„Brâncoveanu 300. Tradiția continuă” în străinătate
După lansarea de la Biblioteca Națională din București, din 22 septembrie, expoziția „Brâncoveanu 300. Tradiția continuă” a fost expusă în diferite țări din Europa. Sub egida Uniunii Arhitecţilor din România, această expoziție marchează 300 de ani de la martiriul domnitorului Constantin Brâncoveanu (1688-1714) şi al fiilor săi. Cele 42 de panouri ilustrează arta şi arhitectura brâncovenească atât în edificii laice (curtea domnească de la Bucureşti, palatele de la Potlogi, Doiceşti şi Mogoşoaia), cât și de în cele de cult (mănăstiri, biserici).
Budapesta
În perioada 13 octombrie-5 noiembrie 2014 expoziția „Brâncoveanu 300. Tradiția continuă” a fost itinerată la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din Budapesta și a făcut parte din ,,Luna arhitecturii”, organizată între 6 octombrie-1 decembrie de ICR Budapesta. Cu ocazia vernisajului, a avut loc o masă rotundă pe tema utilizării caracteristicilor arhitecturale brâncoveneşti în arhitectura contemporană din România şi impactul acesteia pe plan internaţional. Din partea României a participat prof. dr. Augustin Ioan, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, iar din partea Ungariei au fost invitați: prof. dr. Zorán Vukoszávlyev, reprezentantul Camerei Arhitecţilor din Ungaria, profesor la Universitatea Politehnică din Budapesta, prof. dr. János Krähling, Facultatea de Arhitectură a Universităţii de Ştiinţe şi Economie din Budapesta şi prof. dr. Péter Sugár, arhitect laureat cu Premiul „Ybl“, membru al Academiei de Arte „Széchenyi“.
Bruxelles – Parlamentul European
În săptămâna 10-14 noiembrie expoziția a ajuns la Parlamentul European. Evenimentul a fost găzduit de europarlamentarul PNL, Adina Vălean, vicepreședinte al Parlamentului European, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles. Vernisajul a avut loc pe 11 noiembrie, în prezenţa autorilor expoziţiei: academicianul Răzvan Theo-dorescu, prof. dr. Marius Marcu Lapa-dat şi prof. dr. Augustin Ioan.
La recepție, Adina Vălean a declarat: „Moștenirea europeană a lui Constantin Brâncoveanu continuă să inspire cultura, arta și arhitectura noastră. Ideea de a aduce această expoziție la Parlamentul European este pentru a reaminti românilor și a arăta europenilor că în istoria noastră timpurie, prin exemplul edificator al realizărilor lui Constantin Brâncoveanu, România a făcut și face parte din patrimoniul cultural european”.
Marius Marcu-Lapadat a declarat: „Ne dorim să transmitem publicului din Bruxelles, prezent la expoziţie, ideea sintezei culturii occidentale cu cea orientală, şi felul cum se reflectă această sinergie în fenomenul artei brâncoveneşti”.
Evenimentul s-a bucurat de prezența ambasadorilor Mihnea Motoc și Ștefan Tinca, a directorului ICR Bruxelles, Robert Adam, a prof. dr. arh. Emil Barbu Popescu, președintele Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, a doamnei dr. arh. Viorica Curea – președintele Uniunii Arhitecților din România, a prof. dr. Alin Ciupală, Facultatea de Istorie, Universitatea București, a academicianului Răzvan Theodorescu, președintele Secţiei de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, a prof. dr. Augustin Ioan și a prof dr. arh. Marius Marcu Lapadat.
Berlin
Pe 27 noiembrie, expoziția a fost vernisată și la Ambasada României de la Berlin. În deschiderea manifestării, prof. dr. Augustin Ioan a făcut o prezentare a personalităţii remarcabile a domnitorului Constantin Brâncoveanu, a aportului şi rolului acestuia de creator şi promotor de patrimoniu cultural românesc. Cu această ocazie a fost proiectat filmul „Ctitoria Hurezi – sub aripa lui Constantin Brâncoveanu”, produs de postul naţional de televiziune TVR+, în regia lui Cristian Amza. La eveniment au participat membri ai corpului diplomatic din Berlin, reprezentanţi ai mediilor cultural-academice şi ai mediului asociativ local.
Varșovia
Institutul Cultural Român de la Varşovia a organizat, la Białystok, un eveniment dedicat „Anului Brâncoveanu” care a constat în itinerarea expoziţiei „Brâncoveanu 300. Tradiţia continuă”, o prelegere despre arhitectura românească susţinută de Françoise Pamfil, redactor-şef al revistei Arhitectura şi o recepţie. Expoziţia este deschisă publicului în perioada 28 noiembrie-31 decembrie 2014. Momentul central dedicat „Anului Brâncoveanu” şi, totodată, Zilei Naţionale a României, a avut loc în spaţiul expoziţional al Facultăţii de Arhitectură a Universităţii Politehnice din Białystok. Proiectul este realizat în colaborare cu Consulatul Onorific al României la Białystok, consul Ewa Moroz-Ustymowicz.
Budapesta 2
Vineri, 5 decembrie, filiala Seghedin a Institutului Cultural Român Budapesta a organizat la sediul său vernisajul expoziţiei tematice „Brâncoveanu 300. Tradiţia continuă”. Aceasta a fost anterior expusă la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din capitala Unga-riei, unde a fost vizitată în număr mare de publicul larg, elevi, studenţi, specialişti şi cadre universitare de la catedrele de profil. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 31 martie 2015.
- © www.valean.eu
- © www.valean.eu
- © www.valean.eu