alege_allplan

Reframe: Amenajarea Centrului Arts and Crafts în Castelul Bánffy din Bonțida

foto: Alexandru FLEȘERIU

Reframe este rezultatul concursului Waiting for Revival și al workshopului de execuţie de lucrări organizat de Fundația Transylvania Trust pentru funcționalizarea corpului principal al Castelului Bánffy din Bonțida, în cadrul unui program cofinanțat de Uniunea Europeană. Eram familiarizați cu spațiul, dar tema de concurs ne-a obligat să îl privim cu ochii unui proiectant și am realizat că interiorul e atât de eterogen, încât adoptarea unei soluții unitare nu ar fi de dorit. Așadar, am ales să percepem fiecare spațiu ca o entitate cu caracter propriu și să gândim soluțiile astfel încât să punem în valoare specificul fiecăruia. Am căutat să oferim un simț al locului pentru fiecare dintre cele patru spații în care am intervenit. Totodată tema concursului a cerut intervenții care să nu afecteze structurile istorice și a sugerat folosirea structurilor mobile și a materialelor ușoare. Astfel, s-au născut o serie de instalații și obiecte de mobilier multifuncționale: lavițe cu loc de depozitare, mobilier de depozitare pentru unelte cu instalație de iluminat ambiental. Doar instalația principală de iluminat este suspendată de tavanul beton armat care a fost pus în operă în anii ’60.

O importanță sporită a fost dată proiectării unor detalii mici. În cazul clădirii principale a palatului Bánffy nu există tâmplării, astfel, primul contact cu clădirea este întrerupătorul instalațiilor de iluminat. Am ales să îl proiectăm ca obiect de întâmpinare, care invită a fi folosit și creează, astfel, o conexiune între vizitator și spațiul reimaginat.

Sala principală are o înălțime pe două niveluri din cauza bolților peste parter căzute și a devenit, în acest fel, spațiul monumental al proiectului. Nașterile de boltă încă vizibile ne-au dat ideea reprezentării vechilor structuri boltite printr-o instalație de iluminat. Suspendată de planșeul de beton armat existent dispus la ultimul nivel, aceasta este formată dintr-o serie de surse de iluminat care urmăresc conturul vechilor bolți și traversează etajul, potențând înălțimea spațiului. Pe tavan se conturează astfel planul a doi dintre vechii pereți care susțineau parterul.

Singura boltă intactă din sala multifuncțională creează un spațiu cu caracter mai intim. Am ales să organizăm o zonă de ședere, presupunând că specificul spațiului va determina vizitatorul să se oprească aici. Pe două laturi am dispus o serie de lavițe pentru că este un tip de ședere tradițional în narativa castelului. Pe lângă faptul că este o piesă tradițională de mobilier, atelierul castelului recondiționează și comercializează actualmente lavițe vechi. Întregul spațiu este unificat de candelabrul circular de cupru susținut de o instalație de metal care urmărește conturul bolților.

Atelierele Centrulului Arts and Crafts sunt amenajate în spații care sunt apropiate de scara umană. Mobilierul este proiectat astfel încât să funcționeze ca suport pentru activitățile de meșteșug găzduite aici. Pe lângă asta are și funcțiunea de a ilumina spațiul astfel încât elementele dominante, precum bolțile și unii pereți, să fie puse în valoare. Este construit din lemn stratificat așezat într-o structură metalică care asigură durabilitatea necesară pentru activități ca tâmplăria sau tinichigeria. Iluminatul ambiental se face cu ajutorul unor surse de iluminat orientate în sus, dispuse la partea superioară a mobilierului, racordate în rasterul de goluri care ordonează piesa. Acestea dau și flexibilitatea funcțională, permițând dispunerea de sprijine în locuri multiple pe suprafața panoului.

Construirea s-a desfășurat în cadrul unui atelier care a durat două săptămâni și s-a făcut împreună cu meseriașii castelului și studenți voluntari. Rezultatul final este fructul acestei colaborări. Multe soluții constructive au fost gândite pe șantier împreună cu meseriașii, care au o cunoaștere mult mai bună a castelului decât noi, proiectanții. Un exemplu interesant este structura de susținere a candelabrului de cupru, care nu putea fi suspendat de boltă pentru că s-ar fi prăbușit. Astfel a fost creată instalația care susține obiectul și definește, în același timp, spațiul pe care îl iluminează. În cazul instalației care recreează vechile bolți, proiectul prevedea ca sursele de iluminat să fie suspendate de planșeul de beton cu țeavă metalică. Aceasta nu a mai putut fi procurată, astfel, sursele au fost suspendate doar în propriul cablu. Castelul nefiind închis, exista îngrijorarea asupra distrugerii structurii în cazul unui vânt puternic. După executarea ei doar cu cablu electric s-a constatat că temerile erau nefondate, ba, mai mult, vechile bolți dansează la unison în curenții de aer, subliniind caracterul ușor și efemer al intervențiilor.

Inițiativa Transylvania Trust de amenajare a acestui spațiu are un caracter temporar de cinci ani, până când o restaurare completă a castelului va putea fi realizată, și a fost inaugurată în septembrie 2016, în cadrul evenimentului „Metamorphoses Bánffy”, organizat pentru prima oară și dedicat familiei Bánffy.

Echipa de proiect

Proiectare:
arh. Alexandru Fleșeriu (coordonator proiect), arh. Péter Eszter, ing. István-Mátyás Tupper Máté

Execuție:
Bikfalvi Márton, șef echipă execuție; meșteri restaurare: Lénárd Levente, Kovács Stefan, Nagy István, Botos Attila, Vinczellér Pista, Boldizsár János

Management:
Hegedüs Csilla (președinte), Berki Tímea (director programe), Adela Luiza Avram

Voluntari:
Csenge Patakfalvi, Gabriela Postole, Györgyi Németh, Somorácz Miklós

Comments

comments

Powered by Jasper Roberts - Blog