Parcelarea Filipescu
Aleea Alexandru
Nr. 1-3. A fost construită de fiul generalului Gheorghe Manu având ca model Hotelul Biron din Paris. Concepția de ansamblu, arhitectura propusă, finisajele de înaltă calitate au făcut ca, de-a lungul timpului, aici să locuiască diverse personalități.
Nr. 2. Reședința familiei Popovici a fost proiectată de arhitectul Mircea Cherembach.
Nr. 7. Casa a aparținut lui Haralamb Fundățianu care a apelat la serviciile arhitectului Paul Smărăndescu pentru proiect.
Nr. 12. Casa realizată după planurile arhitectului Horia Creangă, în 1932, a aparținut inginerului A. Bunescu.
Nr. 15. Foarte aproape de casa inginerului Bunescu, Horia Creangă va mai proiecta și casa Elisabetei Cantacuzino. Autorizația de construire eliberată de Primăria Sectorului I Galben este emisă în aprilie 1934.
Nr. 27-31. Construcția a fost realizată în 1945 pentru sediul C.C. al P.C.R., iar acum adăpostește Ministerul Afacerilor Externe. Planurile au fost realizate de arhitecții Dorian Hardt, Harry Stern, Ignace Șerban. Importanța obiectivului a impus comasarea mai multor parcele, dar și intervenții asupra prospectului străzii Venezuela. Mai mult, în momentul de față, strada (segmentul cuprins între Aleea Modrogan și Aleea Alexandru) este închisă. Întreruperea circulației publice generează probleme importante în coerența ansamblului.
Nr. 36. A fost proiectată de arhitectul Gheorghe Simotta și executată de antrepriza fraților Belli. Gheorghe Simotta este cel care va proiecta în parcelarea Filipescu mai multe case, fiind arhitectul cu cele mai multe intervenții (7 case).
Nr. 40. Casa proiectată de I&T Niga este acum sediul Ambasadei Republicii Moldova.
Nr. 41. Sediul Institutului Italian de Cultură a fost inițial casa lui Evy Lempart, care a apelat la serviciile lui Alexandru Zachary. Bibliografia de specialitate atribuie casa lui Tiberiu Niga.
Strada Ankara
Nr. 1. Casa a fost proiectată de arhitectul Gheorghe Simotta, iar antrepriza de construcții a fost cea a inginerului Corneanu.
Strada Atena
Nr. 5. Casa realizată în 1933 a aparținut doctorului Ion Edeleanu și a fost gândită de arhitectul E. Wenzel și inginerul Emil Prager.
Nr. 7A. În 1933, E. și F. Moldovanu cer permisiunea realizării unei case. Planurile depuse sunt semnate de arhitectul Ion Boceanu.
Nr. 18. Casa a fost realizată de Gheorghe Simotta, iar antrepriza a fost cea a inginerului Leon Löweton. Cei doi au avut de-a lungul timpului o colaborare constantă.
Nr. 22. Clădirea completează seria celor trei case de pe strada Atena proiectate de arhitectul Gheorghe Simotta. Regia de execuție a aparținut proprietarului. Bombardamentele din 1944 au provocat distrugeri ale casei, ulterior aceasta fiind modificată.
Aleea Modrogan
Nr. 24 (Bdul Aviatorilor, nr. 24). Locuința generalului Florescu a fost proiectată de arhitectul Dimitrie Hârjeu. Acum își are sediul aici Ambasada Republicii Ucraina.
Nr. 1 (Bdul Aviatorilor, nr. 22). Casa a fost construită la inițiativa lui Alexandru I. Filipescu după planurile arhitectului Roger Bolomey. În incinta proprietății mai pot fi văzute, în stare de ruină, serele grădinii, realizate în 1912. Acestea se găsesc în partea de nord a proprietății.
Nr. 4. A fost concepută de Gheorghe Simotta. Antrepriza a aparținut inginerului Ioanovici. În momentul de față, aici își are sediul Ambasada Emiratelor Arabe Unite.
Strada Rabat
Nr. 1. Prin arhitectura propusă, materialele de construcție și detaliile realizate, reședința inginerului Constantin Bușilă reprezintă o realizare inedită în peisajul arhitectural al parcelării Filipescu.
Nr. 9. Casa a fost proiectată de Gheorghe Simotta și executată de antrepriza fraților Belli.
Nr. 18. Arhitectul casei este Jean Monda și inginerul Emil Prager.