RDW

Tradecenter Oradea

DE3_T_04

Proiectul conceput de biroul nostru în anul 2011 răspunde unui interes al comunităţilor locale susținut prin linii de finanțare europene: centru de afaceri – suport pentru dezvoltarea inițiativelor antreprenoriale incipiente.

Planul de afaceri cu finanțarea aprobată în prealabil a constituit o temă de proiectare strictă, cu indicatori de suprafețe precis stabiliți pentru fiecare nivel al clădirii. Spațiile de birouri ocupă etajele și o parte din parter. Funcțiunile mediatoare ale centrului de afaceri sunt realizate într-o configurație versatilă. Pereții mobili ai celor trei săli de conferințe oferă câteva scenarii de folosire a spațiilor parterului și pot alcătui, împreună cu foaierul, un spațiu fluid cu utilizare expozițională flexibilă. Serviciile conexe sunt asigurate: orientare, cafenea, servicii de birotică, parcări.

Parcela face parte dintr-o suprafață de teren altădată ocupată de Fabrica de bere Dreher. Constituirea ei este rezultatul presiunii succesivelor etape de dezvoltare a zonei (cu caracter preponderent comercial). Forma triunghiulară alungită corespunde liniilor ordonatoare relevante ale sitului. La nord, zona mlăştinoasă rezervată de oraș pentru a deveni zonă verde, și la sud, direcția devenită dominantă în organizarea spațială a incintei adiacente a centrului comercial. Cota aleasă pentru acces poziționează la același nivel platforma pietonală a parterului cu reperul planului pietonal principal al centrului comercial. Volumul simplu și avansat al parterului faţadei nordice contrabalansează calm agitaţia tipică unei asemenea vecinătăţi. Terasele verzi de deasupra parterului sunt un fundal prietenos pentru spațiile de birouri ale etajelor.

Propunerea este o compoziție simplă cu volume în juxtapunere tranșantă. Fețele volumelor spațiilor de birouri cu expunere sudică sunt protejate de parasolare. Vizibilitatea este asigurată; lumina naturală este îmbogăţită în interior de reflexele suprafețelor albe, verticale. Sub unghiuri mici de vedere, fațada îşi pierde transparența. Și devine un volum cu substanța animată de lumina naturală sau reflexiile iluminatului interior. Anvelopa versatilă din material alb a etajelor primeşte consistența maximă, definitiv opacă în volumul suspendat de peste intrare. Este locul în care intențiile proiectului se concentrează. Clădirea este un vehicul pentru claritate, rigoare și îndrăzneală.

În zonele cu eforturi mari, la structura de beton armat monolit este folosită tehnologia armării cu toroane post-tensionate. La nivelul tehnic (etajul șase) consolele de beton cu o lungime mai mare de nouă metri susțin cinci niveluri de birouri suspendate peste zona intrării. Rezultatul este blocul de construcţie în consolă al intrării, cu dimensiuni ale elementelor constructive care nu devoalează performanțele speciale.

Ritmul de realizare impus investiției e un lucru care merită să fie amintit. Șantierul s-a deschis în primăvara anului 2014 și a fost încheiat la sfârșitul aceluiași an.

Proiect: 2011

Execuție: aprilie 2014-decembrie 2014

Birou: DE3 Grup

Autori: Zoltán Szöke, Oliver Nemeș

Echipa de proiectare: Adrian Roșca, Florin Popescu, Dorin Popescu

Proiectant rezistență: SC Plan 31 SRL

Proiectant instalații: SC Instal Utilities SRL

Client: SC Tradecenter SRL

foto: Adrian Roșca

Comments

comments

Powered by Jasper Roberts - Blog