de proprietăți, în cazul de față surprinzând caracteristicile geometrice ale unei lămpi. În final, totul depinde de direcţia pe care proiectantul alege să o urmeze.

Structura de lemn asamblată în cadrul Street Delivery a rezultat în urma studiului individual şi a participării la workshopul organizat de AStA Cluj, desfăşurat în perioada 16-21 noiembrie 2012, coordonat de o echipa formată din Daniel Piker, realizatorul plugin-ului Kangaroo Live Physics, fost profesor la Universitatea din Bath, Anglia, alături de inginerul Dragoș Naicu, doctorand la aceeași universitate, arhi­tectul David Stasiuk, doctorand la Academia Regală Daneză de Arte Frumoase, Școala de Arhitectură din Copenhaga, Danemarca, și arhi­tectul Andrei Nejur, asistent doctorand la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca.

Modelarea 3D a pavilioului și a lămpilor a fost ușurată prin folosirea unor unelte de lucru precum software-ul pentru modelare tridimensională McNeel Rhinoceros 3D și plugin-uri precum Grasshopper, Kangaroo Live Physics.

Asamblarea pavilionului a fost posibilă în urma colaborării cu inginerul Andrei Bobu, doctorand la Universitatea Tehnică din Iași, inginerul Dragos Naicu, doctorand la Universitatea din Bath, și Răzvan Luca, președintele Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi din Cluj, și cu sprijinul ASAI, OAR – Filiala Iași și Librăria Cărtureşti. Montarea a fost realizată cu ajutorul stundenților voluntari în cadrul Street Delivery și al membrilor ASAI.

panorama

Proiectare execuție:

Andrei Pădure 

Structură:
Dragoş Naicu, Andrei Bobu

Consultanță:
Răzvan Luca

Constructori:
Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Iaşi, 
Voluntari Street 
Delivery

Material lemnos:
S.C. Holver S.A.

Sponsori:
S.C.Holver S.A, 
S.C Cryo Tech S.R.L , 
S.C. Kilpi S.R.L.,  
R&V Solutions S.R.L.

 

Voluntari:

Ramona Costea, Florina Mihăilă, Radu Bujoreanu, Marius Pachițariu, George Pachițariu, Rareş Pădure, Tudor Vieru, Stefan Reaboiu, Didier Chifan, Vianor Cobzac, Iustinian Diaconu, Vlăduţ Dodiţă, Andrei Leonte, George Olaru, Claudiu Panţiru, Vlad Păduraru, Vlad Andrei Popa, Mihai Sălăvăstru, Tedy-Sorin Şopron, Vlad Tailup, Alexandru Vişan, Andrei Suharu, Andrei Ignat, Bogdan Gavril, Tudor Nedelcu, Radu Alexandru Marian, Alex Alcaz, Andrei Q-Bo, Bogdan Ciubotă, Alin Artene, Daniel Poleac, Roșca Victor, Emilian Gavrilă, Victor Martiniuc, Mihai Gavrilovici, Alexandru Ioan Samson, Rafael Sandu, Marius Coșofreț, George Dascălu, Marian Saizu.

foto:
Cătălina Rusanovschi
Vlad Tailup

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog