RDW

Casa din strada Sabinelor

Denumire proiect: Reabilitare şi mansardare locuinţă individuală

Amplasament proiect: Str. Sabinelor nr. 34F, corp A, ap. 2, sector 5, Bucureşti

Beneficiar: Mariana Pârloagă

Autor: Dragoş Mihai Dordea

Colaboratori, consultanţi:  Structuri: ing. Vasile Grigoraş  / Instalaţii: ing. Georgian Ivan / Fotografii: Radu Mălășincu

Regim de înălțime H: P+1

Suprafața desfășurată: 95,94 m2

Suprafața utilă: 82,85 m2

POT: 83%

CUT: 1,66

 

Intervenția într-un ţesut dens de case dă seamă calităților unui proiect de arhitectură. Premisele acestuia sunt conturate de construcţia veche, mică, ce are două calcane complete şi un calcan parțial, de bugetul mic (300 euro/mp) şi de nevoia de reabilitare şi mansardare, pentru a putea funcţiona ca locuinţă pentru o familie.

Releveul şi analiza clădirii existente au scos la iveală trei etape de construcție. Etapa iniţială prezintă la parter două camere, iar la subsol un beci boltit, de cărămidă. Ulterior, camera cea mare a fost extinsă către aleea de acces, iar în cea de-a treia etapă construcţia a fost mărită cu încă o cameră mai mică, pe colţ, pe unde se face accesul în casă. Succesiunea acestor etape a fost semnalată şi de tipul de fundaţie sau calitatea și grosimea pereţilor.

Structura spaţială a parterului a fost modificată cu ușurință, prin unirea celor două camere principale, rezultând un spaţiu unitar, dar împărţit în sufragerie şi spaţiul de zi.  Legătura parterului cu etajul este elementul principal care defineşte interiorul. Am ales să realizăm scara pe colţul cu calcane, în locul cel mai întunecat, urmând ca prin golul scării să aducem şi la parter lumina provenită de la o fereastră făcută în acoperiş. Baia de la etaj este, de asemenea, iluminată printr-o fereastră de mansardă. Cele două camere prevăzute la etaj – un spaţiu de studiu şi un dormitor – beneficiază astfel de vedere către alee.

Atât studioul, cât și camera se deschid către o logie. Aceasta marchează singurul colţ vizibil al casei, înălţându-se mai mult decât linia de rupere de pantă a mansardei, care preia exact profilul acoperişului casei vecine. Elementele de proiect descrise lucrează atent cu vecinătăţile şi cu istoria casei, noua identitate fiind extrasă din constrângerile contextului şi exprimată prin cele două evenimente – scara, la interior, şi logia, la exterior.

Comments

comments

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.

Powered by Jasper Roberts - Blog