Atelierul Internațional de la Mesendorf (10-15 septembrie 2012)
Arhitectură de pământ și acoperișuri vegetale - cea de-a patra ediție a atelierului „Să construim ecologic învățând de la arhitectura tradițională” va avea loc la Mesendorf, jud. Brașov, în perioada 10-15 septembrie 2012, organizat de către Asociația SAT TRANSILVANIA în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România și Fundația Pro Patrimonio.
Îndrumători: arh. Silvia Demeter-Lowe și invitații săi.
Acest atelier se adresează, în special, studenților și profesioniștilor din domeniul arhitecturii și construcțiilor și își propune să ofere o oportunitate participanților de a se implica în acțiuni practice, astfel învățând „cu mâinile lor” despre beneficiile utilizării materialelor și tehnicilor tradiționale de construcție. De asemenea, locul desfășurării atelierului - satul Mesendorf - oferă un exemplu de habitat în care mediul construit și cel natural coexis-tă armonios.
Arhitecta Silvia Demeter-Lowe este organizatoarea și inițiatoarea atelierului de la Mesendorf. Este absolventă a cursului de masterat al Universității Oxford Brookes, bursieră SPAB în 2004 (Society for the Protection of Ancient Buildings, UK) și are o experiență de 10 ani în domeniul conservării arhitecturale și arhitecturii ecologice în Marea Britanie și România.
Atelierul de la Mesendorf a reușit să ajungă la cea de-a patra ediție datorită sprijinului necontenit din partea architectului Șerban Cantacuzino, președinte și fondator al Fundației Pro Patrimonio. Anul acesta vor fi acordate două burse „Cantacuzino”. Acestea vor fi obținute de acei doi participanți ale căror eseuri motivaționale vor fi cele mai convingătoare.
De asemenea, în seara zilei de 14 septembrie va avea loc, ca în fiecare an, la încheierea atelierului, tradiționala „Petrecere în Ogradă”.
Având în vedere caracterul practic al atelierului, participanții au obligația de a se prezenta cu echipament de protecție adecvat activităților de șantier: cască, salopetă, ochelari de protecție, mănuși, încălțăminte de lucru.