RDW

INSERT STUDIO

CasaOM

cmyk02-2015_arhitecturiincrestere_insert_casaOM_06

CasaOM explorează oportunitățile în a locui „pe pământ”, în limitele unui buget „de apartament”.

Soluția a fost generată urmând un set simplu de principii, acordând atenție utilizării terenului, formei de „casă”, conexiunii cu natura, eficienței energetice.

Localizată într-o comună cu tradiție (sec. al XIII-lea) unde fiecare aspect al construcțiilor tradiționale are înţeles; arhitectura e legată direct de utilitate și folosirea materialelor, într-o formă contemporană.

Sunt folosite o serie de „imagini” emblematice, direct asociabile cu locuirea: frontonul triunghiular, hornul, lumina de la intrare.

 

PREMII:

– concurs pentru reamenajarea Pieței Unirii din Brașov, 2008 – premiul I

– concurs „Wine Village” (complex conferințe, muzeal și de ospitalitate), Podgodica, Macedonia, 2009 – premiul III

– expo Anuala de Arhitectură Brașov, 2012 – premiul secțiunii Proiecte

– Bienala Națională de Arhitectură 2014 – Premiul Președintelui de Onoare al BNA 2014 (pentru casaOM)

 

S-a încercat migrarea arhitecturii spre imaginea de obiect: forma simplă, lizibilă; suprafețele exterioare unificate prin continuarea finisajelor fețelor alăturate; materialele prezente prin textură, nu culoare.

De la start la final, toate alegerile au fost constant puse în balanță, în efortul de a menține un echilibru între estetică, funcționalitate, buget, confort și sustenabilitate.

Info:

– localizare – Hărman, Brașov

– an 2013

– arie desfăşurata < 150 mp

– notă: Medalia președintelui de onoare al BNA 2014

CREDITE:

arhitectură: |insert| (arh. Ondin OPRIȚA, arh. Mihai ROȘCA), rezistență: ing. Mihai MOGLAN, instalații: ing. Zsolt HALMAGY, foto: Bela BENEDEK

 

 

XXSdollhouse

cmyk02-2015_arhitecturiincrestere_insert_XXSdollhouse_03

XXSdollhouse invită la jocul cu spațialitatea.

5 piese atent modulate oferă posibilități nenumărate. Combinarea este intuitivă. Se pune accentul pe flexibilitate și creativitate.

Varianta încetățenită a casei de păpuși oferă un cadru inalterabil dotat cu toate cele necesare. Acest univers înghețat prezintă doar o ofertă de pasivitate față de spațiu pe principiul „ne descurcăm cu ce avem”, iar reprezentarea miniaturizată, „prea minuțioasă”, nu lasă loc inventivității și interpretării personale.

XXSdollhouse oferă un spațiu mereu în mișcare, adaptabil diferitelor dezvoltări de scenariu ce survin natural în joacă. Dimensiunea generoasă (scara 1:10) oferă posibilitatea pătrunderii, experimentării directe a spațiului creat.

Info:

– ansamblu format din 5 piese atent modulate

–    execuție din contraplacaj de lemn Ceiba 8 mm

–   finisare: șlefuire, vopsire, ceruire

–   an 2015

CREDITE:

proiect: |insert| (arh. Ordin OPRIȚA, arh. Mihai ROȘCA), foto: Bela BENEDEK

 

Casa C

cmyk02-2015_arhitecturiincrestere_insert_diverse_02

Un spațiu de tranziție găzduiește pasiunea pentru grădinărit a beneficiarilor.

În sezonul rece, deloc neglijabil la Brașov, acesta devine grădină de iarnă ce funcționează ca extensie a spațiului de zi principal.

 

Clinică stomatologică

cmyk02-2015_arhitecturiincrestere_insert_diverse_04

Amplasamentul este un lot restrâns ca dimensiuni, într-o „zonă dormitor” a Brașovului. Soluția ține cont de nevoia de a păstra cât mai mult spațiu disponibil la nivelul solului și fragmentează dotarea pentru a o integra vizual în scara cartierului. Pacienții beneficiază de un spațiu de așteptare în relație directă cu natura.

 

Fabrica de biciclete Kraft Werk Bod

cmyk02-2015_arhitecturiincrestere_insert_diverse_01

Un mic spațiu de producţie amplasat în apropierea Oltului. Arhitectura dă atenție sporită deschiderii spre natură. Asemeni unei gospodării izolate, curtea centrală este centrul nervos al fabricii. Din această curte se accede în toate spațiile și tot ea oferă legătura vizuală constantă între toate zonele fabricii. Curtea face legătura cu „exteriorul” printr-o serie de parasolare mobile care au, în același timp, și rolul de a securiza incinta; nu se folosesc alte împrejmuiri. Amplasată într-o poziție retrasă, latura dinspre drum a clădirii acționează ca semnal luminos.

 

Wine Village, Podgorica, Macedonia – concurs, premiul III

cmyk02-2015_arhitecturiincrestere_insert_diverse_03

Complexul valorifică la maximum poziția inedită, fiind pe un deal în mijlocul celei mai mari plantații viticole din estul Europei. Memoria locului − fostă bază aeriană subterană − este exprimată prin trimiteri la fuzelajul de avion.

 

Extindere Biblioteca Centrală Universitară, Cluj-Napoca – concurs

cmyk02-2015_arhitecturiincrestere_insert_diverse_05

Nevoia de depozitare exprimată în tema de concurs este transpusă în metri liniari de raft cu cărți care „înfășoară” spațiile interioare și te desprind de cotidian. Te afli într-o lume a cărților!

Comments

comments

Powered by Jasper Roberts - Blog