RDW

CENTRUL CULTURAL EUROPEAN FAVORIT

Dosar Tematic

CENTRUL CULTURAL EUROPEAN FAVORIT

Text: Radu TEACĂ

Pe amprenta fostului Cinematograf Favorit, realizat în București în anii ’70 în cartierul Drumul Taberei, parte dintr-un complex comercial care-i poartă și astăzi numele (Complexul Favorit), se află în fază de execuție o construcție nouă ce va adăposti Centrul Cultural European Favorit.
Deși fostul cinema a încetat de mult să mai funcționeze, iar lipsa de întreținere din ultimii 17 ani l-a adus în stare de uzură avansată, locul în sine a rămas în memoria orașului, cinematograful propriu-zis păstrându-și notorietatea câștigată de-a lungul timpului.
Astfel de considerații au influențat încă de la început ideea proiectului și realizarea unui obiect reprezentativ pentru întreaga zonă. Am considerat că este nevoie de un volum cu personalitate, cu valoare de „icon”, care să reprezinte pentru cartierul Drumul Taberei un reper cultural veritabil.

Simbol și punct de reper

Provocarea acestui proiect a fost aceea de a reuși, în condițiile constrângerii de a respecta noua amprentă a fostului Cinema Favorit, să facem loc unui program mai complex, capabil să îndeplinească, pe lângă rolul funcțional corespunzător temei de proiectare, și rolurile de reper și pol de atracție pentru cartier și zona lui de proximitate.
Centrul Cultural Favorit va găzdui, pe lângă spectacole, și activități/cursuri/ateliere de creație pentru copii și tineri, așa cum a rezultat din consultarea cetățenilor. Astfel, locuitorii cartierului vor putea urma cursuri de limbi străine, lecții de balet, de dans, cursuri de teatru, calculatoare, șah etc. Au fost prevăzute săli multifuncționale ce vor putea fi folosite pentru serbări, spectacole școlare etc. sau pentru activități destinate seniorilor.

Intervențiile vor fi extinse spre exterior, prin amenajarea unui spațiu public pentru întâlniri și recreere, reamenajarea locului de joacă existent aflat pe latura estică a Centrului Cultural și a spațiului verde dimprejurul clădirii, prin păstrarea copacilor valoroși existenți. Fostul hol de intrare de la parterul cinematografului a fost astfel gândit încât să poată fi transformat la nevoie în spațiu expozițional. Un punct de interes permanent al acestui hol va fi un spațiu amenajat, numit colțul „remember”, dedicat expunerii literelor fostei firme luminoase a Cinematografului Favorit.

Concept urbanistic

Obiectivul principal al proiectului a fost realizarea unui spațiu cultural destinat comunității cartierului, în scopul stimulării aptitudinilor creatoare, al dezvoltării și valorificării unei relații directe între limbaje și mijloace artistice diferite, intervenția având în vedere promovarea identităților culturale în context european și a formelor de comunicare între public și artist.
Pe lângă acest gând ce ține de o strategie macro-urbană, din punct de vedere al sitului, am considerat că o formă sculpturală fără o „fațadă principală” și fără o terasă fotogenică s-ar armoniza prin contrast cu o zonă de blocuri cu apartamente, în parte realizate prin anii ’60-’70 (de multe ori, de bună calitate arhitecturală) moderniste, carteziene, înconjurate de multe spații verzi.
Pentru noi, chiar simplul fapt că locatarii blocului P+8 dinspre nord ar putea vedea un obiect sculptural și nu o terasă necirculabilă a constituit un argument important pentru susținerea acestui demers.
Forma propusă încearcă să protejeze și să extindă spațial interioarele, totul având ca scop trecerea naturală, firească de la forma din plan a structurii existente la noul volum. Am căutat ca forma propusă, de inspirație zoo/fitomorfă să capete valențe tectonice prin însăși geometria ei, fără să intre în conflict cu eforturile structurale.
Un alt deziderat al proiectului a fost comunicarea interiorului cu spațiul public aferent. Astfel, foaierele, holurile sunt într-o relație de transparență cu piața din fața edificiului prin vitrajul total al fațadei. Tot în spiritul acestei idei am apelat la o soluție tehnică de actualitate, la o fațadă media, pe care se pot vedea spectacolele din interior sau orice alt tip de imagini și filmări. În același timp, are și rolul unui parasolar, realizând pe timpul verii și o economie de energie.
Din considerente de greutate și formă ale volumului, materialul de finisaj va fi din tablă aliaj de titan-zinc, sistem de acoperire ce va permite realizarea formelor speciale ale edificiului și crearea unei anvelope ventilate în totalitate.
Un aspect important al demersului nostru a fost crearea unui spațiu public de calitate. Astfel, am propus marcarea accesului printr-o piațetă tratată special prin stereotomie și prin dimensiunea și culoarea diferitelor pavaje dispuse nu doar în zona accesului, ci și în „buzunarul” lateral al piațetei, unde am prevăzut o zonă de recreere cu bănci, copaci etc.
Amenajarea ca o dală urbană din jurul edificiului permite accesul pietonal fluent din toate direcțiile posibile. Un plus de confort este oferit și prin posibilitatea accesului direct din parcarea subterană existentă în holul situat la subsol.
Echipamentele ce intră în componența sistemului de cinema fac posibilă proiecția de producție cinematografică în format 2D sau 3D la standarde și după normele DCI (Digital Cinema Initiatives).
Pornind de la convingerea că Cinematograful Favorit are o rezonanță puternică în conștiința locuitorilor Capitalei, mai ales a celor din cartierul Drumul Taberei, am considerat că noul Centru Cultural European are nevoie de un demers arhitectural pe măsură.

Titlu proiect: Consolidare, extindere si modernizare Cinematograf Favorit, S+P+3E+Et.tehnic, sector 6, București
Autor: arh. Radu Teacă
Adresă: Bdul Drumul Taberei, nr. 24A
Suprafață teren: 1.440,00 mp
Suprafață construită la sol: 1.221,00 mp
Suprafață desfășurată propusă: 3.600,00 mp
Suprastructura: sistem dual din nuclee din beton armat și cadre metalice contra-vântuite.
Anvelopantă: tablă titan-zinc
Strat suport anvelopantă: membrană reticulară din țevi rotunde
Planșeele: soluție compozită din tablă cutată și supra-betonare din beton armat.
Regimul de înălțime: S+P+3E+Etaj tehnic
POT = 60%
CUT = 2,5

SUMARUL REVISTEI ARHITECTURA, NR.1/2019

Arhitectură. Film. Cinema

Comments

comments

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.

Powered by Jasper Roberts - Blog