Concurs de idei: „Casa Arhitectului Vila Elena, Constanța
03.09.2013
Foto: Radu Cornescu
Alegerea Vilei Elena pentru a deveni „Casa Arhitectului”, viitoare scenă de reprezentare a vieții culturale și sociale a orașului, reprezintă un gest de regenerare. Pentru a înțelege atât reabilitarea arhitecturală, cât și cea culturală este necesară introducerea caracteristicilor globale la nivelul orașului din care face parte.
Oraș la apă, Constanța este caracterizată prin apartenența la un port și, de aceea, trebuie analizată atât infrastructura și planimetria sa specifică, cât și calitatea și imaginea sa naturală la apă. Ca oraș panoramic la apă, are acest avantaj al peisajului natural peninsular, în care se dezvoltă și care îi conferă identitate, concomitent cu legătura sa permanentă cu platforma portului maritim. În funcție de acești factori care țin de: ce revine în mod natural orașului și ce facem cu orașul, este necesară o atenție sporită a percepțiilor ce se pot crea la nivel de locuitor, turist și investitor. Va conta mereu cum ne prezentăm la cornișa orașului și cum onorăm arterele ce desenează mediul urban spre mare.
Vila Elena este situată la numărul 75 pe Bulevardul Ferdinand, numit anterior Republicii, una dintre arterele principale în structura orașului. Face legătura între Gara CF Constanța, centrul orașului și Marea Neagră și se oprește în faleza de est, respectiv la plaja Modern. O altă arteră importantă este Bdul I. C. Brătianu, care reprezintă prelungirea Autostrăzii Soarelui în oraș. Mai trebuie menționată strada Traian, de pe cornișa orașului, un drum de belvedere pentru port. La intersecția acestor artere: Ferdinand, I. C. Brătianu și Traian, găsim Vila Elena, ca o reminiscență eclectică, invadată de vegetația sălbatică și rămasă fără acoperiș în urma unui incendiu. Imobilul a fost „părăsit” între două blocuri lamelare comuniste, fiind respins ca poziție și imagine din acest front stradal.
Era o casă la stradă placată cu piatră cioplită, însă și-a pierdut din prestanța de odinioară după ce, ani la rând, a trecut printr-un lung proces de revendicare și reîmproprietărire. După o istorie lungă și controversată, imobilul a fost achiziționat de Ordinul Arhitecților din România-Filiala Dobrogea (cu ajutor material și de la OAR central). Vila Elena va fi redată orașului ca o „Casă a Arhitectului”. Procesul de reabilitare a imobilului de pe Bd. Ferdinand, nr. 75, va fi unul amplu, de lungă durată, ce se va desfășura pe mai multe etape.
În prezent, starea fizică a acestui imobil este un pericol pentru cetățeni. Strigă alarmat după ajutor. Prin regenerarea sa, condiția dezavantajoasă se va schimba, iar acțiunile de îngrădire, igienizare, reabilitare, conversie și RElansare vor schimba gradual întreaga Vilă Elena. Procesul de transformare a fostei locuințe în „Casa Arhitectului” reprezintă un caz de înțelegere a problemelor reale ale orașului.
Odată cu această transformare se poate produce un efect de avalanșă; apare acest punct de atracție care va fi conectat la alte puncte importante. Încă pot rememora viața Bulevardului Republicii și caracterul acestei zone în perioada în care funcționa Cinematograful Republica. Acesta atrăgea majoritatea constănțenilor la film și dădea sens bulevardului, ca un pietonal între parcul gării și faleză. Așa cum un pietonal nu poate să existe fără atracții punctuale, la fel, punctele de atracție nu pot să existe fără o legătură. În cazul nostru, dorim atât redeschiderea cinematografului sau relansarea acestui loc, cât și realizarea din „Casa Arhitectului” a unui hub cultural care să readucă locuitorii în zonă și să contribuie la coeziunea urbană.
Identificarea unei soluții pentru reabilitarea și reconversia Vilei Elena face obiectul concursului de idei lansat de către OAR-Filiala Dobrogea: „Tema pornește de la necesitatea realizării unui obiectiv unic, cu valențe în contextul local și regional, de atractivitate socială și culturală, care să ofere oportunitatea cunoașterii de către public a arhitecturii de calitate a Ordinului Arhitecților din România și a membrilor săi. Sediul actual al filialei nu mai satisface nevoile operaționale și de reprezentare ale instituției. De asemenea, se urmărește realizarea unui spațiu de socializare a membrilor filialei, unde fiecare își poate prezenta lucrări, idei și își poate aduce aportul la consolidarea «breslei arhitecților» pe plan local și regional” (arh. Ignis Duvagi).
Se așteaptă de la acest concurs o paletă de idei care să țină cont de: contextul urban existent, păstrarea memoriei clădirii, puterea de reprezentare pe care o poate căpăta acest proiect în cadrul imaginii orașului; poate deveni punct de reper, expresie inedită, iar la nivelul amenajării interioare - propuneri funcționale flexibile, cu exploatare maximă de implementare a funcțiunilor principale: amenajare incinte - accese, clubul arhitectului, spațiu expozițional, sediu administrativ, sală multifuncțională.
Prin conversie și reabilitare, la nivel urban și social, imobilul va căpăta semnificație practică și afectivă. Relațiile sale cu vecinătățile și cu pietonii vor defini noua imagine a locului. Procesul de regenerare îi va oferi Vilei Elena șansa să își recâștige identitatea. Imaginea puternică odată creată, va invita la participare. Constanța are nevoie de câteva „motoare” urbane care să repornească orașul cultural, iar prin proiectul prezentat se consideră Vila Elena un potențial motor urban.
Detalii despre concurs www.oardobrogea.ro.