Conferința Națională UAR
16.05.2012
Sala ArCuB din București a fost, în data de 5 mai, gazda unui eveniment marcant pentru Uniunea Arhitecților din România: Conferința Națională a UAR.
Au participat aproximativ 200 de membri delegați care au votat noua conducere a Uniunii. Aceștia au fost desemnați de filialele regionale și de sector, cărora membrii acestora le-au transferat dreptul de vot prin procură. Fiecare delegat a avut voie să reprezinte încă 9 membri, însumând astfel 10 voturi.
Pe lângă alegerea președintelui UAR, a membrilor Senatului și a vicepreședinților, a comisiilor de cenzori și de arbitraj, Conferința Națională, fost și un moment de bilanț pentru cei care au ocupat, în mandatul anterior (2008-2012), funcțiile de conducere în cadrul Uniunii. Aceștia și-au prezentat rapoartele de activitate. Este vorba de bilanțul Senatului și de cel al președintelui UAR, prof. dr. arh. Peter Derer, al comisiilor de specialitate ale Senatului și al celor de cenzori și arbitraj. Totodată, în cadrul Conferinței au fost discutate strategiile organizatorică, economică, culturală și socială ale UAR. Nu în ultimul rând, s-a avut în vedere completarea Statutului, precum și modificarea unor articole din acesta.
La finalul alegerilor, noua conducere a UAR s-a reunit în prima ședință de Senat. Scopul acestei ședințe a fost, pe lângă cunoașterea reciprocă și constituirea Colegiului Director, repartizarea domeniilor de activitate pentru vice-președinți, numirea - la propunerea președintelui - a unui trezorier. La prima ședință de Senat pot fi desemnați mem-brii senatori ai Comisiilor permanente (ceilalți membri din afara Senatului fiind numiți ulterior).
În raportul prezentat la Conferința Națională, fostul pre-ședinte al Uniunii, prof. dr. arh. Peter Derer, a subliniat faptul că „Uniunea Arhitecților din România include un număr important de membri, între care și o serie de personalități, dispune de o bază materială relativ adecvată și de resurse financiare notabile. În aceste condiții, poate juca un rol mult mai important în cadrul intelectualității tehnice și a breslei. Pentru asta trebuie să-și actualizeze modul de organizare prin implementarea serioasă a principiilor democrației, a descentralizării regionale, asigurării egalității de șanse și garantarea transparenței decizionale”.
SENAT UAR 2012-2016
PREȘEDINTE
Dr. arh. Viorica Curea București
COLEGIU DIRECTOR
Arh. Gelu Tudorache Bacău vicepreședinte
Arh. Gabriel Davidenco Teleorman vicepreședinte
Arh. Doina Eleonora Marin Galați vicepreședinte
Arh. Nicolae Lascu București vicepreședinte
Arh. Peter Derer București trezorier
Arh. Șerban Sturdza București membru
MEMBRI SENAT
Arh. Milița Sion București
Arh. Emil Retegan București
Arh. Marilena Riga Fereu București
Arh. Silvia Măldărescu București
Arh. Mircea Ochinciuc București
Arh. Pavel Popescu Dolj
Arh. Marius Miclăuș Timiș
Arh. Ionel Vitoc Cluj
Arh. Eugeniu Pănescu Cluj
Arh. Mircea Țibuleac Sibiu