Actualitatea internă

Prima ediție UrbanEye Film Festival

13.01.2015

11 proiecții, 7 invitați speciali și peste 1.400 de spectatori

Prima ediție a Festivalului de Film UrbanEye a adus, între 13 și 16 noiembrie, peste 1.400 de spectatori în sala de cinematograf a Institutului Francez din București. Publicul numeros prezent în toate cele patru zile de proiecții a avut ocazia de a vedea o serie de filme în premieră în România, în care orașul și arhitectura au fost deopotrivă subiecte și actori. Patru dintre filmele care au putut fi urmărite în cadrul festivalului - Cathedrals of Culture I și II, Unfinished Italy/Torre David și Venice Syndrome - au fost proiectate cu toate biletele sold out.

Cele mai apreciate proiecții de către public au fost cele două serii de documentare Cathedrals of Culture (2014, Germania, Danemarca, Austria, Norvegia), prima dintre ele constituind, de altfel, și filmul de deschidere a festivalului. Prezentat în premieră anul acesta în secțiunea Berlinale Special la Berlin International Film Festival, filmul a fost realizat de o echipă de șase regizori importanți, printre care se remarcă Wim Wendres și Robert Redford.

Fiind un festival de film despre oameni și clădiri, despre oameni și orașele lor, relaționarea dintre cele două planuri - social și spațial, a fost aprofundată prin secțiunea dedicată unui subiect sensibil, dar de foarte mare actualitate: Case fără oameni și oameni fără case. Realitatea românească a fost privită la microscop prin filmul aici... adică acolo, ce prezintă povestea emoționantă a două fete din Maramureș crescute de bunici, în timp ce părinții sunt plecați la muncă în Spania. Subiectul este construit în jurul unui personaj principal: casa începută pentru care familia face tot acest efort, dar care rămâne mereu terminată/neterminată. Filmele din această secțiune au adus în prim-plan locuințe ce nu au ajuns vreodată sa reprezinte „acasă” (Houses for all, 2013), structuri transformate în mod informal în locuință (Torre David, 2013), operațiunea de regenerare urbană a Budapestei oprită brusc din cauza crizei economice (Temporary 8th, 2012) și potențialul structurilor neterminate ale Italiei de după cel de-al Doilea Război Mondial (Unfinished Italy, 2011).

Secțiunea Autentic versus Simulacru a pus în oglindă două lumi paralele: realitatea Veneției, un oraș care încetează treptat să mai fie un oraș cu viață proprie, transformându-se în decor pentru turiști, și copierea satului Hallstatt, patrimoniu UNESCO, din Austria în China.

Majoritatea proiecțiilor din cadrul festivalului au fost însoțite de discuții susținute de personalități relevante pentru tema abordată, de la arhitecți și urbaniști la regizori și antropologi (Gerrit Messiaen, Vintilă Mihăilescu, Laura Căpățână-Juller, Dana Bunescu, Liviu Ianăși etc.).

Un eveniment special l-a constituit prezența, în premieră în România, a regizorului Jord den Hollander, organizatorul primului și celui mai mare festival de film de arhitectură din lume: Architecture Film Festival Rotterdam. Acesta a vorbit publicului despre legătura dintre film și arhitectură în prezentarea Rushing through the architecture and film history.

Secțiunea de filme intitulată Inter-ferențe, ce a fost dedicată în această ediție fotografiei de arhitectură, a fost secundată de un workshop de fotografie adresat celor pasionați de orașul în care trăiesc și de arhitectura lui, eveniment ce a fost coordonat de arhitectul și fotograful german Anja Schlamann.

Duminică, părinții au venit însoțiți de copii și au putut viziona filme în timp ce cei mici au participat la atelierul special pentru copii coordonat de asociația „De-a Arhitectura”.

Dezbaterile, prezentările și atelierele au pus în context subiectele ilustrate prin filme, dar mai ales au provocat spectatorul să (își) descopere un nou mod de a privi lucrurile: privirea urbană.

Aflat la prima ediție, UrbanEye Film Festival este singurul festival din România care promovează discuția despre mediul construit și viața urbană prin intermediul filmului. Proiectul este inițiat și organizat de Asociația ARTA în dialog cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin finanțare din taxa „Timbrul Arhitecturii”.

Descrierea filmelor și programul evenimentelor se găsesc pe site-ul festivalului: www.urbaneye.ro

foto: Miluță FLUERAȘ și Vlad VIȘINESCU