RDW

Snapshot Romania sau despre artă ca o „carte de vizită”

snapshot-romania

147 de artişti români contemporani, din generaţii diferite, au acceptat invitaţia insolită lansată de Fundaţia Benetton în urmă cu câteva luni: aceea de a lucra pe o pânză miniaturală, de 10 x 12 cm, şi de a participa într-un proiect democratic dedicat fenomenului artistic la nivel global: colecţia Imago Mundi. A rezultat din această provocare volumul Snapshot Romania. Contemporary Artists from Romania, publicat de Fabrica şi Fundaţia Benetton, care propune, în premieră, o imagine panoramică a artei contemporane româneşti, pornind de la un concept unic în peisajul provocărilor actuale din domeniul artelor vizuale.

Fără intenţia de a avansa ierarhii valorice şi fără ambiţia de exhaustivitate, Snapshot Romania este, aşa cum îi spune şi titlul, o colecţie-instantaneu, o secţiune transversală în diversitatea de limbaj şi medii artistice în România de astăzi. Pânza miniaturală, de 10 x 12 cm, cu formatul ei „de buzunar”, de „carte de vizită” sau de „greeting card”, este, aşa cum afirmă Claudio Scorretti, curatorul proiectului, în prefaţa volumului, „un podium inedit, de maximă vizibilitate, unul egal pentru fiecare artist, ca un exerciţiu de extragere a rădăcinii pătrate a propriei creativităţi sau ca o probă de foc a exprimării ei, pe o suprafaţă simbolică, de 120 cm2”.

De la estetica neofigurativă la artă conceptuală, de la fotografie la artă abstractă, colaj, grafică, street art sau obiect, diversitatea de stil şi limbaj artistic desfăşurată în acest volum alcătuieşte – subliniază Cosmin Năsui în prefaţa sa la Snapshot Romania – „o imagine coerentă a producţiei artistice contemporane, democratizând gustul fără să impună direcţiile stilistice de consum cultural, lăsând liberă şi diversă informaţia despre creativitate”.

Artişti din generaţii şi spaţii diferite, născuţi între 1939 şi 1991, îşi găsesc locul într-o fotografie de grup reprezentativă pentru ultimii 60 de ani din arta contemporană românească. O abordare care înţelege să prezinte, împreună, varietatea formelor şi mediilor de exprimare artistică active astăzi în România, rezervând un spaţiu generos de exprimare artiştilor din noua generaţie. O perspectivă amplă şi democratică în care Luciano Benetton, fondatorul colecţiei Imago Mundi, adevărat călător de vocaţie, vede – în cuvântul cu care deschide primele pagini ale volumului – un dialog viu şi original, pe terenul artei, între „trecutul arhaic al României şi prezentul de laborator european”.

Pe harta colecţiei Imago Mundi, care cuprinde, din 2008 până astăzi, 15 colecţii din 34 de ţări, fiecare ţară este reprezentată de lucrările artiştilor consacraţi sau de tinere talente, în spiritul unei maxime libertăţi de exprimare şi al unei singure „constrângeri”: formatul de 10 x 12 cm. Derulat sub egida Fabrica şi Fondazione Benetton Studi Ricerche, Imago Mundi este un proiect democratic, fără scopuri comerciale, care intenţionează o cartografiere globală a fenomenului artistic. Cu o atenţie specială acordată spaţiilor artistice nu întotdeauna promovate de mainstreamul scenei de artă internaţionale, colecţia Imago Mundi include artişti din America Latină, Australia, Europa de Est, Rusia, China, Mongolia, Statele Unite, până în Japonia, India, Coreea de Sud, Kenya, Tanzania, Zanzibar, Azerbaidjan, Senegal şi Afghanistan.

Catalogul Snapshot Romania este disponibil online pe platforma virtuală a proiectului, www.imagomundiart.com, unde artiştii români au propriul profil personalizat în mozaicul de peste 2.700 de lucrări care colorează în prezent geografia lumii în colecţia Imago Mundi. „Intenţia noastră – declară Luciano Benetton – este aceea de a itinera colecţia cât mai mult posibil, de a face cunoscută publicului din întreaga lume extraordinara efervescenţă a artei contemporane, pe care o prezentăm în expoziţii, în cataloagele dedicate şi pe platforma noastră web. Credem că sensul, ideile, gândirea şi inspiraţia nu sunt monopolul unui grup restrâns, ci se dezvoltă prin interacţiune şi comunicare. Ne propunem ca până în 2016 colecţia să cuprindă 10.000 de artişti din 60 de ţări”.

Snapshot Romania va fi prezentat la Bucureşti cu prilejul primei expoziţii din 2014, alături de cele mai recente colecţii realizate în alte colţuri ale lumii de Fundaţia Benetton. În 2015, colecţia dedicată artei contemporane din România va fi expusă într-un eveniment colateral Bienalei de Artă de la Veneţia. În prezent, catalogul poate fi achiziţionat online pe website-ul Fabrica (http://fabricashop.myshopify.com/), pe site-ul editurii (www.terra-ferma.it), în principalele librării online şi va fi pus în vânzare în librării şi muzee.

 

Snapshot Romania, Contemporary Artists from Romania, Fabrica, Imago Mundi Collection, 2013, 348 p.

Curator: Claudio Scorretti, în colaborare cu Irina Ungureanu

Introduceri: Luciano Benetton, Claudio Scorretti, Cosmin Năsui

Coperta: Teodor Graur, From Home with Love

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog