Atelier versus șantier

elastic_LIVING®

Ideea centrală

Plecând de la studii care examinează comportamentul privind locuirea în Europa Centrală, a luat naștere un sistem modular cu elemente mobile care multiplică spațiul. În prezent, 60-70% din locuințele cerute pe piață sunt pentru una sau două persoane – de exemplu, 40% din populația Elveției (36% în Germania) trăiește în apartamente de o persoană –, tendința fiind în creștere. Acest raport este valabil atât în centrele urbane aglomerate (mediul urban), cât și pentru locuirea în afara orașului (mediul rural): astfel de locuințe au în centrul Europei, de regulă, o suprafață utilă între 50 până la 60 mp.

Plecând de la acest aspect, se pot formula următoarele: locuințele nu trebuie să corespundă doar necesităților cerute de locatari, spațiul de locuit poate fi remodelat, pentru a deveni, înainte de toate, accesibil financiar (eficiență economică).

Mai mult, bugetul stabilit nu mai funcționează eficient din punct de vedere energetic. Bilanțul locuințelor individuale prin asociere cu modelele de comportament tipice pentru această formă de locuit întărește și mai mult dezechilibrul și compensează în altă parte economiile obținute – spre exemplu, prin îmbunătățirea protecției termice în învelișul exterior al clădirii (eficiență energetică).

Utilizarea temporară a spațiului, procesul de locuit cu secvențele sale de zi, noapte și timp liber, precum și desfășurarea unei munci la domiciliu reprezintă punctul central de care se leagă comportamentul modificat în scopul obținerii eficienței totale. Funcțiunile de locuit sunt conectate cu anumite spații, spațiul de desfășurare bucătărie/ gătit nu este însă necesar în timpul somnului, lucrului sau relaxării. Bucătăria este bucătărie numai atunci când este în funcțiune și nu trebuie să i se asigure în permanență o cotă-parte din suprafața locuinței/ volumul locuinței.

Prin activarea secvențială a spațiului de locuit, „funcția de locuință“ deja utilizată câștigă suprafețele funcțiilor neutilizate. În acest mod, suprafața utilă poate fi multiplicată de până la patru ori. Elementele de care o cameră nu are nevoie se vor adăuga la spațiul animat. Locuința funcționează în serie și poate fi optimizată în ceea ce privește spațiul atunci când e privită ca proces! elastic_LIVING® răspunde tuturor acestor cerințe din 2008, ca prototip, iar în prezent și ca produs de serie.

„… însă toate dezvoltările care au avut loc de atunci nu se reflectă, de fapt, nici în exteriorul, nici în interiorul acestui habitat. Ne întrebăm de ce nu există, pur și simplu, secțiuni pe care să le putem utiliza în prezent în acest mod și ulterior în alt mod, spre exemplu, înlăturând mobila. Și în care o bucătărie este o bucătărie atunci când ai nevoie de ea; în rest, aceasta nu este o bucătărie. Acestea sunt totuși idei pe care nu le vedem încă în aplicare în cadrul marilor târguri de mobilă din prezent.“

(Filosoful Peter Sloterdijk în dialog cu Werner Sobek, expoziția „Interieur/ Exterieur. Living in Art” la Muzeul de Artă din Wolfsburg, 2009)

foto: Angelo ROVENȚA

Citiți textul integral în numărul 1 / 2015 al Revistei Arhitectura

Informații suplimentare / Producție și partenerii de dezvoltare:

Proiect și dezvoltare: arh. Angelo Rovența, A-1040 Viena

Colaborator: arh. Carmen Hernandez – Arcas Dornbirn

Informatică și mecatronică: Wulz & Meesen GmbH, A-1070 Viena