RDW

Concursul internațional „LIGET BUDAPEST”, finalizat, fără proiect adjudecat

Vedere aeriană a amplasamentului

Vedere aeriană a amplasamentului

Centrul cultural european ce urmează a fi construit până în 2018 în Városliget, parcul budapestan vechi de 200 de ani, a intrat într-o nouă fază de concretizare: două birouri de arhitectură renumite la nivel internațional s-au clasat pe primul loc la concursul internațional de arhitectură pentru Noua Galerie Națională de Artă-Muzeul Ludwig, organizat în 2014 de guvernul maghiar, sub egida Uniunii Internaționale a Arhitecților-UIA.

Noul „MuseumQuartier” budapestan reprezintă cel mai ambițios proiect de dezvoltare a infrastructurii muzeale din Europa, o inițiativă menită să marcheze vechimea primului parc public din lume și o renaștere a capitalei ungare prin cultură.

Inițiativa guvernamentală de a construi până în 2018 cel mai important complex cultural european în Városliget are ca scop dezvoltarea și regenerarea Parcului orașului, care se va produce cu mare considerație pentru istoria, ca și pentru vegetația valoroasă a acestuia – se prevăd creșterea semnificativă cu cca. 60-65% a ariei verzi și construcția a cinci noi clădiri de muzeu: Casa Muzicii Ungare, în inima parcului istoric, Muzeul Arhitecturii din Ungaria și Muzeul Fotografiei, o poartă de acces în parc, Muzeul de Etnografie, care va funcționa ca o „recepție” a parcului și, cea mai importantă clădire, Noua Galerie Națională de Artă-Muzeul Ludwig, amplasată pe una din laturile parcului, care va reface tradiția istoricei Nagyrét (Marea Luncă). Proiectul de regenerare „Liget Budapest” propune o reducere a traficului auto prin parc, pentru a diminua afectarea mediului și pentru a aduce mai mulți vizitatori pentru activități sportive și de relaxare. În tandem cu propunerile de mai sus, sunt preconizate în aceeași operațiune o dezvoltare pe scară amplă a Grădinii Zoologice, a Circului budapestan, restaurarea clădirii Muzeului Științei, Tehnologiei și Transporturilor potrivit proiectului original. Administrația Parcului orașului anunțase pentru primăvara lui 2015 lansarea unui concurs pentru proiectul peisagistic de regenerare și extindere a spațiului verde al parcului.

Să recapitulăm reperele unui concurs internațional de arhitectură, una din rarele iniţiative de această anvergură din Europa Centrală și de Est după 1990, care ar fi de interes însemnat pentru Guvernul României și Primăria Municipiului București, deopotrivă (cu gândul la candidatura Bucureștiului la capitala culturală europeană în 2021, în situația desemnării, o astfel de inițiativă edilitară pentru arhitectură publică ar părea chiar obligatorie).

În 2013, guvernul a organizat un concurs deschis de idei pentru stabilirea amplasamentelor muzeelor în Parcul orașului. În februarie 2014, Muzeul de Arte Frumoase și Administrația Parcului orașului au anunțat un concurs internaţional deschis în două faze, pentru proiectarea celor cinci muzee din Proiectul „Liget Budapest”. La termenul din mai 2014 au fost înregistrate peste 470 de soluții din care juriul internațional a selectat în faza finală 17 proiecte, iar în decembrie 2014 s-au anunțat câștigătorii concursului pentru patru dintre cele cinci muzee, după cum urmează:

– Muzeul de Etnografie – proiectul Biroului Vallet de Martinis DIID architectes (Franța);

– Casa Muzicii Ungare – proiectul echipei Sou Fujimoto Architects (Japonia);

– Muzeul Arhitecturii din Ungaria și Muzeul de Fotografie, proiectul echipei Középülettervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Ungaria).

Parcul orașului, 1896

Parcul orașului, 1896

Deoarece dintre cele 80 de proiecte depuse, în prima fază, pentru Noua Galerie Națională de Artă-Muzeul Ludwig juriul nu a considerat că poate selecta propuneri care să intre într-o evaluare finală, promotorul a decis organizarea unei noi competiții, dedicate exclusiv acestui obiectiv arhitectural.

A fost demarat un concurs restrâns de arhitectură cu invitați, în două faze, deschis internațional și aprobat de UIA potrivit standardelor recunoscute în profesia de arhitect. Procedura a fost definită prin invitarea unui număr de opt birouri de arhitectură reputate la nivel mondial și ocuparea prin competiție (de dosare) a altor trei poziții de finalist. Procedura a fost aleasă inteligent de către promotor pentru ca, pe de-o parte, să existe competiție și să dea o șansă arhitecților mai tineri sau birourilor regionale, dar în același timp să crească ștacheta exigenței profesionale și vizibilitatea internațională a concursului, al cărui start s-a dat în octombrie 2014.

„Scopul competiției restrânse, în care au fost invitați să participe «star-arhitecți», a fost să asigure un sediu Noii Galerii Naționale de Artă-Muzeul Ludwig într-o clădire modernă, cu o arhitectură contemporană remarcabilă, care să corespundă cerințelor secolului al XXI-lea, dar totodată și valorii excepționale a parcului orașului, pe de-o parte, cât și a celor mai importante colecții publice de artă ale Ungariei, pe de alta”, a afirmat László Baán, comisarul ministerial al Proiectului „Liget Budapest”. „Prin istoria sa de 200 de ani, parcul a fost locul de îmbinare a culturii și recreerii în Budapesta. Grație proiectului, Parcul orașului își va recâștiga funcțiunea sa istorică și va oferi și mai mult decât o face acum pentru tot ce înseamnă cultură, educație și recreere.”

Juriul internațional al concursului a fost format din 11 membri și a fost asistat de un corp format din 36 de experți. Componența juriului:

– László Baán, comisar ministerial pentru Proiectul „Liget Budapest” și director general al Muzeului Național de Artă din Budapesta;

– Roueida Ayache, arhitect;

– Paula Cadima, director-adjunct al London School of Architecture, arhitect;

– Edwin Heathcote, critic de arhitectură pentru „Financial Times”, arhitect;

– Eva Jiřičná, arhitect;

– Juhani Katainen, fost decan al Facultății de Arhitectură a Universității Politehnice din Tampere, arhitect;

– Imre Bálint, președintele Ordinului Arhitecților din Ungaria, Filiala Budapesta, arhitect;

– György Fekete, președintele Academiei de Arte din Ungaria, arhitect de interior;

– Sándor Finta, arhitectul-șef al Budapestei;

– Zsolt Füleky, subsecretar de stat pentru arhitectură, arhitect;

– László György Sáros, președintele Asociației Arhitecților din Ungaria, arhitect.

În faza finală a concursului pentru Noua Galerie Națională de Artă-Muzeul Ludwig au fost depuse nouă proiecte, birourile participante fiind:

Invitate inițial

– Biroul de Arhitectură Mihály Balázs și Facultatea de Arhitectură a Universității de Tehnologie și Economie din Budapesta (Ungaria);

– David Chipperfield Architects Gesellschaft von Architekten mbH (Germania);

– Mecanoo (Olanda, Marea Britanie);

– Nieto Sobejano Arquitectos GmbH (Germania, Spania);

– Sejima and Nishizawa and Associates-SANAA (Japonia);

– Snøhetta (Norvegia);

Intrate în prima fază a concursului

– gmp International GmbH Architects and Engineers, Leonhardt, Andrä und Partner Beratende Ingenieure VBI AG, ZWP Ingenieur-AG, bogner.cc KG (Germania);

– Henning Larsen Architects, Arup Engineering, Gallagher and Associates, Transsolar Energietechnik GmbH, MAN MADE LAND Bohne Lundqvist Mellier GbR (Danemarca);

– Davis Brody Bond Architects and Planners, Földes Architects, Buro Happold Engineering, Ken Smith Land- scape Architect (USA).

De menționat că două birouri internaționale invitate inițial, Ateliers Jean Nouvel (Franța) și Renzo Piano Building Workshop (Italia), nu au depus proiecte în faza a doua a concursului.

Membrii juriului au evaluat nu numai ideile și calitatea arhitecturală aplicabile viitoarelor muzee, ci și soluțiile funcționale și tehnice propuse (de exemplu, experiența anticipată a vizitării spațiilor muzeale, soluțiile tehnologice specifice), sustenabilitatea clădirilor proiectate (eficiență energetică, ecologie), dialogul cu mediul (inclusiv aspectele legate de spațiul verde, de contextualizarea în peisajul urban, conexiunile cu Parcul orașului, accesul în clădiri) și costurile estimate ale investiției (de implementare și operaționale).

În aprilie 2015, juriul a anunțat rezultatul final al deliberărilor: doi câștigători pe locul I și doi ocupanți ai locului II. Potrivit comunicatului juriului, ambele proiecte câștigătoare, ale firmelor SANAA and Snøhetta, sunt de valoare arhitecturală remarcabilă, asigură standarde de clasă internațională atât cu privire la colecțiile expuse, cât și din perspectiva vizitatorilor ansamblului muzeal. Premiul I are valoarea de 85.000 euro (fiecare). Proiectul final va fi adjudecat printr-o procedură de dialog cu arhitecții celor două echipe câștigătoare, bazat pe comandamente tehnice și financiare. Pentru premiul II au fost selectate două proiecte la egalitate, aparținând Biroului Nieto Sobejano Arquitectos și proiectului comun al Biroului de arhitectură Balázs Mihály și al Facultății de Arhitectură a Universității de Tehnologie și Economie din Budapesta. Premiul II are valoarea de 55.000 euro (fiecare), iar onorariile finaliștilor sunt de 20.000 euro (fiecare).

Potrivit planului guvernamental pentru Noua Galerie Națională de Artă-Muzeul Ludwig, construcția va începe în 2016 și va fi inaugurată în martie 2018. Investiția este estimată la 75 miliarde forinți.

 

PREMIUL I
SANAA

pers1

Concept arhitectural

Forma arhitecturală a clădirii plutește deasupra terenului. Accesibilă din toate laturile, propunerea este o clădire transparentă, care pune în lumină și reflectă frumoșii copaci din jur. Alcătuită dintr-o rețea de terase, contururile sunt vagi, aparent dizolvându-se în peisaj. Întreaga înălțime a clădirii este similară aceleia a copacilor mari din jur, iar muzeul se așază printre ei ca o mare pânză diafană și o reală extensie a peisajului parcului.

În vreme ce volumele expoziționale sunt distribuite într-o rețea, pantele și acoperișurile sunt distribuite ca într-un joc, creând spații între grinzi și volume care lasă lumina naturală să pătrundă spre centrul clădirii. Propunerea este mai puțin definită de fațade, ci mai degrabă de activitățile care se desfășoară între acestea. Ca parcul însuși – clădirea se modifică pe parcursul zilei și în fiecare anotimp.

Propunerea abordează cele două muzee într-o singură strategie de proiectare, linia de demarcație dintre Noua Galerie Națioală de Artă și Muzeul Ludwig fiind desenată fin. Spațiile publice ale celor două muzee pot funcționa împreună, dar și independent, atriumul central fiind un pivot care atrage vizitatori din toate părțile parcului și îi redirecționează înspre expoziții. Acoperișurile plutitoare aduc umbră, protejează de intemperii și încadrează fragmente vizuale ale peisajului exterior.

cmyk_traseu

scheme-axo_cmyk

cmyk_sectiune

_cmyk_Pages-from-1_2

 

PREMIUL I

Snøhetta

CMYK_1-1

Concept arhitectural

Atitudinea social-responsabilă depinde de expunerea independentă și colectivă a evoluției culturii noastre. Multe muzee astăzi văd în vizitatorii lor o mare amenințare față de colecțiile și expozițiile lor, ceea ce le face „pasive” față de rolul de instituții formative și în relația lor cu publicul larg. Ca să faciliteze ca Noua Galerie Națională de Artă și Muzeul Ludwig să dobândească rolul de interacțiune și comunicare cu audiența lor, propunerea se bazează pe următoarele principii:

– Unificarea celor două muzee într-unul singur, menținând identitatea individuală a fiecăruia din ele;

– Proiectarea celor două instituții sub același acoperiș, întotdeauna accesibil. Astfel, acoperișul devine parte integrantă a Parcului orașului, îi conferă continuitate la o cotă elevată, oferind vederi asupra Budapestei;

– Din punct de vedere arhitectural, clădirea oferă spații atractive, moderne și contemporane care asigură o experiență artistică potrivită dispunerii formelor artei din epoci și stiluri diferite;

– Scopul propunerii este să creeze un mediu inspirator pentru educație și învățare prin muzeu;

– Punctul central al cădirii simbolizează locul de întâlnire a două instituții, a luminii și pământului la orizont, simultan, rezolvând aspectele de ordin practic ale luminii de zi, dar întrupând gravitația;

– În centrul clădirii este un amplu spațiu public care servește ambelor instituții. Aici vizitatorii, din oraș sau din afară, tineri sau bătrâni, sunt invitați să își înceapă ziua explorând arta.

Acoperișul clădirii este redat publicului în loc să ocupe o mare porțiune din parc. Invitând vizitatorii să exploreze acoperișul cu suprafață măsurabilă, activat cu cafenele, terase și belvedere, propunerea le creează sentimentul de apropriere a locului, parte a strategiei de a integra cele două muzee în oraș.

 

Comments

comments

Powered by Jasper Roberts - Blog