RDW

Ion Enescu (1951-2014)

Imobil de locuințe, Pantin, 2010

Imobil de locuințe, Pantin, 2010

Născut  în 1951, Ion (Oni) Enescu a absolvit în 1976 Institutul de Arhitectură  „Ion Mincu” din București. În cei doisprezece ani care au urmat după diplomă, în paralel cu activitatea de proiectare, acesta a predat la facultate și a colaborat permanent cu revista Arhitectura.

Ajuns la Paris în 1988 se integrează în echipa biroului de arhitectură  Ateliers 115. Prin calitatea muncii și prin influența lui asupra producției atelierului, ajunge unul dintre principalii arhitecți din echipă. În 1997 devine arhitect asociat și gerant al societății.

A cucerit încrederea clienţilor prin muncă susţinută şi prin calitatea proiectelor, ajungând să lucreze pentru cei mai importanţi beneficiari de arhitectură din Franța. Profesionalismul și calitatea lui umană au făcut ca relaţia sa cu clienţii să devină,  în timp, o adevărată prietenie.

Unul din primele lui proiecte franceze a fost sediul „Băncii de dezvoltare a antreprizelor mici şi mijlocii” (scd 35.000 m2) la Maisons-Alfort în estul Parisului, pe malul Marnei. Clădirea a fost terminată în 1996, în ea lucrează mii de persoane într-un cadru deosebit de vegetație şi lumină. Au urmat o serie întreagă de proiecte de birouri: Centrul de cercetări aerospațiale la Suresnes, sediul societății AFNOR la Saint Denis, sediul societății CANAL + la Issy -les-Moulineaux, Ansamblul de birouri EADS la Suresnes etc.

În 2009, Ion Enescu este contactat de grupul Bouygues Immobilier, pentru realizarea proiectului primei construcții de birouri cu energie pozitivă din Franța, GREEN OFFICE.

Prin volume generoase, terase accesibile, calitatea și optimizarea luminii naturale, construcția – terminată în 2011 – oferă spații de lucru agreabile. Performanțele energetice contribuie la confortul și echilibrul personalului.

Imobilul Green Office a primit în 2011 Premiul  PYRAMIDE D’ARGENT pentru inventivitate și în 2014 Premiul  ENERGIE POZITIVĂ,  decernat de către ARCHI DESIGN CLUB AWARDS.

Principal conducător al Atelierului 115, al unei echipe de patruzeci de colaboratori, Ion Enescu a fost prezent zi de zi „la planșetă”, întotdeauna vigilent și atent cu colaboratorii lui.

Respectuos cu cei mai în vârstă, el a împărțit experiența sa cu cei tineri. Pentru ca aceștia să aibă o viziune cât mai largă și pentru a spori cunoștințele lor profesionale, a organizat pentru ei, an de an, excursii de studii în capitalele europene.

A păstrat o legătură strânsă cu Universitatea de Arhitectură din Bucureşti, participând la juriul examenelor de diplomă şi primind în stagiu studenţi şi arhitecţi români. În 2012, Universitatea de Arhitectură de la București i-a decernat Medalia BENE MERENTI pentru parcursul lui profesional.

Foarte sensibil legăturilor puternice care au unit România cu Franța, profund legat de cultura franceză, creează în 2013 asociația „PARLONS EN”, pentru promovarea culturii și limbii franceze prin contacte și schimburi  între studenții din țările francofone.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog