De la arhitectură la patrimoniul construit… și mai departe
03.09.2013
Uniunea Arhitecților din România și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu - București au plăcerea să anunțe organizarea la Sinaia, între 27-29 septembrie 2013, a Congresului Național privind protejarea, reabilitarea și valorificarea patrimoniului arhitectural, urban și peisagistic cu titlul: DE LA ARHITECTURĂ LA PATRIMONIUL CONSTRUIT... ȘI MAI DEPARTE.
Instituțiile organizatoare ale acestei manifestări, ca și partenerii - ICOMOS România și UNRMI - doresc să supună atenției mediului profesional, publicului interesat, precum și administratorilor patrimoniului construit din România relația dintre creație și moștenirea culturală a colectivităților, dintre conservare și dezvoltare, într-o dezbatere asupra rolului arhitecților în protejarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice, a patrimoniului urban și peisager.
„Chiar dacă epoca noastră nu ar avea nimic altceva de transmis generațiilor viitoare decât metoda de studiu a monumentelor trecutului - fie cele din domeniul material sau din cel moral - și ea își va fi meritat gratitudinea posterității. Dar știm că epoca noastră nu se mulțumește cu aruncarea unei priviri scrutătoare trecutului; această operă de retrospecție nu poate să scape a dezvolta problemele puse de către viitor și să nu urmărească a facilita soluționarea lor.” (E. E. Viollet-le-Duc , Sur la Restauration)
Stuctura congresului are două plenuri cu secțiuni specializate.
Domeniul Plenului 1 este comunicarea osmotică dintre actul creației și cel al valorizării sale, inclusiv prin protecție și conservare. Aceasta străbate de 150 de ani filosofia protecției patrimoniului cultural, de la Ruskin la Convenția Patrimoniului Mondial. Prezentările selectate pentru Plenul 1 au misiunea de a propune spre dezbatere, prin abordări critice, excursuri teoretice și experiențe practice revelatoare, relația actuală dintre protejare, conservare și creație în contextul schimbărilor de la manifestările clasice ale arhitecturii și patrimoniului arhitectural către noile lor expresii. Plenul 1 are titlul Arhitectură, patrimoniu arhitectural și din nou arhitectură și conține patru secțiuni organizate pe următoarele teme: 1. Patrimoniul și durabilitatea dezvoltării; 2. Conservarea integrată a patrimoniului; 3. Tehnici noi, tehnici tradiționale, abordări interdisciplinare ; 4. (Re)cunoașterea patrimoniului.
Plenul 2 se intitulează Exemple, modele, excepții. Rolul acestei componente de congres este acela de a reliefa experiențele deosebite sau, dimpotrivă, crizele și eșecurile intervențiilor contemporane asupra patrimoniului arhitectural, urbanistic sau peisager.
Printre arhitecții și specialiștii din domeniului restaurării care vor prezenta, interveni și modera lucrările congresului național îi numim pe Aurel Botez, Mircea Crișan, Rodica Crișan, Mihaela Criticos, Stefano D’Avino, Hanna Derer, Călin Hoinărescu, Liviu Ianași, Kazmer Kovacs, Ștefan Mănciulescu, Benjamin Mouton, Dan Mohanu, Sergiu Nistor, Françoise Pamfil, Aurelian Trișcu.