Asociația „Prietenii Muzeului Național de Istorie a României” (APMNIR), înființată în luna martie 2008, lansa la jumătatea aceluiași an portalul „Harta Interactivă a Monumentelor Istorice din București” (www.apmnir.ro/map.php), urmat în martie 2009 de cel dedicat monumentelor istorice din întreaga țară (www.monumenteromania.ro).
Ambele site-uri au fost realizate pe baza listei oficiale a monumentelor istorice (cuprinzând toate elementele acesteia cu excepția siturilor arheologice), cu scopul de a promova și conserva în spațiul virtual patrimoniul național construit, prin oferirea unei platforme online ce permite consultarea și dezvoltarea unei baze de date cu fotografii și descrieri adăugate de către vizitatori de pretutindeni. În prezent, aceasta conține aproximativ 22.500 de imagini pentru circa 6.000 de monumente (30% din numărul total).
Ca o continuare firească, la mijlocul anului 2009 a apărut ideea implicării asociației și în activități care vizează semnalizarea fizică a monumentelor, prin marcarea acestora cu plăcuțe standardizate, conform legislației în vigoare (Ordinul nr. 2.237 din 27 aprilie 2004 privind aprobarea Normelor Metodologice de semnalizare a monumentelor istorice).
Astfel, proiectele descrise mai jos și-au propus promovarea clădirilor de patrimoniu ale unora dintre cele mai importante orașe istorice din Muntenia prin montarea de plăcuțe descriptive trilingve (câte 20-40 cuvinte în limba română, engleză și franceză), realizate la un nivel calitativ cât mai înalt și cu costuri cât mai mici.
De fiecare dată asociația a participat exclusiv pe bază de voluntariat, în calitate de coordonator și cofinanțator, realizând totodată și montajul propriu-zis. Activitatea de realizare a textelor descriptive a fost condusă de conf. dr. arh. Sergiu Nistor, șef al Catedrei de Conservarea patrimoniului, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București.
În total, au fost marcate, pe parcursul a 26 de luni, 535 de monumente în trei orașe (reprezentând 2,7% din numărul total de monumente din țară, respectiv 6% din cele de pe teritoriul provinciei istorice Țara Românească, excluzând siturile arheologice), cu cheltuieli totale de aproximativ 17.900 euro, contribuțiile financiare însumate ale asociației fiind de circa 2.000 euro, iar costul mediu al unei plăcuțe de 33 euro.
București
decembrie 2009-ianuarie 2011
Parteneri:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”; Ministerul Culturii și Patrimoniului Național; Direcția pentru Cultură și Patrimoniul Cultural Național a Municipiului București; Primăria Municipiului București reprezentată prin ArCuB.
Finanțare:
Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European.
Fondul ONG: 12.009,81 euro.
APMNIR: 1.334,32 euro.
Cost total: 13.344,13 euro.
Fotografii: APMNIR - Asociația Prietenii Muzeului Național de Istorie a României
Proiectul s-a remarcat prin sprijinul oferit de comunitatea locală, primăria oferind finanțarea necesară, iar câmpulungenii manifestând un interes deosebit pentru inițiativă. Au fost semnalizate 91 de clădiri monument istoric.
Curtea de Argeș
mai-noiembrie 2011
Parteneri:
Primăria Municipiului Curtea de Argeș;
Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Argeș.
Finanțare:
Donatori: 5.760 lei
APMNIR: 1.330 lei
Cost total: 7.090 lei.
Au fost marcate 48 de monumente istorice, printr-un program inedit de „adopții” (probabil primul de acest gen din Europa), costul de realizare al fiecărei plăcuțe, de 120 lei, fiind acoperit de unul sau mai mulți donatori (lista celor 35 de persoane se găsește pe site-ul www.monumenteromania.ro). Cheltuielile legate de montajul efectiv (echipamente, materiale, transport, montaj) au fost suportate integral de către asociație.