Detalii de proiect

Reabilitarea Pieței Cetății-Turnul Ștefan din Baia Mare

Piața Cetății și Turnul Ștefan, emblemă a municipiului Baia Mare, sunt puncte de atracție principale pentru numeroși turiști din țară și din afara granițelor acesteia.

Pentru transformarea Pieței Cetății într-un spațiu urban cu destinație preponderent culturală și religioasă, din dorința de a pune în valoare Turnul Ștefan alături de evidențierea existenței Bisericii „Sf. Ștefan” (dispărute la mijlocul sec. al XIX-lea), precum și pentru armonizarea cu celelalte clădiri ecleziastice din zonă, Primăria Municipiului Baia Mare a inițiat toate demersurile pentru includerea acestui proiect în cele finanțate prin POR Axa 1, NV/1/1.1/PDU/1/7/16.03.2010, Cod SMIS 18165.

Aici sunt amplasate:

Ansamblul Turnul Ștefan (sec. al XIV-lea), monument istoric MM-II-m-A-04436 compus din:

Turnul Ștefan (sec. al XV-lea), monument istoric MM-II-m- A-04436.01

Fundațiile bisericii gotice (1347), monument istoric MM-II-m-A-04436.02

Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”a fostei mănăstiri iezuite (1717-1719), monument istoric MM-II-m-A-04437.01

Casa Degenfeld (sec. XVI-XVII ), monument istoric MM-II-m-B-04450.

Biserica „Sf. Ștefan” a fost demantelată în anul 1847, păstrându-se doar turnul. Locul bisericii a fost luat de o plantație de arbori selectați care au evoluat în armonie cu toate monumentele istorice din piață, fapt ce a și determinat clasarea zonei în categoria de scuar public cu arbori seculari.

Scopul acestei lucrări este readucerea în memoria orașului a celui mai important edificiu ecleziastic – Biserica „Sf. Ștefan” – legat de perioada de naștere a localității Rivulus Dominarum. În urma săpăturilor arheologice desfășurate în Piața Cetății cu ocazia lucrărilor de reabilitare, s-au putut reconstitui forma și dimensiunile bisericii, care vor fi marcate în pardoseală. Materialul deosebit de valoros descoperit de arheologi va fi vizibil în cinci puncte, care vor permite vizitatorilor să ia cunoștință de structura și forma clădirii.Totodată pe latura vestică s-a dezvelit zona de acces principal în Biserica „Sfântul Ștefan”, latura nordică a portalului, elemente care astfel vor putea fi văzute. Interiorul turnului a fost consolidat și conservat, scara de acces a fost reabilitată, clopotele și ceasul au fost restaurate, spațiile interioare vor putea deveni simeze pentru diferite expoziții. În fostul lapidariu de la baza turnului s-a propus refacerea altarului care a funcționat aici în secolul al XX-lea.

Cu ocazia lucrărilor de reabilitare au mai fost descoperite alte două clădiri ecleziastice despre care existau informații sumare, Biserica „Sfânta Ecaterina” și Biserica „Sfântul Martin”, a căror prezență a fost evidențiată.

Lucrările de reabilitare au urmărit două aspecte, în primul rând, cel de conservare, consolidare și restaurare a unui obiectiv de patrimoniu și, implicit, punerea acestuia în valoare, și, în al doilea rând, realizarea unui nou spațiu muzeal de ținută europeană, cu multiple informații legate de istoria cetății medievale Rivulus Dominarum. În acest sens se impunea realizarea unui punct de primire și informare pentru turiști, care a fost amplasat în imediata vecinătate a Turnului Ștefan.

Provocarea majoră a acestui proiect a constat în iluminatul vestigiilor arheologice și al Turnului Ștefan, cel mai vizitat obiectiv turistic al orașului. Turnul este azi pus în valoare printr-un iluminat ornamental direcționat pe elementele de arhitectură, precum rozeta sau ancadramentele de la ferestre, cu o lumină caldă. Pe partea coifului, tabla de cupru este luminată cu un spectru cromatic rece.

Pentru a pune accentul pe vestigiile din piață, am ales o lumină generală foarte discretă, de ansamblu, folosind mai mult iluminatul indirect. Astfel, iluminatul copacilor, al vestigiilor, al clădirilor de pe perimetrul parcului și al zidurilor istorice a trecut într-un registru cald, iar clădirile contemporane, mai exact punctul de informare și zona nou-construită peste ruinele Bisericii „Sfântul Martin”, sunt accentuate prin contrast cu lumină rece.

Prin acest proiect de iluminat am desenat contururile ruinelor pe timpul nopții, prin punerea în valoare a vestigiilor atât pentru turiști, cât și pentru băimărenii care își descoperă trecutul și identitatea. Proiectul nu îi uită pe istoricii, arheologii și cercetătorii interesați de acest subiect. Există așadar o dualitate în perceperea spațiului nou-creat în lumina zenitală și iluminatul nocturn care, datorită acestui proiect, aduce plusvaloare zonei istorice a orașului Baia Mare.

Proiectant general, arhitectură: S.C. 9OPTIUNE S.R.L.

Rezistență: S.C. CONCEPT INVEST S.R.L

Instalații electrice: S.C. PROCONCEPT S.R.L.

Instalații curenți slabi: S.C. ELECTROTREND S.R.L.

Instalații sanitare, termice: S.C. NORD CLIMA S.R.L.

Expertiză tehnică: S.C. DIKO S.R.L.

Studiu preliminar de istoria artei: drd. WEISZ ATTILA

Cercetare arheologică: MUZEUL JUDEȚEAN DE ISTORIE

ȘI ARHEOLOGIE BAIA MARE

Expertiza biologică: S.C. GREEN PARTNERS S.R.L.

Studiu geotehnic: SC MOODY S.R.L.

Studiu topografic: P.M. GROUP TRADE S.R.L.

Fotografii: © Ovidiu Micșa