Articole tematice

Patrimoniul arhitectural în sprijinul nevoilor contemporane ale orașului. Cazul Școlii de Arhitectură din Kastoria

Architectural Heritage

in the service of the Contemporary Needs of the City.

The case of the School of Architecture in Kastoria.

Patrimoniul cultural al unei națiuni, și în mod special cel arhitectural, îi constituie identitatea, atestă continuitatea istoric, fiind un element crucial pentru supraviețuirea viitoare. Cel mai eficient mod de protejare, prezervare și păstrare a patrimoniului arhitectural este aplicarea unor asemenea funcțiuni clădirilor încât să se adapteze caracterului istoric și artistic. Astfel, clădirle istorice pot fi integrate în țesutul urban contemporan în beneficiul societății ca întreg.
Această motivație a fost luată în considerare de grupul de cercetători când i-a fost atribuită misiunea fondării Școlii de Arhitectură a Universității Macedoniei de Vest1.Alegerea orașului Kastoria - unde își are sediul Școala de Arhitectură, cu toate că celelalte două Școli ale Facultății de Tehnologie sunt amplasate în Kozani2, a fost făcută în baza următoarelor criterii: a. Caracterul școlii noi care accen-tuează reablitarea monumentelor și siturilor arhitecturale; b. Caracterul orașului, care conține un număr mare de monumente și locuri capabile să contribuie cu succes la activitățile școlii. Aria mai largă a așezării Kastoria era locuită încă din perioada neolitică (Dispilio). Orașul a reprezentat dintotdeauna un centru economic și cultural important al Macedoniei de Vest. Un factor relevant pentru acest fapt îl constitue poziția strategică a orașului. El este construit pe forma de amfiteatru a țărmurilor peninsulei omonime. Monumentele perioadei bizantine și otomane ale orașului alcătuiesc caracterul distinct al acestuia. Bisericile bizantine și post-bizantine în combinație cu palatele de piatră3 (rezultat al prosperității economice a orașului, specifică perioadei bizantine de început) au conturat o formă foarte specială a peisajului construit.

Un aspect major pe care grupul de cercetători l-a avut în vedere a fost caracterul școlii și adecvarea curriculei școlii cu instalarea în spațiile disponibile existente. Studiul grupului s-a concentrat pe planificarea echipamentelor necesare și armonizarea lor cu alcătuirea programei școlii. Concluzia a fost că alegerea cea mai bună o reprezintă fondarea Școlii de Arhitectură a M.D.V. în Kastoria, în clădirile existente, deoarece demonstrează următoarele avantaje:

  1. se obține integrarea completă a universității în țesutul urban și social al centrului vechi al orașului;
  2. se utilizează clădirile existente, care sunt primar inactive și cu funcțiuni secundare;
  3. constă într-un exemplu de devoltare a fondului construit atât pentru rezidenții orașului, cât și pentru studenți, a căror curriculă este menită să pună un accent firesc pe reabilitarea monumentelor;
  4. clădirile universității restaurate și utilzate în mod propriu vor constitui exemple pentru extinderea și optimizarea țesutului urban din zona centrului istoric al Kastoriei prin inițiative private;
  5. aspectul operabilității școlii în mai multe clădiri nu reprezintă neapărat un defect pentru că distanțele din cadrul centrului istoric al orașului sunt relativ mici, iar scara clădirilor și a mediului este agreabilă și umană;
  6. amplasarea funcțiunilor diferite în clădiri existente diferite conduce la ameliorarea zonelor degradate precum zona Primului Liceu, unde a fost amplasat corpul principal al dotărilor Școlii de Arhitectură;
  7. clădirile alese sunt disponibile pentru a intra în uz imediat deoarece au mai fost restaurate sau se află în faza finală de reabilitare;
  8. autoritățile locale s-au implicat în rezolvarea tuturor aspectelor instituționale și economice, cât și în relocarea probabilă a anumitor servicii.

Școala de Arhitectură din Kastoria este organizată în două nuclee. Nucleul A este amplasat în punctul cel mai înalt al orașului, în centrul țesutului urban, în zona Bisericii Koumbelidiki și include clădiri publice.

Zona Nucleului A oferă spații verzi, este accesibilă auto și permite parcarea. Clădirile prevăzute au funcțiuni similare cu cele pe care le vor găzdui în perspectivă și, de aceea, caracterul lor tipologic și morfologic rămâne neatins.

Din același motiv, țesutul urban dens locuit și deja conges-tionat din zonă nu este îngreunat mai mult cu dotări aglomerate sau prin adăugarea de noi construcții.

Clădirile proiectate, creație a unor arhitecți cunoscuți, nu reprezintă exemple caracteristice de arhitectură kastoriană.

Totuși calitatea elementelor împreună cu alte avantaje ale zonei pot conferi dotărilor universității încărcare semantică și armonie în rezultat.

Clădirile prevăzute pentru acest prim grup sunt: Primul Liceu - care va fi dedicat activitătii primilor ani, și Xenia4 - care este menită să găzduiască administrația școlii, sala de mese pentru studenți, atelierele de proiectare pentru elaborarea diplomelor și activitățile culturale și sociale ale Universității și ale orașului Kastoria.

Deoarece este un fapt cunoscut că instituțiile universitare sunt organisme vii și că evoluția sau dezvoltarea lor nu este previzibilă, am propus ca spațiu pentru viitoarea extindere a Școlii de Arhitectură din Kastoria clădirea Clubului Ofițerilor5. Cu toate acestea, grupul de cercetători a considerat că achiziționarea acelei clădiri va implica proceduri de durată6. În ceea ce privește spațiile de parcare și accesibilitatea nucleului, au fost adoptate propunerile făcute de grupul de lucru al Camerei Tehnice a Greciei /Secțiunea Macedoniei de Vest, Filiala Kastoria.

„Se propune accesul prin strada Mitropoleos și extinderea din strada Ag. Athanasios către Ntoltso sau de la frontul lacurilor de nord până în centru” și „extinderea spațiilor de parcare existente ale Clubului Ofițerilor până la spațiile dechise din Xenia și ale Muzeului Bizantin, prin exploatarea planeității terenului care va furniza protecția mediului către spațiile exterioare”7.

Nucleul B se află în regiunea Apozari, o zonă cu caracter tradițional intens, și include palatele „Sapountzi”, „Tsiatsapa” și „Tzotza”, care sunt menite să găzduiască funcțiuni precum Facultatea de Conservare și Restaurare sau Institutul de Cercetare a Arhitecturii Bizantine, Post-Bizantine și Tradi-țional Balcanice, funcțiuni direct legate de caracterul zonei.

Putem afirma că aceste clădiri sunt într-o unitate edificată compact deoarece sunt apropiate unele de altele și sunt dispuse de-a lungul frontului de apă. Semantic și esențial, sunt direct legate de elementul lichid al lacului.

Organizarea și dezvoltarea activităților Școlii de Arhitectură din Kastoria în două clădiri separate nu reprezintă un defect deoarece distanța dintre acestea nu este mare și grupurile de funcțiuni plasate în aceste construcții, cu toate că sunt relevante între ele, au un grad mare de autonomie și independență. Opus acestei separări, fiecare dintre gupurile funcționale se adaptează mai bine caracterului și datelor zonei ce îl găzduiește, încărcarea operațională a orașului este distribuită și sunt create astfel precondițiile pentru ameliorarea a mai mult decât o unitate de clădiri.

Citiți textul integral în nr 2/2012 al revistei Arhitectura.
Note:1. Membrii grupului de cercetare sunt: Aris Avdelas, profesor la Școala de Inginerie Civilă AUTH; Tatiana Andreadou, profesor asociat la Școala de Arhitectură AUTH; Eleni G. Gavra, profesor asistent Școala de Studii Balcanice UWM; Georgios Karadedos, arhitect-arheolog, profesor, Școala de Arhitectură, Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia; Thaleia Mantopoulou-Panagiotopoulou, porfesor asociat, Școala de Arte Vizuale și Arte Aplicate, AUTH; Panos Tsolakis, profesor asociat la Școala de Arhitectură AUTH. Cercetători asociați - contributori specializați - care au participat la această cercetare sunt: Dimitra Vitoula, arhitect diplomat cu Master în Restaurare și reabilitare AUTH; George Vlachodimos, architect Masterat, doctorand, Departamentul de Tehnologie Arhitecturală, Școala de Arhitectură, Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia; Constantinos Lialios, licențiat în inginerie electrică și Masterat în Inginerie electrică (Universitatea din Kent), Master în Restaurare și reabilitare AUTH; Constantinos Vazouras, licențiat în Inginerie civilă și Masterat în Managementul construcțiilor (Universitatea din Kent) și Konstantina Vasiliki Iakovou, diplomat arhitect și inginer.

2. În Florina se află următoarele Școli ale Universității Macedoniei de Vest: Școala Elementară, Școala de Educație a Asistentelor Medicale, Școala de Studii Balcanice și Școala de Arte Vizuale și Arte Aplicate.

3. Palatele sunt exemple de arhitectură tradițională care reflectă, în țesutul urban, înflorirea economică a orașului. Construcția lor a început la mijlocul secolului al XVII-lea și a continuat până în secolul al XIX-lea. Sunt, de obicei, alcătuite din două niveluri. Uneori ajung la 3 sau 4 etaje, depinzând de înclinația terenului. Planul este dreptunghiular, cu adăugiri rectangulare la colțuri. La parter sunt amplasate spațiile cu utilități și cele de depozitare, iar la mezanin se află zona de recepție, numită „doxato”, și scara, camerele de locuit în sezonul rece și „hiliakos”, balcoane interioare din lemn. La nivelul superior se pot observa „sahnisi”, acestea fiind tot spații de recepție. Parterul și primul nivel fiind construite din piatră, au foarte puține deschideri care servesc strict iluminării și ventilării spațiilor interioare. La etajul întâi fiind folosite materiale de construcție mai ușoare, deschiderile sunt mai numeroase.

4. Un fost hotel inugurat în decembrie 1955. A fost construit ca parte din programul de construcție și operare a hotelurilor de ONT (Organizația Națională de Turism), desfășurat între anii 1950-1974. Pentru construcția unor unități specifice au fost invitați arhitecți greci remarcabili, precum: A. Konstandinidis, D. Pikionis, F. Vokos, Sfaelos.

5. Lucrare a arhitectului Kleon Krantonellis.

6. Această clădire aparține, în prezent, Ministerului Național al Apărării.

7. Acest studiu are ca titlu „Scenariu pentru găzduirea și operarea Școlii de Arcitectură în Kastoria”. A fost elaborat de: Doukakaros Manos, arhitect; Kostaras Georgios, inginer, și Moutziki Evi, inginer. Popunerea a fost prezentată într-un eveniment public, în Kastoria, organizat de Comitetul Prefecturii Camerei Tehnice a Greciei (în orig. Technical Chamber of Greece), Secțiunea Macedoniei de Vest, Prefectura Kastoria, pe 11 mai 2008.

A nation’s cultural heritage and especially its architectural heritage constitutes its identity, it testifies its historical continuity and it is a crucial element for its future survival. The most efficient way of protecting, preserving and retaining the architectural heritage is to apply buildings to such a function, which would necessarily adapt to their historic and artistic character. Thus, such historic buildings can be integrated to the contemporary urban fabric in order to benefit society as a whole.
This reasoning was taken into consideration by the research group when the task of establishing a School of Architecture of the University of Western Macedonia was assigned to it1.The choice of the city of Kastoria - where the School of Architecture is being established, although the main campus of the University and the two other Schools of the Faculty of Technology are located in the city of Kozani2 - was made to the following criteria: a) The character of the new school which is emphasizing the rehabilitation of architectural monuments and settlements; b) The character of the city which contains a great number of monuments and a genius loci able to contribute to the successful operation of such a school.

The broader area of Kastoria was already inhabited from the Neolithic era (Dispilio settlement). It always constituted an important center of economy and culture of Western Macedonia. An important factor for the above was the strategic location of the city. The city is built amphitheatrically on the banks of the peninsula that holds the same name. The monuments of the byzantine and the ottoman period of the city constitute its special character. Byzantine and post byzantine churches in combination with the stone mansions3 (a result of the economic prosperity the city had since the early byzantine period) shape a very special builtscape.

A major issue the research group occupied with, was the character of the school and the corresponding of the curriculum of the school to the available building installations. The research of the group, was occupied with the planning of the necessary installations as well as with the curriculum of the school, and it concluded that the settling of the School of Architecture of UWM in Kastoria in existing buildings was the best choice, as it appears to offer a number of benefits:

  1. It obtains the full integration of the university into the urban and social fabric of the historic core of the city.
  2. It utilizes existing buildings that primarily are inactive and sub-function.
  3. It consists a good example for developing the built environment, for both residents of the city and the students, whose curriculum is indented to put an informal emphasis on the rehabilitation of monuments.
  4. The restored and properly utilized buildings of the university will comprise exemplars for expanding the upgrading of the urban fabric of the historic center of Kastoria through the private initiatives.
  5. The factor of the operation of the school into more than one buildings is not necessarily a defect, as distances within the historic core of the city are small and the scale of buildings and environment is friendly and human.
  6. The placing of different functions into different existing buildings leads to the upgrading of degraded areas as is the area of the 1st High School where the main body of the installations of the School of Architecture is placed.
  7. The selected buildings are available to be used immediately as they already have been rehabilitated or are at the final phase of their rehabilitation.
  8. Local authorities have committed into resolving all institutional and economic issues as well as probable relocation of services.

The School of Architecture of Kastoria is being organized and located into two cores. Core A is placed on the highest point of the city, into the center of the urban fabric, at the area of Koumbelidiki church, and it includes buildings of a public nature.

The area of Core A offers outdoors green spaces, it is accessible to cars and allows parking. The intended buildings had functions similar to the ones they will host, consequently their morphological and typological character remain untouched.

For the same reason, the already congested and densely inhabited urban fabric of the area is not burdened even more with heavy features or by the addition of new buildings. The intended buildings, being the creation of known architects, do not consist characteristic samples of local Kastorian architecture.

Though, the quality elements they can provide university operations with, in combination with the other advantages of the area, most important being its semantic load, balance the outcome.

Buildings which are proposed for this first group, is the 1st High School, which will comprise the main core of the undergraduate teaching activities, and Xenia4, which is intended to host the administration of the School, dining rooms for the students, studios for the designing of Diploma Thesis’ and cultural and social activities of the University and the city of Kastoria.

Since it is known that university institutions consist living organisms and their evolution and development cannot be predicted, we proposed as a space for future extension of the School of Architecture of Kastoria, the building of the Officers’ Club5 . Though the research group considered that for the acquisition of that building time-consuming procedures will be needed6. As for the parking spaces and accessibility of the core, the proposals of the Technical Chamber of Greece/Section of Western Macedonia-Branch of Kastoria work-group are adopted.

“Access through Mitropoleos street is proposed and expansion from Ag. Athanasios street towards Ntoltso or the north lakefront and towards the center” and “expansion of the already covered parking spaces of the Officers’ Club towards the outdoors space of Xenia and the Byzantine Museum, by exploiting the sloppiness of the ground which will provide environmental protection to the outdoors space7.

Core-B- is in Apozari region, an area with intense traditional character and it includes the mansions of “Sapountzi”, “Tsiatsapa” and “Tzotza” which are intended to host functions such as the Graduate School of conservation and rehabilitation or the Research Institute of Byzantine, Postbyzantine and Traditional Balkan Architecture, functions which are straightly related to the character of the area.

The proposed mansions consist a unity of buildings, as they are very close to each other and are placed along the lakefront road. Semantically as well as essentially are directly related to the liquid element of the lake.

The organization and development of activities of the School of Architecture of Kastoria into two separate building unities does not consist a defect, as the distance between them is not great and the groups of functions placed into these buildings, although relevant among them, have a degree of autonomy and independence. Contrary to this separation, each one of the groups of functions adapts better to the character and the data of the area into which it is hosted, the operational burden of the city is distributed and preconditions for

the upgrading of more than one building unities of the city are created.

Read the full text in the print magazine.
Notes:1. Members of the research group are: Aris Avdelas, professor School of Civil Engineering AUTH, Tatiana Andreadou , associate professor School of Architecture AUTH, Eleni G. Gavra, assistant professor School of Balkan Studies UWM, Georgios Karadedos, Architect - Archaeologist, Professor, School of Architecture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece, Thaleia Mantopoulou-Panagiotopoulou, associate professor School of Visual and Applied Arts AUTH, Panos Tsolakis, associate professor School of Architecture AUTH. Research associates- Specialized external contributors who participated were: Dimitra Vitoula, Dipl. Architect eng. Master in Restoration and Rehabilitation AUTH, George Vlachodimos, Msc Architect, PhD Candidate, Department of Architecture Technology, School of Architecture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece., Constantinos Lialios, Dipl. electrical eng. MSc. in Electronic Engineering (University of Kent) Master in Restoration and Rehabilitation AUTH, Constantinos Vazouras, Dipl. Civil eng. MSc. In Construction Management (University of Kent) and Konstantina Vasiliki Iakovou Dipl. Architect eng.

2. In Florina are based the following Schools of the University of Western Macedonia: The School of Elementary Education, the School of Nursery Education, the School of Balkan Studies and the School of Applied and Visual Arts..

3. Mansions are samples of traditional architecture which reflect to the urban fabric the contemporary to them economic flourish of the city. Their construction started from the mid-seventeenth century and was continued up to the 19th century. They usually are two-story buildings. Sometimes however they may have 3 or 4 floors, depending on the sloppiness of the ground. Their floor plan is rectangular with additions of rectangular spaces at the corners. On the ground floor are the utility and storage areas, while on the mezzanine floor there is the main reception area, named “doxato” with the staircase, the winter residence rooms and an internal wooden balcony (“hiliakos”). The upper floor where “sahnisi” are also observed, are the reception spaces. The ground and mezzanine floor, as they are stone made, have very few openings which are used for the lighting and ventilation of the enclosed spaces. In the fist floor, as lighter materials are used, there are more openings.

4. It is a former hotel which was inaugurated on December 1955.The specific hotel was built as part of a program of construction and operation of hotels of the NTO (National Tourist Organization), which lasted from 1950 to 1974.For the erection of specific units remarkable greek architects were called as A. Konstandinidis, D. Pikionis, F. Vokos, Sfaelos e.a.

5. Project by Kleon Krantonellis

6. This building currently belongs to the Ministry of National Defence

7. This study has as its title “scenario of housing and operating a School of Architecture in Kastoria”. It was worked out by: Doukakaros Manos, architect, Kostaras Georgios civil engineer and Moutziki Evi civil engineer. The proposal was presented in public in an event held also in Kastoria by the Prefectural Committee of TCG (Technical Chamber of Greece)/ Section of Western Macedonia, Prefecture of Kastoria on the 11th of May 2008.