RDW

Premiile AIA ale anului 2015

National Gallery of Canada in Ottawa. Image courtesy of Timothy Hursley;

National Gallery of Canada in Ottawa. Image courtesy of Timothy Hursley;

American Institute of Architects a anunțat premiile pentru arhitectură ale acestui an. Laureatul Medaliei de aur AIA în 2015 este arhitectul canadian de origine evreiască Moshe Safdie. S-a lansat ca personalitate în domeniul arhitecturii cu mesaje îndrăznețe privind viitorul locuirii, cu proiectul complexului Habitat 67, teza sa de masterat în arhitectură; mai apoi, și-a rafinat manifestul modernist târziu printr-o abordare echilibrată și moderată a proiectării de spații culturale publice în toată lumea.

Născut în Haifa în 1938, Safdie s-a mutat cu familia la Montréal în 1953. A studiat arhitectura la Universitatea McGilll din capitala provinciei Québec și, după absolvire, a lucrat în Philadelphia cu Louis Kahn, un alt laureat al Medaliei de aur AIA, care l-a influențat mult în carieră. La terminarea colaborării cu acesta, Safdie a fost abordat de Sandy van Ginkel, fostul său îndrumător din timpul tezei de master, pentru a dezvolta master planul Expoziției Internaționale și Universale Expo 67 din Montreal, desfășurată din aprilie până în octombrie. În cadrul Expo 67 a construit și un pavilion Habitat 67. A ocupat o serie de posturi de profesor, care au culminat cu cel de director al programului de urbanism de la Harvard Graduate School of Design, între 1978-1984. Din 1978, Safdie se stabilește la Boston, dar este cetățean canadian, american și al Israelului, țara natală unde își deschisese deja un birou la Ierusalim, în 1970. Printre cele mai reputate lucrări ale lui Moshe Safdie se numără Biblioteca publică din Salt Lake City, Utah, SUA; Muzeul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim; Marina Bay Sands din Singapore; Muzeul de Artă Americană Crystal Bridges din Bentonville, Arkansas.

Tot la sfârșitul anului trecut, AIA i-a anunțat și pe laureații Honorary Fe-llowship pentru 2015, arhitecți renumiți care nu sunt cetățeni sau rezidenți ai Statelor Unite, onorați de AIA pentru realizări exemplare. Cei cinci laureați sunt arhitecții Pedro Gubbins Foxley (Chile), Mei Hongyuan (China), Fuen-santa Nieto și Enrique Sobejano (Spa-nia), Jo Noreo (Africa de Sud).

Ceremonia decernării tuturor Premi-ilor AIA se va desfășura în cadrul Con-venției 2015 din Atlanta, SUA.

Vad Vashem Holocaust History Museum in Jerusalem. Image courtesy of Timothy Hursley,

Vad Vashem Holocaust History Museum in Jerusalem. Image courtesy of Timothy Hursley,

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog