Promisiuni

Conversia Cinematografului Studio, Timișoara

Proiect de diplomă promoția 2013

Autori:

Márton TÖVISSI, UPT, Facultatea de Arhitectură

Emőke Mária FORRÓ, UAUIM, Facultatea de Arhitectură de Interior

Îndrumător Arhitectură: Codruța NEGRULESCU

Îndrumător Arhitectură de Interior: Beatrice JÖGER

Îndrumător Structuri: Cornel FARCAȘ

„In an urban artifact, certain original values and functions remain, others are totally altered; about some stylistic aspects of the form we are certain, others are less obvious. We contemplate the values that remain - I am also referring to spiritual values - and try to ascertain whether they have some connection with the building`s materiality, and whether they constitute the only empirical facts that pertain to the problem. At this point, we might discuss what our idea of the building is, our most general memory of it as a product of the collective, and what relationship it affords us with this collective.”

Aldo Rossi, The Architecture of the City, „The structure of Urban Artifacts”

Cu acest citat debutează etapa de studiu și documentare a proiectului de diplomă prezentat în continuare. Expunerea extrasului de text chiar la început ne poate da măsura în care proiectul lui Tövissi Márton stă sub semnul echilibrului, al atentei deliberări și al adecvării la context.

Proiectul de diplomă al cărui autor este Tövissi Márton tratează o problematică a peisajului urban actual: structurile vechi, abandonate, din centrele orașelor, în particular ale cinematografelor, în condițiile în care această funcțiune s-a diluat și a migrat treptat către malluri.

Clădirea fostului Cinematograf Studio se află în imediata apropiere a pieței principale din Timișoara și a Castelului Huniade. În momentul de față, situl este considerat zonă de protecție, fiind în vecinătatea mai multor monumente istorice. Clădirea în sine nu este monument istoric, însă poate fi considerată valoroasă din punct de vedere arhitectural având în vedere fațada în stil art deco și structura de beton armat din anii `30. Întreaga insulă din care face parte Cinematograful Studio este un amalgam interesant care conține o mulțime de clădiri din diferite perioade ale secolului al XX-lea. Prin analiza fronturilor stradale se pot trasa schimbările importante atât din punct de vedere arhitectural și stilistic, cât și din punct de vedere economic, social și cultural. Clădirea cinematografului este un element important în această evoluție.

Cinema Studio poate fi considerat o structură modernă pentru vremea sa (1938), o clădire pragmatică unde proiectanții au căutat să exploateze la maximum spațiul.

În prezent, clădirea este într-o stare avansată de degradare. Majoritatea degradărilor se datorează defectelor de hidroizolație. Sala de spectacol nu este în stare de funcționare. Tencuiala, pardoseala și mobila sunt degradate. În interior, există zone cu pereți și grinzi mucegăite, degradate din cauza infiltrațiilor de apă pluvială. Pivnița este în stare avansată de degradare. Deși închiriat unei firme private, spațiul este nefolosit de ani de zile.

Aceasta este, pe scurt, situația de fapt a clădirii Cinematografului Studio din Timișoara și acestea sunt datele de plecare pentru demersul pe care l-a dezvoltat Tövissi Márton în proiectul său de diplomă.

Citiți textul integral în numărul 4/2013 al revistei Arhitectura