RDW

AcUM – Acumulatorul Urban Mobil

Afișul AcUM

Afișul AcUM

Spații Urbane în Acțiune reprezintă un proiect-pilot inedit în București, inițiat de o echipă interdisciplinară formată din arhitecți, urbaniști, antropologi sociali și pedagogi. Proiectul își propune să acționeze pe mai multe planuri complementare: încercarea de a cunoaște și de a înțelege mai bine trei cartiere bucureștene, modul în care locuitorii se raportează la ele, dar și dinamica spațiilor publice; încercarea de a activa diverse spații publice din aceste cartiere prin acțiuni de tip intervenții urbane și evenimente comunitare; demersul pedagogic de a dezvolta noi abilități și modalități de raportare la oraș, în rândul tinerilor, prin activități non-formale de educație urbană derulate în 3 școli și 2 licee bucureștene.
(Komunitas)
Context Bucureşti
Bucureştiul este un oraş în care, pe zone întinse ce cuprind majoritatea populaţiei sale, proiectul modernist de reorganizare radicală a locuirii colective a fost dublat de ingineria socială a proiectului comunist de creare a omului nou. Ambele proiecte au tratat spaţiul dintre blocuri ca pe un fundal, un teritoriu utilitar, de tranzit. Peste această moştenire s-a depus, în ultimii 25 de ani, un strat superficial, decorativ, un val de intervenţii la fel de uniformizatoare ca proiectul iniţial, aplicat de către administraţia preocupată doar de blocuri într-un proces ce amână declanşarea unei reabilitări morale şi a spaţiului dintre clădiri. Acesta rămâne în continuare doar un spaţiu tehnic şi mai puţin o resursă comunitară.
(studioBASAR)
Atelier AcUM
În acest context, am decis să ne punem problema lipsei cronice de spaţiu public, atât în dimensiunea lui fizică, precum şi în cea socială. AcUM – Acumulatorul Urban Mobil – este un pavilion care prin activităţile susţinute investighează structura spaţiului public din cartiere, dar şi dinamica sa. Ridicat într-o săptămână prin efortul colectiv al unei echipe de voluntari, studenţi-arhitecţi şi urbanişti, AcUM a formulat la scara locului intenţiile proiectului şi a transformat temporar, cu resurse locale, domeniul public, antrenând locuitorii în producerea de spaţiu public. Ferestrele aruncate în faţa blocurilor după termopanizare au fost colectate din diferite cartiere şi reasamblate într-o structură-suport, unde identitatea şi memoria cartierului şi-au găsit locul şi publicul. (studioBASAR)
AcUM în Cartiere
Alcătuit din module demontabile, Acumulatorul a fost încărcat într-un camion în curtea gazdei noastre, galeria tranzit.ro/ Bucureşti, şi transportat în cartiere, unde echipa de voluntari îl instala în câteva ore. Tot acest proces de descărcare, amplasare şi montare a devenit o prelungire a atelierului de lucru transferat în cartier. Cele trei cartiere – Tei, Tineretului şi Timpuri Noi – împărtăşesc aceleaşi caracteristici utilitare ale domeniului public, dar au şi diferenţe specifice rezultate din geografia oraşului, Acumulatorul fiind gândit să se integreze, dar şi să se adapteze uşor în contextul Bucureştiului. Amplasat în locuri-reper pentru geografia locală a cartierelor – în Tei, în faţa unui oficiu poştal; în Tineretului, adiacent unei biserici; iar în Timpuri Noi, la ieşirea din curtea unei şcoli – AcUM a funcţionat pentru câteva zile atât ca un instrument de cercetare in situ, dar şi ca o unealtă de testare a potenţialului de transformare a locurilor. Toate cele trei amplasări şi-au găsit cu greu loc în buzunare de-a lungul unor bulevarde de tip coridor compact de blocuri, spaţiul public fiind deja ocupat, contestat, consumat. Împrumutând din aparenţa totemurilor comerciale triunghiulare şi din intuiţia amplasării strategice a chioşcurilor de cartier, AcUM a transformat în cartierul Tei un loc de trecere între bulevard şi spatele blocurilor într-un popas, în Tineretului a activat un scuar parţial verde, dar încercuit de garduri, iar în Timpuri Noi a transformat două locuri de parcare informale într-un punct de atracţie. Prin activităţi gratuite, ateliere de educaţie non-formală pe teme urbane, expoziţii despre memoria locului, dezbateri despre problemele, dar şi despre potenţialul cartierului, expediţii prin istoria şi geografia locală şi prin proiecţii de film, Acumulatorul, susţinut de modulele Cutiei cu Scule, a strâns informaţii, a comunicat cu publicul, a testat în timp real modalităţi de activare a spaţiilor publice şi a funcţionat pentru câteva zile ca un loc de întâlnire şi de tranzacţionare de amintiri, păreri sau planuri de viitor.(studioBASAR)
Cercetare AcUM
Oamenii au fost atraşi de spaţiul creat de AcUM, prilej bun pentru echipa de cercetare să îi observe în contact cu acesta, să interacţioneze cu ei şi să afle informaţii despre: cartier, practici de utilizare a spaţiului public, probleme din cartier şi relaţia cetăţenilor cu autorităţile, modalităţi de petrecere a timpului liber.
Interacţiunea a fost susţinută cu ajutorul unor instrumente de cercetare precum chestionarul, interviul şi harta mentală (modul în care cetăţenii percep mental spaţiul în care locuiesc). Acumulatorul a găzduit o serie de mese rotunde moderate de un facilitator comunitar. Aici locuitorii au fost invitaţi să se cunoască, să ridice probleme, să identifice soluţii pentru rezolvarea acestora, să dezbată pe marginea unor teme de interes pentru comunitate.
În timpul meselor rotunde, dincolo de informaţiile obţinute direct („nu avem locuri de parcare”, „primăria schimbă bordurile de 7 ori în 3 ani”, „aştept din 2010 să îmi reabiliteze blocul”, „nu sunt în stare să strângă gunoiul” etc.), am observat cât de individualişti sunt cetăţenii, cât de mult lipseşte sentimentul de comunitate, de solidaritate şi de colaborare. Nu se ascultă, sunt pătimaşi, „problema mea e cea mai importantă”, „nu ştii ce vorbeşti, habar nu ai cum e cu autorizaţiile”. Barierele neîncrederii în celălalt, în capacitatea oamenilor de a lucra împreună sunt prezente.
Lipsa de încredere în celălalt poate fi depăşită însă în momentul în care oamenii ajung să se cunoască şi să interacţioneze. Apropierea poate fi obţinută prin organizarea de evenimente comunitare, mese rotunde, proiecte de dezvoltare urbană, prin intermediul unor intervenţii urbane care să faciliteze interacţiunea dintre oameni (de exemplu: amenajare de spaţii de odihnă şi relaxare cu mobilier urban adecvat; amenajare spaţii sportive/ recreative pentru adulţi, amenajarea de spaţii pentru copii).
(Vlad Cătună)
Credite:
Spații Urbane în Acțiune reprezintă o inițiativă interdisciplinară care a demarat în mai 2014 și care se va încheia în octombrie 2015. Proiectul este coordonat de Asociația Komunitas, în parteneriat cu Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București, Asociaţia tranzit.ro, Asociația ArtWe și susținut de grupul de arhitecți studioBASAR. Spații Urbane în Acțiune este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org, www.fondong.fdsc.ro.

Participanţi AcUM: Adela Iacoban, George Cocai, Diana Cristina Postolache, Ana Maria Ţoni, Iulia Radion, Oana-Luiza Mihai, Cristina Tamaş, Ioana Săraru, Cristian Drâmbă, Daniela Palimariu, Beatrice Duiculescu, Popescu Viorel Cosmin, Gruian Cosmin, Alex Axinte, Cristi Borcan, Tudor Elian, Maria Daria Oancea, Alin Voitescu, Cristi Stoian, George Marinescu, Diana Buţa, Magda Juravlea, Andrei Drâmbă, Mihai Timcea, Ivona Dumitrache, Roxana Popescu, Miruna Târcă, Silviu Marcu, Sabina Lefter.

Cercetători urbani: Vlad Cătună, Andrada Ionescu, Alexandra Ciocănel, Andrei Alb, Ramona Beian, Mădalina Mihai, Maria Stănciuc, Andreea Ivașcu, Ioana Petrache, Ştefan Monica, Ana Despoiu, Andrei Pop, Cătălina Soloveanu.

Eveniment AcUM – Spații Urbane în Acțiune:

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog