Zilele Arhitecturii 2016 – Creative Research
15.12.2016
Ajuns la a opta ediție, festivalul Zilele Arhitecturii organizat de Asociația Studenților Arhitecți Cluj s-a desfășurat de-a lungul unei săptămâni în luna iunie 2016 și a adunat laolaltă atât studenți-arhitecți, cât și studenți din domenii conexe, profesori, arhitecți și arhitecți stagiari din România și din străinătate, dar și ingineri și alte persoane din afara sferei arhitecturii. La fel ca și la celelalte ediții, festivalul a avut trei secțiuni majore: conferințe, ateliere și expoziții. Prin tema de anul acesta, studenții-arhitecți au dorit să își îndrepte atenția spre o ramură a arhitecturii mai puțin explorate de ei – și anume, cercetarea prin intermediul practicii creative. Mai exact, au dorit să își pună noi întrebări din arhitectură și să încerce să caute răspunsuri prin experiment, prin creație, prin încercări multiple și repetate, caracteristice anilor studenției. Au propus astfel o alternativă, o posibilitate de dezvoltare, inovație și creație prin ateliere și conferințe, încercând să aducă la Cluj unii dintre cei mai de seamă cercetători în arhitectură la nivel european.
Așadar, în cadrul conferințelor desfășurate de-a lungul celor trei zile și care au reușit să adune peste 300 de participanți, Zilele Arhitecturii au avut ca invitați arhitecți, profesori și doctoranzi, toți cercetători. De la The Bartlett School of Architecture l-au avut ca invitat pe dr. arh. Ricardo de Ostos, de la T. U. Delft pe drd. arh. Jia-Rey Chang, de la UIC Barcelona pe dr. arh. Alberto T. Estévez, de la Universitatea din Stuttgart pe dr. arh. Hanna Dahy, de la Universitatea din Brighton pe dr. arh. Duncan Baker-Brown, dar și mulți alții. Toți aceștia și-au prezentat propriile cercetări, de pildă, Hanna Dahy a vorbit despre arhitectura sustenabilă, Alberto T. Estévez – despre bio-arhitectură și genetică sau Dragoș Arnăutu – despre arhitectura responsabilă. De asemenea, tot în cadrul conferințelor, a avut loc simpozionul „Profesia de Arhitect – cine, de ce, cum?”, organizat împreună cu Filiala Transilvania a Ordinul Arhitecților din România, care a reunit un număr de peste 150 de participanți.
Prin intermediul atelierelor organizate, studenții-arhitecți au reușit ceea ce își doresc încă din primele săptămâni ale studenției, și anume să experimenteze și să își materializeze ideile. Unul dintre cele mai interesante ateliere a fost cel de fotografie de arhitectură, coordonat de Laurian Ghinițoiu, fotograf și arhitect stabilit la Berlin, colaborator al site-ului internațional Archdaily. Tema atelierului a fost interacțiunea directă cu diversele cartiere ale Clujului și găsirea unei trăsături arhitecturale sau urbanistice caracteristice pentru fiecare, transpuse în fotografie și care, la final, au făcut subiectul unei mici broșuri fotografice. Mai mult chiar, a fost organizată și o expoziție de fotografie a lui Laurian, intitulată sugestiv „BIG was small”, în care el a vorbit cu mult entuziasm despre pasiunea de a fotografia arhitectura, dar și ce l-a determinat să urmeze această cale.
Un alt atelier foarte interesant a fost cel de design parametric coordonat de Bogdan Zaha (Zaha Hadid Architects London), Andrei Pădure (Digital Matters), Florin Stan și Alexandru Nap (Odico) și de Răzvan Nemțău (A.St.A. Cluj). Acest atelier a avut ca scop proiectarea unui pavilion care venea cu o abordare nouă ce își propunea să îmbine muzica lui George Enescu cu avangarda designului parametric, reprezentând propriu-zis studiul necesar pentru crearea unei săli de audiții ce urma a fi amplasată la Mihăileni, în cadrul Academiei Internaționale de Muzică și Arte Vizuale „George Enescu”, aflată în vecinătatea casei memoriale George Enescu. Studiul a fost încheiat cu succes de către studenți, aceștia lucrând în echipe, familiarizându-se cu tehnicile de lucru ale designului parametric și propunând fiecare câte o soluție, urmând ca, în final, să se aleagă și să se detalieze cea mai reușită propunere. Partea de proiectare propriu-zisă se află încă în lucru.
Continuând inițiativa începută la ediția din 2015 a Zilelor Arhitecturii – Building Roots, atelierul „Habitat Gheorgheni” a dorit aprofundarea și continuarea amenajărilor din Parcul Est (sau Parcul Între Lacuri) și totodată conștientizarea clujenilor de existența acestuia, deoarece este cel mai mare habitat natural al Clujului, cea mai mare zonă verde care, în prezent, este lăsată de izbeliște de către administrația locală și chiar împânzită, cu fiecare an ce trece, de tot mai multe clădiri de locuințe colective. Ca și în 2015, studenții au proiectat și construit mici instalații din lemn, coordonați de arhitecți ai biroului Planwerk. Acestea au fost inserate în parc în locurile identificate ca fiind de interes pentru comunitatea din imediata vecinătate și totodată au încercat facilitarea accesului către acele locuri prin construirea efectivă de alei și scări din scânduri de lemn. Poate cea mai de efect instalație a fost reutilizarea plutei de la Someș Delivery, cu scopul de a conecta cele două maluri ale Lacului 3 Gheorgheni. Toate acestea au venit ca răspuns la studiul sociologic efectuat în 2015, prin care s-a identificat ca problemă majoră lipsa iluminatului public, al aleilor și al amenajărilor propriu-zise, ceea ce îi face pe majoritatea oamenilor reticenți în a-și petrece timpul liber în parc.
Tot ca o continuare a inițiativelor din 2015, atelierul „Cerc de Arhitectură”, singurul care s-a desfășurat pe toată durata anului școlar 2015-2016, s-a finalizat în cadrul Zilele Arhitecturii 2016 cu mici activități cu scop educativ pentru copii în Piața Muzeului. Studenții-arhitecți au lucrat cu elevi de la diferite școli clujene, cum ar fi Centrul Școlar de Educație Incluzivă, dorind să îi învețe noțiuni de bază din arhitectură și să îi facă să conștientizeze mediul construit din jurul lor, toate prin jocuri, prin lucrul cu machete din materiale preferate de micuți, demonstrații făcute de studenții-arhitecți sau plimbări prin oraș și prin discuții interactive.
Au mai avut loc încă două ateliere de dimensiuni mai mici, dar foarte atractive. Unul specializat în tehnici de mânuire și prelucrare a lemnului, coordonat de echipa Cătunul, ce i-a adus pe studenți nu doar în contact teoretic cu lemnul, ci și practic, experimentând și unul educațional, intitulat „Secționând arhitectura”, al cărui scop didactic a fost realizarea unor machete de detaliu ce se găsesc și astăzi în atelierele Facultății de Arhitectură.