RDW

Proiect de diplomă – Penitenciarul Timișoara

penitenciar-3

Stud.-arh.: Andreia Biliana PREDA

Facultatea de Arhitectură și Urbanism

Universitatea Politehnica Timișoara

Proiectul propune o abordare comprehensivă a unei teme cu conotații deopotrivă sociale, educaționale și urbanistice. Departe de a trata doar nevoia de relocare și nevoile funcționale reale ale actualei clădiri, proiectul „Penitenciarul Timișoara” propune o abordare principială, care reconsideră programul funcțional după principii psihologice, care vizează, în final, incluziunea socială într-o formă cât mai aproape de autenticitate.

În cazul în care s-ar transpune în realitate, ar fi primul penitenciar în regim semideschis din România construit după Revoluție – ceea ce înseamnă că, în mai puțin de cinci ani, fiecare deținut va fi eliberat și va deveni vecinul unuia din noi. Pornind de la această ipoteză, obiectivul declarat, care guvernează întregul concept al lucrării de diplomă, este reducerea recidivei. Aceasta este, de fapt, cea mai mare problemă a sistemului punitiv tradițional. Atingerea scopului se face prin însăși filosofia după care este conceput întreg ansamblul – este mai important să educi individul și să-l pregătești pentru reintegrare, decât să-l pedepsești.

Ca demers teoretic, peste rigorile din legislația autohtonă, sumară și rigidă, se suprapune o interpretare nouă, personală, bazată pe o analiză a modelelor pozitive aplicate și funcționale din întreaga lume.

Schema funcțională reia tema organizării penitenciarului ca un micro-oraș și o reinterpretează într-un mod inovativ. Pe lângă faptul că funcțiunile sunt distribuite asemănător unui oraș, iar „cartierele-dormitor” gravitează în jurul zonei centrale, întreg ansamblul este astfel gândit, încât să simbolizeze traseul condamnatului de la deținut la om liber, membru integrat în societate.

Similar cu regulile societății, principiile funcționale ale penitenciarului permit premierea performanței pozitive. Astfel, pe măsură ce deținutul evoluează și își crește nivelul educațional, va fi premiat cu mai multe beneficii, incluzând printre aceste beneficii și o „casă” mai bună. Migrația deținuților de la un corp la altul, pe măsură ce scade și pedeapsa, este un simbol puternic și stimulativ atât pentru cei care beneficiază de ea, cât și pentru cei care aspiră la ea.

Întregul proiect se subordonează abordării pedeapsă versus educație și propune un penitenciar care, din punct de vedere teoretic, ar putea revoluționa sistemul punitiv românesc.

Îndrumător: arh. Răzvan NEGRIȘANU

Citiți textul integral în numărul 1 / 2015 al Revistei Arhitectura

pemitenciar-4

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog