Teatrul Național „I. L. Caragiale” București
A. Bazele elaborării proiectului:
STABILITATE ȘI SIGURANȚĂ ÎN EXPLOATARE, OPTIMIZARE FUNCȚIONALĂ, TEHNOLOGICĂ ȘI ORGANIZATORICĂ a Ansamblului instituțional al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București au fost constituite printr-o serie de expertize și analize, ale căror concluzii erau menite să definească necesitățile, intențiile și scopurile finale. Pentru acest obiectiv s-au realizat:
1. Expertiza privind siguranța la foc;
2. Expertiza structurii de rezistență.
Concluziile acestora, în special cele ale expertizei structurii de rezistență, obiective și, implicit, obligatoriu de aplicat, prevedeau o urgentă consolidare a corpului Sălii Mari prin descărcarea de sarcini adăugate în intervenția din anul 1985, deasupra și pe lângă construcția existentă, consolidarea corpului median „B” cu anexe și a corpului „C” – Sala Studio și printr-o redistribuire echilibrată a înălțimilor și planșeelor. De asemenea, concluziile expertizelor impuneau îndepărtarea construcțiilor parazitare alipite lângă și pe clădirea TNB de-a lungul ultimilor 10-15 ani.
3. Analizarea împreună cu conducerea TNB a posibilității de a se exploata mult mai eficient spațiile existente prin mutări de funcțiuni în spații și locuri mai adecvate actualelor realității tehnologice și prin refuncționalizarea spațiilor astfel eliberate.
4. Analizarea împreună cu conducerea TNB a modului de funcționare a unor instituții prestigioase (Teatrul Național din Londra, Royal Festival Hall, Barbican Centre, Lincon Center etc.).
5. Consecința acestor analize a condus la convingerea privind și posibilitățile de a se realiza și la TNB un spațiu public continuu, atractiv prin funcțiuni complementare funcțiunii de spectacol (galerii de artă, expoziții, cafenele, baruri cu recitaluri, librării, anticariat, sală multifuncțională-expo, reuniuni, recitaluri, centre de informare și altele).
B. Însumarea concluziilor analizelor și a expertizelor de mai sus a condus la obținerea prin proiect, în același spațiu existent, a:
- unei mai bune și eficiente distribuiri a funcțiunilor tehnice (de exemplu atelierele de producție), de pregătire, susținere și desfășurare a spectacolelor teatrale prin:
a. refacerea Sălii Mari, fapt care va conduce la o altă expresie de arhitectură, dar și la o mai bună vizibilitate și audibilitate;
b. repunerea în funcțiune a posibilităților de transformare a Sălii Studio – unică, pe plan european cel puțin, prin posibilitatea transformabilității în contacte de tip italian, elisabetan și arenă în 22 de minute;
c. refuncționalizarea Sălii Atelier;
d. realizarea a încă două săli de spectacol cu geometrie variabilă;
e. realizarea unei săli în aer liber, a cărei apariție va prelungi stagiunea teatrală și în timpul verii;
f. realizarea unei săli polifuncționale (ședințe, expoziții, spectacole, recitaluri);
- unui vast și continuu spațiu deschis publicului 12-13 ore pe zi, atractiv prin pluralitatea funcțiunilor prevăzute (expoziții, librărie, anticariat, cafenele, baruri, restaurant etc.), spațiu public care va asigura accesul facil la toate cele șase săli realizate;
- unei expresii arhitecturale exterioare care să revină la cea inițială, de dinaintea intervenției brutale din anul 1985, readucând TNB la scara importantelor clădiri existente în Piața Universității: Spitalul Colțea, Ministerul Agriculturii, Universitatea București, Școala de Arhitectură.
Citiți textul integral în numărul 2 / 2015 al Revistei Arhitectura
TNB 1973 - 2015