RDW

KINETIC

kinetic_alese-10

Unfolded

Orice lucru bine așezat, indiferent de dimensiunea sau de natura sa, fie el obiect sau proces, se poate decanta în cât mai puține cuvinte. Abia atunci este clar, înțeles și asumat.

Înţelepciune

Dintre aceste cuvinte care pot cuprinde esenţa a ceea ce credem despre efortul creativ și despre întreg demersul arhitectural, primul este înţelepciunea. Cred că acesta este cuvântul de sinteză al procesului de proiectare/ execuţie. În sensul lui, implicită este înţelegerea profundă alături de flexibilitatea oferită de aceasta, negocierea susţinută de prioritizarea corectă. În el există loc pentru idee și loc pentru cernerea ei într-o finalitate de spațiu locuibil, de obiect utilizabil.

Vorbim, desigur, despre un drum inevitabil, despre o legătură implicită între lucrul gândit și lucrul făcut. Vorbim despre o normalitate pe care nu ne oprim în mod curent să o chestionăm, noi cei care facem. Normalitatea aceasta este cea ale cărei logici le descoperim din mers și din experiențe variate, într-un mod nuanţat, subiectiv. Chestionarea propriului parcurs este însă extrem de importantă. Și sper, nu rară.

Negociere este al doilea

Evoluţia fiecărui proiect este, în sine, un exerciţiu de negociere în încercarea continuă de aşezare corectă față de aspectele particulare, atât ideatice, cât și lumeşti, o negociere în care răspunsul corect se adaptează în mod neîntrerupt.

Continuitate

Pe acest parcurs, unul dintre cele mai importante aspecte este absența limitelor, absența granițelor dintre proiect și execuţie. Iar ele nici nu ar trebui să existe.

Ceea ce există în schimb este găsirea raportului sănătos dintre „desen” și transpunerea lui în real, un traseu alert, niciodată parcurs cu ochii închişi, niciodată sub umbrela lui „merge și aşa”.

Concluziile vin din experiența noastră ca practicieni, în primă instanţă din ipostaza de proiectanţi, iar ulterior, cu precădere, din cea de manageri ai execuţiei – o parte integrantă a profesiei pe care mulți o considerăm implicită, dar pe care pare că arareori o numim.

Săracă în valențele culturale care antrenează pasiunile și ne gâdilă orgoliile pe tărâmul arhitecturii, aceasta din urmă este responsabilă de transformarea visului în realitate. Deci, deloc de neglijat. Numai prin coabitarea celor două ipostaze angrenajul se pune în mişcare.

Și pentru că discutăm despre un proces dinamic, am ales un proiect „dinamic”.

Povestea KINETIC a început de la o idee, ca mai toate lucrurile în care punem suflet și pasiune, însă, cel puțin la fel de important, produsul KINETIC a prins formă în urma multor discuţii, poziţionări și repoziționări față de funcţiune, față de spații, în urma încercării de înţelegere cât mai profundă a nevoilor beneficiarului, de găsire a formulei optime – cel puțin în viziune subiectivă.

Sediul Kinetic Sport & Medicine este un spațiu gândit pentru a acomoda o clinică de kinetoterapie într-o clădire existentă, la roşu, într-un etaj necompartimentat. Imobilul nu reprezintă imaginea Kinetic, deci soluţia propusă a fost cea a unui spațiu interior cu un caracter puternic.

Citiți textul integral în numărul 1 / 2015 al Revistei Arhitectura

kinetic_alese-12

 

 

KINETIC

Denumire: KINETIC Sport & Medicine – Clinică de Kinetoterapie, recuperare sportivă și medicală: Funcționalizare, structurare și compartimentare spaţială, amenajare interioară și management al execuţiei

Client: Kinetic Sport & Medicine

Amplasament: Str. Nicolae Caranfil, nr. 85, etaj 2, sector 1, Bucureşti

Suprafaţa utilă: 414 mp

Structura funcţională: Zona Recepţie 

Hol acces cabinete kinetoterapie

Vestiar și baie bărbaţi

Vestiar și baie femei

Vestiar și baie personal

Chicinetă

13 cabinete kinetoterapie 

1 cabinet consultaţii

Depozitare

Sală pentru gimnastică medicală

CREDITE:

Proiectant arhitectură și management execuţie: UNITH2B

Autori: arh. Hildegard Brandl, arh. Anca Sandu 

Echipa: arh. Corina Scurtu, arh. Andreea Popa-Cozma

Proiectant instalaţii: ProingGroup

Execuţie lucrări construcţii: Markant Baukraft 

Execuţie confecţii metalice: Vertigo Metal Design

Execuţie placări parchet: Class Parket

REALIZARE: Noiembrie 2014

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog