Actualitatea internă

EFdeN - inovație pentru mediul urban

15.01.2014

EFdeN este echipa ce reprezintă România în finala Solar Decathlon Europe, un concurs de talie mondială, cu impact major în domeniul construcțiilor verzi. Dedicată instituțiilor de învățământ superior din întreaga lume, competiția are ca tematică arhitectura solară și tehnologiile integrate.

În 2010, PRISPA a fost prima echipă a României ce a acceptat provocarea propusă în cadrul acestui concurs. EFdeN, urmașă a acelei echipe, își propune ca la ediția din 2014, ce se va desfășura în Franța, la Versailles, să învețe din experiența PRISPA și, bazându-se pe o echipă nouă și pe expertiza a patru foști membri PRSIPA, care formează echipa de management, să depășească rezultatele obținute în 2012, la Madrid. De data aceasta, însă, soluțiile echipelor participante se adresează mediului urban și se axează pe șase probleme fundamentale ale comunității contemporane: densitate, mobilitate, sobrietate, inovație, accesibilitate și funcționalitate.

Pe lângă toate acestea, Solar Decathlon Europe înseamnă multidisciplinaritate. Proiectarea, construcția și promovarea unei astfel de case este posbilă numai printr-o strânsă colaborare între decatleți (i.e. - membrii echipelor participante). De aceea, studenți ai universităților bucureștene, cu specializări diferite - arhitectură, inginerie, comunicare -, își fuzionează competența pentru a obține inovație. Ei devin un exemplu pentru alți studenți și un stimulent pentru o schimbare de mentalitate a publicului român.

Alternativa sustenabilă la stilul de viață urban pe care o propune EFdeN este o casă solară, modulară, care să răspundă cerințelor utilizatorului ce trăiește în oraș; o locuință inteligentă, adaptabilă la sit, care se poate dezvolta atât în sistem suprapus, cât și înșiruit. Siturile la care EFdeN s-a oprit sunt cele de tip „brownfield”, mai exact, cele din fostele zone industriale din era comunistă, care sunt abandonate, în prezent. S-a optat pentru reciclarea acestor situri datorită poziționării lor strategice în zonele adiacente inelului central. Mai mult, aceste situri conferă un iluminat natural sporit prin lipsa de construcții înalte adiacente, se întind pe suprafețe mari și, totodată, prin refolosirea lor aducem în prim-plan revitalizarea acestor locuri „memorii” din perioada industrială a României.

Dacă în faza de prototip accentul cade pe beneficiile date de crearea unor case ce folosesc surse de energie regenerabilă, în etapa de industrializare, EFdeN mizează pe constituirea unor comunități care să devină un exemplu pentru alții în încurajarea energiei verzi. De asemenea, dezvoltarea imobiliară pe baza prototipului EFdeN va oferi o soluție viabilă unor probleme ale Bucureștiului precum mobilitatea și densitatea prin amplasarea acestor comunități în proximitatea centrelor de interes pentru utilizatori, susținându-se astfel o organizare urbană policentrică.

Un proiect remarcabil în mediul românesc prin caracteristicile sale, EFdeN se diferențiază în cadrul competiției de la Versailles printr-un prim pas consistent către inovație în materie de construcții eficiente energetic: integrarea unui spațiu verde în interiorul prototipului. Concepută ca o seră hibrid deoarece iarna nu este încălzită prin sisteme active, această zonă este dedicată conceptului de „urban farming”, devenind un spațiu în care se pot cultiva atât plante decorative, cât și fructe sau legume. În al doilea rând, această seră poate deveni și un loc de recreere și relaxare pentru membrii familiei. În faza de industrializare, spațiul verde devine generator de comunități prin unirea pe verticală și constituirea unor „terase verzi”, spații semipublice ce încurajează interacțiunea între vecini și reînvie ideea de colectivitate.

Pe de altă parte, cu o suprafață utilă de 110 m2 utili, EFdeN este o casă inteligentă automatizată, orientată către utilizator, proiectată pentru a-i crea acestuia ambientul dorit în fiecare moment. Având ca principală sursă de alimentare panouri fotovoltaice și solare, această casă va fi una autonomă din punct de vedere energetic. De asemenea, o caracteristică importantă a prototipului este eficiența energetică. Aceasta este obținută în urma aportului mai multor factori: forma compactă, spațiul verde și camera tehnică ce acționează ca buffere termice, elementele cu masivitate termică ce înglobează căldura din timpul zilei și o cedează în casă pe timpul nopții, dar și panourile metalice perforate de pe fațadă care, iarna, vor ajuta la preîncălzirea aerului, iar vara vor limita aporturile de căldură.

Dacă la momentul actual EFdeN este în procesul finalizării etapei de proiectare, din ianuarie 2014 urmează construcția efectivă a prototipului în București. Astfel, soluțiile arhitecturale și cele tehnice puse pe plan se vor transforma într-o casă inovativă, ce va putea fi vizitată de publicul larg începând cu aprilie 2014, în România, pentru ca în lunile iunie-iulie să fie montată în satul solar de pe domeniile Palatului din Versailles.

Detalii despre proiectul în desfășurare se pot afla de pe site-ul oficial al echipei www.efden.org sau de pe pagina de Facebook: http://fb.com/EFdeN.

FOTO: EFdeN