Actualitate internațională

Expo Milano 2015 - Feed the Planet, Energy for Life

Recunoscută pentru cultura sa culinară, Italia se pregătește să găzduiască timp de 184 de zile, între 1 mai și 31 octombrie, expoziția universală Expo Milano 2015. După expoziția de acum 5 ani din Shanghai, desfășurată sub mottoul Better City - Better Life, în ediția aceasta atenția este concentrată asupra temei Feed the Planet, Energy for Life.

Vizitatorii expoziției vor fi implicați în trasee tematice, putând să exploreze tendințele legate de alimentație, agricultură sau biodiversitate, să vadă și să deguste produse din toate colțurile lumii într-o singură „grădină” ce implică toate aspectele unui proiect la o asemenea scară: sustenabilitate, utilizarea energiei solare, a apei, folosirea materialelor biodegradabile.

Conceptul pentru Masterplanul expoziției este rezultatul colaborării dintre Stefano Boeri, Jacques Herzog, Mark Rylander, Ricky Burdett și William McDonough. Amplasat între ansamblul târgului Fiera di Milano, definit de structura proiectată de Massimiliano Fuksas, și unul dintre cimitirele orașului, proiectul își găsește punctul de pornire în dispoziția axelor celor doi vecini - cea comercială și cea a tăcerii. Celor două axe convergente spre centrul orașului li se adaugă artera principală a expoziției ce determină dispunerea pavilioanelor și a spațiilor expoziționale după un sistem de trasee ortogonale cu cardo și decumanus, ca reprezentare a celei mai simple forme de organizare a orașelor. Umbrită în întregime de pânze albe, artera principală are rolul de a reproduce atmosfera italiană și specificul piețelor comerciale urbane. Viața este adusă în stradă prin succesiunea locurilor de odihnă și degustat, a restaurantelor și a grădinilor la scară redusă. Punctele extreme ale arterei sunt marcate de două amfiteatre în aer liber și un deal înverzit. Întregul sit este înconjurat de un canal navigabil inspirat din sistemul de canale existente în zona rurală a Lombardiei care, cu ocazia expoziției, vor fi renovate și incluse într-un traseu turistic. Oglinda de apă perimetrală sitului pătrunde în interiorul rețelei ortogonale printr-un lac artificial pe care este amplasată o structură pentru spectacole, cu scenă centrală.

România va fi reprezentată la această expoziție de pavilionul proiectat de arh. Radu Teacă, ce a fost gândit drept „una din soluțiile conviețuirii între tehnologia mileniului trei și a unui tip de viață urbană cu natura și grădina, încă atât de prezente în civilizația românească” (www.raduteaca.ro)

Următoarea ediție a Expoziției universale va avea loc în anul 2020, în Dubai.