Actualitatea internă

Noul centru cultural ARCUB

23.11.2014

Unul dintre evenimentele de marcă ale celebrării Zilelor Bucureștiului 2014, organizate de Primăria Capitalei cu o aniversare specială - „București 555”, a fost inaugurarea Proiectului Cultural Gabroveni. Centrul situat pe strada Lipscani la numerele nr. 86-88, între străzile Gabroveni și Lipscani, a fost deschis oficial joi, 18 septembrie.

Hanul Gabroveni este o clădire monument istoric, inclusă cu această denumire în Lista Monumentelor Istorice din anul 1992, preluată apoi și în Lista Monumentelor din anul 2004, dar este, de fapt, fostul Pasaj Comercial, atestat documentar în 1852, situat în apropierea vechiului Han Gabroveni, ce a fost demolat pentru construirea fostului Hotel Univers. Clădirea care este o replică arhitecturală a Hanului cu Tei, ridicat tot pe Lipscani, a avut destinații diverse: sediu al Băncii Marmorsh-Blank, hotel, spațiu comercial până în anii 1980.

Cercetările arheologice realizate la începutul anilor 1970 de profesorul Panait I. Panait, au concluzionat că o parte a pivnițelor actualei clădiri au fost construite în secolul al XVIII-lea. Sub nivelul lor de călcare au fost descoperite și două locuințe, datate în secolele al XV-lea și al XVI-lea.

Monumentul istoric aflat în stare de precolaps a fost transformat într-un centru cultural artistic după ce a fost consolidat și modernizat între anii 2010-2014. Concursul public de arhitectură pentru Hanul Gabroveni (august-septembrie 2009), organizat de Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național împreună cu Ordinul Arhitecților din România, a fost câștigat de proiectul semnat de arh. Adina Ioniță, coautori: arh. Flaviu Barbacaru, arh. Mihai Opreanu, ing. Ștefan Lichwar.

Centrul nou are săli de spectacol și repetiții, spații de expoziție, săli pentru seminar și alte spații pentru activități educative și găzduiește noul Sediu Cultural ARCUB. Pentru acest proiect s-a investit suma totală de 37.362.216 lei (TVA inclus).