Arhitecturi în creștere

DE3 Birou de arhitectură din Cluj-Napoca

În anul 2006, decizia unui grup de trei firme de proiectare a dus la formarea unui birou de arhitectură cu arhitecți colegi de generație din Cluj-Napoca. Acum în birou sunt șapte arhitecți: Adrian Roșca, Oliver Nemeș, Zoltan Szoke, Laura Nemeș, Radu Rusu, Florin Popescu, Dorin Popescu.

Implementări de proiecte standardizate pentru sucursale bancare, hale comerciale, spații comerciale în complexe de retail. Identitate și proiecte-pilot pentru mărci comerciale, proiect standard de hală comercială pentru rețea de supermarketuri. Locuințe, clădiri publice pentru servicii. Înșiruirea este o fereastră spre aria de preocupare și expertiză a biroului. Probabil un procent de cel puțin 80% din activitate este ocupat de servicii de proiectare tehnică pentru investiții private. Este formula profesională care ne-a asigurat continuitatea funcționării în ultimii ani, cu un număr de arhitecți variind de la 7 la 15, și cunoștințele care ne-au permis să evoluăm în propunerile noastre spre compoziții geometrice clare, eliberate de constrângerile contextului proiectării.

Portofoliul profesional remarcat cuprinde câteva proiecte care pentru noi sunt concretizarea într-o realitate construită a preocupărilor și încercărilor de inventivitate formală. Trei proiecte pentru locuire executate în perioada 2005-2012, un hotel, un proiect de travel retail, extinderea unui mall și reabilitarea unei structuri vechi într-o clădire mică de birouri, sunt proiecte interesante care ne-au permis și pretins un control al arhitecturii.

Ocaziile nu au fost numeroase. Și nu au pornit cu un cadru de colaborare prestabilit cu beneficiarul. Contextul a fost construit de fiecare dată în timp, cu efort, disponibilitate și așteptări profesionale. O realitate cu care ne-am confruntat deseori este solicitarea clienților pentru diversitate și complexitate în propunerile incipiente ale proiectelor de idee. Rezultatul este că unele dintre proiectele noastre evoluează de la compoziții și soluții complicate, baroce, la rezolvări concise, clare în detalii de compoziție. Durata mare a proiectării și a execuției a fost o altă caracteristică a multora dintre lucrările reprezentative: Casa M 2005-2010, Casa P 2006-2012, Hotel Privo 2007-2013. Amenajările pentru spații comerciale de retail sau travel retail necesită timpi mult mai scurți pentru derularea investiției și au un ritm ridicat în reevaluarea soluțiilor tehnice și de arhitectură. E o nișă de proiectare cu specializare ridicată și rezultatul este că magazinele proiectate sunt mașinării dedicate scopului comercial. Mobilierul, deși pare rezultatul unei producții industriale de serie, este de fapt o sumă de obiecte cu proiecte și execuție unicat.

Miza efortului de proiectare a fost, în multe situații, eliberarea de condiționările fizice și funcționale ale diverselor elemente ale construcției. Rezultatele pe care le considerăm exemplare conțin utilizări atipice de materiale în moduri lipsite de constrângeri formale. Consistența materialelor și formele dictate de utilizare trec într-un plan secundar. Compoziția simplă este o sumă de citate abstracte.

Hotel Privo, proiect 2007-2013, finalizare execuție 2013, arie construită desfășurată 4.560 mp;

Casa P, proiect 2007-2012; finalizare execuție 2012, arie construită desfășurată 694 mp;