RDW

Noul centru cultural ARCUB

DSC00041

Unul dintre evenimentele de marcă ale celebrării Zilelor Bucureștiului 2014, organizate de Primăria Capitalei cu o aniversare specială – „București 555”, a fost inaugurarea Proiectului Cultural Gabroveni. Centrul situat pe strada Lipscani la numerele nr. 86-88, între străzile Gabroveni și Lipscani, a fost deschis oficial joi, 18 septembrie.

Hanul Gabroveni este o clădire monument istoric, inclusă cu această denumire în Lista Monumentelor Istorice din anul 1992, preluată apoi şi în Lista Monumentelor din anul 2004, dar este, de fapt, fostul Pasaj Comercial, atestat documentar în 1852, situat în apropierea vechiului Han Gabroveni, ce a fost demolat pentru construirea fostului Hotel Univers. Clădirea care este o replică arhitecturală a Hanului cu Tei, ridicat tot pe Lipscani, a avut destinaţii diverse: sediu al Băncii Marmorsh-Blank, hotel, spaţiu comercial până în anii 1980.

Cercetările arheologice realizate la începutul anilor 1970 de profesorul Panait I. Panait, au concluzionat că o parte a pivniţelor actualei clădiri au fost construite în secolul al XVIII-lea. Sub nivelul lor de călcare au fost descoperite şi două locuinţe, datate în secolele al XV-lea şi al XVI-lea.

Monumentul istoric aflat în stare de precolaps a fost transformat într-un centru cultural artistic după ce a fost consolidat și modernizat între anii 2010-2014. Concursul public de arhitectură pentru Hanul Gabroveni (august-septembrie 2009), organizat de Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național împreună cu Ordinul Arhitecților din România, a fost câștigat de proiectul semnat de arh. Adina Ioniţă, coautori: arh. Flaviu Barbacaru, arh. Mihai Opreanu, ing. Ştefan Lichwar.

Centrul nou are săli de spectacol și repetiții, spații de expoziție, săli pentru seminar și alte spații pentru activități educative și găzduiește noul Sediu Cultural ARCUB. Pentru acest proiect s-a investit suma totală de 37.362.216 lei (TVA inclus).

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog