RDW

Semnalizarea monumentelor istorice din municipiile Bucureşti, Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel – o iniţiativă a societăţii civile

Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” a Mănăstirii Mărcuţa, str. Biserica Mărcuţa 8, Bucureşti

Asociaţia „Prietenii Muzeului Naţional de Istorie a României” (APMNIR), înfiinţată în luna martie 2008, lansa la jumătatea aceluiaşi an portalul „Harta Interactivă a Monumentelor Istorice din Bucureşti” (www.apmnir.ro/map.php), urmat în martie 2009 de cel dedicat monumentelor istorice din întreaga ţară (www.monumenteromania.ro).

 

Ambele site-uri au fost realizate pe baza listei oficiale a monumentelor istorice (cuprinzând toate elementele acesteia cu excepţia siturilor arheologice), cu scopul de a promova şi conserva în spaţiul virtual patrimoniul naţional construit, prin oferirea unei platforme online ce permite consultarea şi dezvoltarea unei baze de date cu fotografii şi descrieri adăugate de către vizitatori de pretutindeni. În prezent, aceasta conţine aproximativ 22.500 de imagini pentru circa 6.000 de monumente (30% din numărul total).

Ca o continuare firească, la mijlocul anului 2009 a apărut ideea implicării asociaţiei şi în activităţi care vizează semnalizarea fizică a monumentelor, prin marcarea acestora cu plăcuţe standardizate, conform legislaţiei în vigoare (Ordinul nr. 2.237 din 27 aprilie 2004 privind aprobarea Normelor Metodologice de semnalizare a monumentelor istorice).

Astfel, proiectele descrise mai jos şi-au propus promovarea clădirilor de patrimoniu ale unora dintre cele mai importante oraşe istorice din Muntenia prin montarea de plăcuţe descriptive trilingve (câte 20-40 cuvinte în limba română, engleză şi franceză), realizate la un nivel calitativ cât mai înalt şi cu costuri cât mai mici.

De fiecare dată asociaţia a participat exclusiv pe bază de voluntariat, în calitate de coordonator şi cofinanţator, realizând totodată şi montajul propriu-zis. Activitatea de realizare a textelor descriptive a fost condusă de conf. dr. arh. Sergiu Nistor, şef al Catedrei de Conservarea patrimoniului, din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti.

În total, au fost marcate, pe parcursul a 26 de luni, 535 de monumente în trei oraşe (reprezentând 2,7% din numărul total de monumente din ţară, respectiv 6% din cele de pe teritoriul provinciei istorice Ţara Românească, excluzând siturile arheologice), cu cheltuieli totale de aproximativ 17.900 euro, contribuţiile financiare însumate ale asociaţiei fiind de circa 2.000 euro, iar costul mediu al unei plăcuţe de 33 euro.

 

Bucureşti

decembrie 2009-ianuarie 2011

Parteneri: 

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”; Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional; Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti; Primăria Municipiului Bucureşti reprezentată prin ArCuB.

Finanţare:

Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.

Fondul ONG: 12.009,81 euro.

APMNIR: 1.334,32 euro.

Cost total: 13.344,13 euro.

 

Fotografii: APMNIR – Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Istorie a României

 

Câmpulung Muscel

septembrie 2011-februarie 2012

Parteneri:

Primăria Municipiului Câmpulung Muscel.

Finanţare:

Primăria Municipiului Câmpulung Muscel: 10.904,7 lei.

APMNIR: 2.010 lei.

Cost total: 12.914,7 lei.

Proiectul s-a remarcat prin sprijinul oferit de comunitatea locală, primăria oferind finanţarea necesară, iar câmpulungenii manifestând un interes deosebit pentru iniţiativă. Au fost semnalizate 91 de clădiri monument istoric.

Curtea de Argeş 

mai-noiembrie 2011

Parteneri:

Primăria Municipiului Curtea de Argeş;

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Argeş.

Finanţare:

Donatori: 5.760 lei

APMNIR: 1.330 lei

Cost total: 7.090 lei.

Au fost marcate 48 de monumente istorice, printr-un program inedit de „adopţii” (probabil primul de acest gen din Europa), costul de realizare al fiecărei plăcuţe, de 120 lei, fiind acoperit de unul sau mai mulţi donatori (lista celor 35 de persoane se găseşte pe site-ul www.monumenteromania.ro). Cheltuielile legate de montajul efectiv (echipamente, materiale, transport, montaj) au fost suportate integral de către asociaţie.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog