RDW

Vederi Încântătoare

DSC_7905b

„Vederi Încântătoare. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ‘60-’70“, organizată de „pepluspatru” în colaborare cu MNAC, a fost deschisă la Dalles între 10 octombrie-23 noiembrie

Curatori: Kalliopi Dimou, Sorin Istudor, Alina Șerban.

Expoziția oferă o perspectivă inedită asupra celor mai importante produse ale arhitecturii și urbanizării din anii ’60-’70 pe litoralul turistic românesc. Traseul expozițional surprinde rolul pe care ampla sistematizare și dezvoltare arhitecturală l-a jucat în articularea unei noi viziuni a modernități de tip socialist, reflectând în mod direct asupra reprezentărilor implicite pe care arhitectura de loisir le-a proiectat în spațiul vizual și social al epocii.
Curatorii identifică proiectul arhitecturii timpului de la Marea Neagră ca pe un câmp experimental de interacțiune între ideologie (stat), expresie (arhitectură) și utilizare (turist). Expoziția a inclus materiale de arhivă, instalații de obiecte și fotografii ale perioadei, interviuri cu arhitecți implicați, secvențe din filme de propagandă, alături de o serie de lucrări ale lui Ion Grigorescu și Nicu Ilfoveanu.

Ca eveniment conex, a avut loc seminarul „Amplasarea modernității în regiunea Mării Negre. Întâlniri transculturale, hărți ambivalente și arhitectura timpului liber“.

Proiect cultural finanțat de Admi-nistrația Fondului Cultural Național.

foto: Ovidiu LUCACI

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog