RDW

EFdeN – inovație pentru mediul urban

Echipa EFdeN, la lansarea oficială de la Biblioteca Naţională a României, 3 octombrie 2013

Echipa EFdeN, la lansarea oficială de la Biblioteca Naţională a României, 3 octombrie 2013

EFdeN este echipa ce reprezintă România în finala  Solar Decathlon Europe, un concurs de talie mondială, cu impact major în domeniul construcţiilor verzi. Dedicată instituţiilor de învăţământ superior din întreaga lume, competiția are ca tematică arhitectura solară şi tehnologiile integrate.

În 2010, PRISPA a fost prima echipă a României ce a acceptat provocarea propusă în cadrul acestui concurs. EFdeN, urmaşă a acelei echipe, îşi propune ca la ediţia din 2014, ce se va desfăşura în Franţa, la Versailles, să învețe din experiența PRISPA și, bazându-se pe o echipă nouă și pe expertiza a patru foști membri PRSIPA, care formează echipa de management, să depăşească rezultatele obţinute în 2012, la Madrid.  De data aceasta, însă, soluţiile echipelor participante se adresează mediului urban şi se axează pe șase probleme fundamentale ale comunității contemporane: densitate, mobilitate, sobrietate, inovație, accesibilitate și funcționalitate. 

Pe lângă toate acestea, Solar Decathlon Europe înseamnă multidisciplinaritate. Proiectarea, construcţia şi promovarea unei astfel de case este posbilă numai printr-o strânsă colaborare între decatleţi (i.e. – membrii echipelor participante). De aceea, studenţi ai universităţilor bucureştene, cu specializări diferite – arhitectură, inginerie, comunicare -, îşi fuzionează competența pentru a obţine inovaţie. Ei devin un exemplu pentru alţi studenţi și un stimulent pentru o schimbare de mentalitate a publicului român.

Alternativa sustenabilă la stilul de viaţă urban pe care o propune EFdeN este o casă solară, modulară, care să răspundă cerințelor utilizatorului ce trăiește în oraş; o locuință inteligentă, adaptabilă la sit, care se poate dezvolta atât în sistem suprapus, cât și înșiruit. Siturile la care EFdeN s-a oprit sunt cele de tip „brownfield”, mai exact, cele din fostele zone industriale din era comunistă, care sunt abandonate, în prezent. S-a optat pentru reciclarea acestor situri datorită poziționării lor strategice în zonele adiacente inelului central. Mai mult, aceste situri conferă un iluminat natural sporit prin lipsa de construcții înalte adiacente, se întind pe suprafețe mari și, totodată, prin refolosirea lor aducem în prim-plan revitalizarea acestor locuri „memorii” din perioada industrială a României.

Dacă în faza de prototip accentul cade pe beneficiile date de crearea unor case ce folosesc surse de energie regenerabilă, în etapa de industrializare, EFdeN mizează pe constituirea unor comunități care să devină un exemplu pentru alții în încurajarea energiei verzi. De asemenea, dezvoltarea imobiliară pe baza prototipului EFdeN va oferi o soluție viabilă unor probleme ale Bucureștiului precum mobilitatea și densitatea prin amplasarea acestor comunități în proximitatea centrelor de interes pentru utilizatori, susținându-se astfel o organizare urbană policentrică.

Un proiect remarcabil în mediul românesc prin caracteristicile sale, EFdeN se diferențiază în cadrul competiției de la Versailles printr-un prim pas consistent către inovație în materie de construcții eficiente energetic: integrarea unui spațiu verde în interiorul prototipului. Concepută ca o seră hibrid deoarece iarna nu este încălzită prin sisteme active, această zonă este dedicată conceptului de „urban farming”, devenind un spațiu în care se pot cultiva atât plante decorative, cât și fructe sau legume. În al doilea rând, această seră poate deveni şi un loc de recreere şi relaxare pentru membrii familiei. În faza de industrializare, spaţiul verde devine generator de comunităţi prin unirea pe verticală şi constituirea unor „terase verzi”, spaţii semipublice ce încurajează interacțiunea între vecini şi reînvie ideea de colectivitate.

Pe de altă parte, cu o suprafaţă utilă de 110 m2 utili, EFdeN este o casă inteligentă automatizată, orientată către utilizator, proiectată pentru a-i crea acestuia ambientul dorit în fiecare moment. Având ca principală sursă de alimentare panouri fotovoltaice și solare, această casă va fi una autonomă din punct de vedere energetic. De asemenea, o caracteristică importantă a prototipului este eficienţa energetică. Aceasta este obţinută în urma aportului mai multor factori: forma compactă, spaţiul verde şi camera tehnică ce acţionează ca buffere termice, elementele cu masivitate termică ce înglobează căldura din timpul zilei şi o cedează în casă pe timpul nopţii, dar şi panourile metalice perforate de pe fațadă care, iarna, vor ajuta la preîncălzirea aerului, iar vara vor limita aporturile de căldură.

Dacă la momentul actual EFdeN este în procesul finalizării etapei de proiectare, din ianuarie 2014 urmează construcția efectivă a prototipului în București. Astfel, soluțiile arhitecturale și cele tehnice puse pe plan se vor transforma într-o casă inovativă, ce va putea fi vizitată de publicul larg începând cu aprilie 2014, în România, pentru ca în lunile iunie-iulie să fie montată în satul solar de pe domeniile Palatului din Versailles.

Detalii despre proiectul în desfășurare se pot afla de pe site-ul oficial al echipei www.efden.org sau de pe pagina de Facebook: http://fb.com/EFdeN.

FOTO: EFdeN

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog