Case ciripite
Case ciripite a fost un eveniment silent auction, pentru strângere de fonduri. Proiectul Asociației De-a Arhitectura a fost inspirat de ideea fundației KIDS (UK), care în 2013 invita douăzeci de arhitecți și designeri celebri din Marea Britanie să construiască case de păpuși pentru secolul al XXI-lea, pe care, ulterior, le-au licitat la Bonhams în scop caritabil. Au strâns astfel 100.000 de lire sterline, iar Ikea a anunțat că va produce câteva dintre prototipuri.
Înainte de a fi incluse în expoziția de la Galateca, „casele ciripite” au fost și ele licitate, iar suma strânsă (20.000 EUR) va fi folosită de Asociația De-a Arhitectura pentru finanțarea predării cursului de „educație pentru arhitectură și mediu construit” la clasele a III-a și a IV-a, a cărui programă școlară a fost aprobată la sfârșitul lunii august 2014. Cursul a început acum trei ani, în 7 școli și cu 220 de copii și a ajuns, în 2014, la 2.500 de copii, 100 de clase din școli de stat și 120 de arhitecți voluntari. Detalii: www.de-a-arhitectura.ro
Oul, Instalatorul de vrăbii, Bird housing, Casa dobrogeană, Casa sibiană, Rollernest, Bi-rd, Hessa, Butucuib, Le Cuc, Ciripescu, Clopul, Cuib din 11 elemente sunt spații de locuit, unde păsări urbane (țiclean sau scorțar, pițigoi, vrabie, sticlete sau „orice pasăre care poate intra”) de dimensiuni mici - medii, adaptate zonelor puternic construite, își pot desfășura cuibăritul.
Toate cele 13 case ciripite oferă diferite posibilități, întrucât acest experiment, ce creează o varietate unică de compoziții și forme, încurajează, în final, copiii nu numai să asculte păsările, ci și să le privească. Cei 12 arhitecți și designeri implicați în proiect au fost îndemnați să reevalueze formele, rezultând astfel concepte inovative și imaginative. Nu există reguli, de aceea, cele 13 case ciripite nu sunt simple cuiburi convenționale. Sunt fantezii, cuiburi „sofisticate”, colorate, o joacă, tocmai ceea ce ar trebui să fie arhitectura.
O serie de componente ale căsuțelor, având caracteristici identice, vor să inspire copiii, stimulându-le simțurile primare, exteriorul sau interiorul lor este ajustabil, au piese care pot fi reconfigurate, iar culorile dau expresie exteriorului sau reușesc să le integreze în natură.
Din februarie 2015, expoziția permanentă Case ciripite va fi expusă la Grădina Botanică din București.
©Silviu Matei